Május (2024)

 

Zöld napok - Május

Május 6.
Felelős állattartás napja
Felelős állattartás napja

A felelős állattartás napjának célja, hogy az állatok jobb életkörülményeinek biztosítására hívja fel a figyelmet, legyen szó hobbiállatokról vagy gazdasági célokból tartott állatokról. A felelős állattartás néhány fontos alapelve: 1. Legyen az állat méretének és mozgásigényének megfelelő, könnyen tisztítható és biztonságos helye. 2. Mindig gondoskodni kell az állat igényeinek megfelelő táplálékról és friss ivóvízről. 3. Tisztában kell lenni a választott faj és fajta optimális tartási körülményeivel. 4. Ha állatot tartunk, szeretnünk kell és sok időt kell vele tölteni. 5. Biztosítanunk kell számukra a megfelelő egészségügyi ellátást. 6. A gazdák fontos feladata a nem kívánt szaporulat megelőzése is, vagyis az ivartalanítás, ami ma már rutinműtétnek számít.

Május 10.
Madarak és fák napja
Madarak és fák napja

„Fa nélkül egy fillért sem ér a táj. S üres a fa, ha nincs rajta madár. Én azt hiszem nem kelne föl a nap, Ha nem lennének fák és madarak.” (Horváth Imre: Fák és madarak) Ez a nap a természet és az élővilág védelmének napja. Fontos, hogy mindenki figyelmét felhívjuk e jeles napra, hiszen környezetünk védelme mindannyiunk közös feladata. 1902-ben Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Chernel István ornitológus már abban az évben megszervezte az első Madarak és fák napját Magyarországon. Egy Németországból indult mozgalom hatására pedig Magyarországon is minden évben megválasztják az év fáját és madarát. A választás célja, hogy a természeti kincsnek számító hazai erdőkben élő gyönyörű fákra, illetve madarakra széles körben felhívja a figyelmet. Bővebben itt olvashatsz 2024 fájáról és az év madaráról.

Május 19.
Forrásvizek napja
Forrásvizek napja

Ez a nap a források fontosságára, természeti kincseink megőrzésére, életünkben betöltött szerepére, a környezettudatos életvitelre szeretné irányítani a figyelmünket, valamint arra is, hogy aktívan vegyünk részt forrásaink megóvásában, tisztántartásában. A látszólag alig csörgedező források a Föld édesvízhálózatát táplálják, amelyben hatalmas mennyiségű víztömeg mozog. Mivel a források vizének minősége erősen eltérhet, ezért az élőviláguk is jelentősen különbözhet egymástól. Korábbi cikkünkben többet is megtudhatsz a forrásokról.

Május 20.
Méhek világnapja
Méhek világnapja

Május hónap több szempontból is fontos a méhek életében, mivel az év ötödik hónapjaként az egyik féltekén a tavasz csúcsán a porzó tevékenység zajlik, a másik féltekén, ősszel pedig éppen a méz betakarítása történik. Ez a kettős tevékenység járul hozzá az ökosztisztéma változatosságának a fenntartásához: a méhek nélkül ugyanis létfontosságú élőlények pusztulnának el, ezzel pedig a hovatovább a földi lét is veszélybe kerülne. A méhek porzó tevénysége nélkül a növények 75%-a elpusztulna. Jelentős szerepük ellenére az urbanizáció, a klímaváltozás és a különböző rovarirtók használata miatt a méhek fokozott veszélynek vannak kitéve. Ezért is szeretné ez a nap a méhek megóvására felhívni a figyelmet.

Május 22.
Biológiai sokféleség nemzetközi napja
Biológiai sokféleség nemzetközi napja

A biológiai sokféleség a földi élet, az élővilág változatosságát jelenti. Miért fontos az élővilág változatossága, mi okozza a világszerte tapasztalható hanyatlását és mit tudunk tenni a megőrzéséért? Ezekkel a kérdésekkel próbálják az emberekben tudatosítani azt, hogy mennyire fontos az élővilág változatosságának megőrzése. Bővebben itt olvashatsz a biodiverzitásról.

Május 24.
Európai nemzeti parkok napja
Európai nemzeti parkok napja

Az egész Európára kiterjedő rendezvénysorozat a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet, és minél szélesebb társadalmi támogatást kíván szerezni a természetvédelem ügyének. A nemzeti parkok komplex funkciót betöltő létesítmények, melyek egyszerre szolgálnak ökológiai, kulturális örökségvédelmi, edukációs és rekreációs célokat is. Az elsődleges feladatuk természetesen természetvédelmi kötődésű. Többek közt a védett területek és értékek kijelölése, természetvédelmi kezelése, a sérült és a károsodott élőhelyek helyreállítása, a természetvédelmi őrszolgálat kezelése és irányítása. Itt olvashatsz hazánk nemzeti parkjairól.

Május 31.
dohyányzásmentes nap
Dohányzásmentes nap

A dohányzás bizonyítottan kockázati tényezőnek tekinthető a tüdőrák, a COPD, a perifériás érbetegségek, valamint számos daganat kialakulása szempontjából, mindemellett pedig szerepet játszik az agyvérzésben és a szívinfarktusban is. A másodlagos (vagy passzív) dohányzás bizonyítottan ugyanolyan mértékben képes egészségkárosodást okozni, mint a dohányzás. Sajnos azonban az önállóan leszokni próbálkozó dohányzók csak 4-8%-ának sikerül hosszú távon (legalább egy évig) letenni a cigarettát. Az egészségügyi szakember leszokási tanácsa és különösen a viselkedés változásra alapozó tanácsadási programok nagyobb segítséget jelenthetnek a leszokás folyamatában.