A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Új könyveink májusban gyerekeknek

Azok látogathatják a könyvtárat, akiket elkísér egy felnőtt, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Ezért kérjétek meg a szüleiteket, nagyszüleiteket, hogy jöjjenek el veletek a könyvtárba, vagy vigyenek nektek olvasni valót. Az ajánlót átnézve és a katalógusunkban böngészve biztosan találtok érdekes olvasmányt.

Nagyon sok jó könyv vár rátok!
  Újabb történetben találkozhattok a kuflikkal. Régi barátnőnk Garabonci Gréti most koszorúslány lesz. Nemo titokzatos csomagokat kap, amire az van írva, hogy Ne nyisd ki! Természetesen győz a kíváncsiág, a csomagokat kinyitják és a várost különleges, vicces, furcsa események pezsdítik fel. Megismerkedhettek Fürkész Fannival, aki 9 és 3/4 éves mesterdetektív és minden esetet megold. Vasilisa egyszerű kamasz lány, átlagos élettel. Ám egy nap megtudja, hogy létezik egy titkos, elrejtett világ, melyben óramágusok, tündérek és más varázslények élnek. Ismeretterjesztő könyveink az iskola kezdésről, dolgos járművekről és az érzelmekről és kezelésükről szólnak.

Reméljük találkozhatunk a könyvtárban, ami, mint tudjuk: a legjobb hely!

A gyerekeknek szóló ajánlót itt található. 

 

Május

majusfa 2021Az május ősi magyar nevén Ígéret hava. Nevét Maiaról kapta, aki ősi termékenység istennő volt a római mitológiában. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi, a 18.századi nyelvújítók Zöldönös néven nevezték. A Jeles napok című részben olvashatsz a napokhoz kapcsolódó fontosabb eseményekről.

A Hónap ajánlatában a Biológiai sokszínűség napjához kapcsolódóan az építkező állatokról olvashatsz.

Szövegelő

 

 szovegelo fejlec

Elérkeztünk a szövegelő játék ötödik, utolsó fordulójához. Ez a forduló egy kihalt állatról a dodóról, és a ma is élő legközelebbi rokonáról a nikobar galambról szól. Sok érdekességet tudhattok meg ezekről a madarakról.

Az előző feladatot mindenki szépen visszaküldte és ügyesen megoldotta. Pontveszteséget csak az okozhat, ha nem elég figyelmesen olvassátok el az útmutatást a feladat megoldásához. Többen elkövették azt a hibát is, hogy felsorolásnál nem minden oda tartozó szót, elemet írt le.
Az ötödikeseknek az előző évhez hasonlóan digitális feladatlapot állítottunk össze.

A feladatlap itt nyitható meg: https://forms.gle/A8Qn6vLs5SCsm1CDA

A feladatlap visszaküldési határideje 2021. május 10.
A munkához sok sikert és hasznos időtöltést kívánunk.

Aki meggondolta magát és szeretne versenyben maradni, de hiányzik valamelyik forduló feladatlapja keressen minket és segítünk pótolni.

Itt találhatók a letölthető feladatlapok.

 

TOTÓ játékaink nyertesei

internet fiesta plakat felsoKöszönjük, hogy sokan velünk játszottak, gratulálunk a nyerteseknek! A nyereményeket a könyvtárban vehetik át. Mivel egyelőre nem nyithattunk ki, kérjük, hogy előtte telefonáljanak! (66/218-370)

Eleven örökség totó nyertesei
A Hónap ajánlata totó nyertesei
Zöld totó gyerekeknek nyertesei
Települési Értéktár totó nyertesei
Népi építészet totó nyertesei

Jól ismerem a könyvtárat? – sajnos még nem elég jól ismerik a könyvtárunkat, telitalálatos megfejtés nem érkezett.

Tavaszi könyvajánló gyerekeknek

A könyvtár sajnos nem látogatható, de azért új könyveket vásároltunk. A legkisebbeknek Tóth Krisztina könyveit ajánljuk: viccesek, versesek, vidámak. A két főszereplő Malac és Liba, az ő barátságukat mutatják be a könyvek. Megismerkedhettek Zoggal is a kis sárkánnyal, aki különös kalandokba keveredik. Kijárja a sárkány iskolát és együtt száll a repülő doktorokkal. A nagyobbaknak állatos könyv is elérhető lesz, amelyek a nem rossz és az építkező állatokról szólnak. Található még a kínálatban receptböngésző és azt is megtudhatjátok, hogyan működnek a gépek.

Reméljük hamarosan találkozunk! Visszavárunk mindenkit!

A gyerekeknek szóló ajánlót itt található. 

Április

jeles napok 2021 cseresznyeviragAz április ősi magyar nevén Szelek hava. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni" – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre.

A Jeles napok című részben olvashatsz a napokhoz kapcsolódó fontosabb eseményekről.

A Hónap ajánlatában a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan, érdekességeket tudhatsz meg a hazai nyúlfajtákról.

