Gyomaendrőd 25 éve város – várostörténeti vetélkedő

varostorteneti vetelkedo25 évvel ezelőtt, 1989. március 1-ével nyilvánították várossá Gyomaendrődöt. A jubileum alkalmából a Határ Győző Városi Könyvtár várostörténeti vetélkedőt rendezett. A vetélkedő célja az volt, hogy a résztvevő diákok a felkészülés során ismerjék meg településünk múltját és jelenét. A vetélkedő 2013. októberében indult és május 23-án zárult: több fordulóban többféle feladatot kellett határidőre megoldani.

 

Városunk iskoláinak diákjai 4 fős csapatokban neveztek be a vetélkedőre. Már a csapatok nevének megválasztása is a vetélkedő része volt, olyan nevet kellet választani, ami utal Gyomára, Endrődre vagy Gyomaendrődre. Kilenc csapat nevezett, három korosztályban versengtek a diákok. (A feladatok korosztályonként változtak, a legtöbb feladat a legidősebb korosztályra várt.) A vetélkedő során feladatlapokat kellett kitölteni, szócikkeket kellett írni a BékésWikihez és interjúkat, bemutatókat kellett készíteni. A feladatokról bővebben olvashat itt.

A vetélkedő eredményhirdetése május 23-án volt a Határ Győző Városi Könyvtárban. A szervezők nevében Dinyáné Bánfi Ibolya beszélt a vetélkedő céljáról, feladatairól, tapasztalatairól, majd a zsűri tagjai mondták el véleményüket. A zsűri tagjai Ladányi Gáborné, Megyeriné Csapó Ildikó, elnöke Dr. Szonda István voltak. Igen lelkiismeretesen dolgoztak, alaposan, körültekintően értékelték a csapatok munkáját. A végleges sorrend a maximális, elérhető pontszám és az elért pontszám százalékarányából alakult ki:

 

Helyezés

Csapat neve

Iskola

Korcsoport

Felkészítő pedagógus

1.

Árvaházi Suhancok

Kis Bálint Általános Iskola

5-6.o.

Forgácsné Gyetvai Krisztina

2.

Körös-parti Topelecek

Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola

5-6.o.

Sütő Györgyi

Tóth Magdolna

3.

Hantoskerti Legények

Kner Imre Gimnázium és Kollégium

középiskola

Deliné Dobó Tünde

3.

Csoze Csajok

Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola

7-8.o.

Szedlák Réka

Vaszkóné Dinya Erzsébet

4.

Kis Bálint Unokái

Kis Bálint Általános Iskola

7-8.o.

Balla Károlyné

5.

Körösmenti Lánycsapat

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda

5-6.o.

Mészárosné Kiss Katalin

6.

A Tanú

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda

7-8.o.

Mészárosné Kiss Katalin

6.

HATÁRozottak

Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium

középiskola

Kruchióné Hunya Adrienn

Ladányiné Rudner Anett

6.

Gyomaendrőd Gyermekei

Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda

5-6.o.

Mészárosné Kiss Katalin

 

Az oklevelek, díjak átadását követő kedélyes beszélgetéssel zárult a rendezvény. Mindenkinek köszönjük a részvételt! Őszintén reméljük, hogy a vetélkedőben részt vevő csapatok és felkészítő tanáraik sok érdekességet tudtak meg városunkról és a megszerzett ismeretek révén szorosabbá vált kapcsolatuk Gyomaendrőddel.

 

1. forduló megfejtései

2. forduló megfejtései

3. forduló megfejtései

 

Képek a Galériában.