 

 

INTERNET FIESTA -2021

internet fiesta plakat sm22. éve annak, hogy márciusban a könyvtárak csatlakoznak az országos akcióhoz és az Internet Fiesta programokat valósítanak meg. Az első Fiesta óta az internet mindennapjaink részévé vált. Ma már a rendezvények célja a digitális írástudás terjesztése és az internet felhasználási lehetőségeinek minél szélesebb körű bemutatása. Ebben az évben ismét a virtuális térbe kényszerülünk, és kevés programot tudunk kínálni.

Egy virtuális fotókiállítással szeretnénk megmutatni Nektek, hogy milyen is volt a régi Gyoma. A fotókat itt láthatjátok.

Néhány totójátékkal is készültünk, hogy ismét játszhassatok velünk. Gyerekek és felnőttek egyaránt találnak játéklehetőséget honlapunkon. Játszatok velünk, legyen szerencsétek és nyerjetek! A totókat a linkre kattintva tölthetitek ki. A bátrabbak a felnőttek totójával is megpróbálkozhatnak.

 Gyereknek  Felnőtteknek
 Eleven örökség - totójáték  Települési Értéktár
 A Hónap Ajánlata  Népi építészet és népi kultúra
 Zöld totó gyerekeknek Jól ismerem a könyvtárat?

A megfejtéseket 2021. április 6-ig várjuk. Eredményhirdetés április 9-én. Figyeljétek honlapunkat, hogy nyertetek-e! Ismét kis ajándékok várnak a szerencsésekre!

Március

jeles napok marcius rozsak Március az év harmadik hónapja. Nevét Marsról, a háború istenéről kapta. Mars hadisten emléke már rég kiveszett a március hó fogalmából, de a tél elmúlásának, a tavasz megszületésének ünnepét még mindig a március fogalmához kapcsolja az emberiség. A népi kalendárium böjt máshavának (vagy másképpen böjtmás havának) nevezi.
A Jeles Napokban március szülöttei, jeles napjainak érdekességeiről A Hónap ajánlatában pedig a 2021-es év természeti értékeiről olvashatsz

 

Szövegelő

  szovegelo fejlec

 
A napokban kaptátok meg a SZÖVEGELŐ 4. fordulójának feladatlapjait, ami a 2021-es év kiválasztott fáját, állatait mutatja be. Hasznos olvasmány, és jó kihívás a megoldások megtalálása. Figyeljetek azokra a feladatokra, ahol a szövegben kell aláhúzni a választ, mert ezeket a feladatokat sokan ki szokták hagyni! Ne feledjétek a válaszaitokban a helyesírást sem, mert azzal is lehet pontokat nyerni!

A harmadik fordulót a legtöbb gyerek jól teljesítette, és csak kevesen maradtak ki a játékból. Külön dicséret a Kis Bálint Általános Iskolából a másodikosoknak, és a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskolából a harmadikosoknak mert náluk egyetlen gyerek sem maradt még ki a versenyből. Aki meggondolta magát és szeretne versenyben maradni, de hiányzik valamelyik forduló feladatlapja keressen minket és segítünk pótolni.

Tovább a letölthető feladatlapokhoz.

 

 

 

Február

jeles napok 2021 hovirag Február (régiesen Februárius) az év második hónapja. Szabályos években 28 napos, szökőévekben pedig 29 napos. A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel.

Február a farsangi mulatságok ideje. Minden városban, de a kisebb településeken is ünnepelnek az emberek, bálakat rendeznek, mulatságokat, így búcsúztatják a hosszú, megunt telet, és örömmel várakozással tekintenek a közelgő tavasz felé. Hazánkban az egyik legismertebb télűző rendezvény a Mohácson megrendezett Busójárás. Erről érdekes dolgokat olvashatsz a Hónap ajánlata részben/2013/. De nemcsak erről, hanem a farsangról is, valamint a hozzá köthető népszokásokról is hasznos tudnivalókra találhatsz. Az idei év Hónap ajánlata 2021 kiválasztottjairól szól.

A február Jeles napokban a hónap érdekes napjait, a Hónap ajánlata menüben 2021 kiválasztottjait ismerheted meg.

Szövegelő

  szovegelo fejlec

 
Kedves „Szövegelősök”!

A SZÖVEGELŐ 3. fordulójához érkeztünk. Ebben a fordulóban a sok gyerek által kedvelt keresztrejtvényt is megtalálhatjátok. A feladatlap ezúttal a sarkvidéki emberekről szól. Ismerkedjetek kicsit közelebbről is velük!

A játék második fordulóját néhány kieső kivételével, a legtöbb gyerek jól teljesítette. Vannak olyanok, akik csak az első, illetve csak a második forduló feladatlapját küldték vissza. Aki játékban szeretne maradni, az pótlólag küldje el a feladatlapokat a könyvtárba.

Jó munkát, sikeres megoldást kívánunk a 3. forduló feladataihoz! Ha kérdésetek van keressetek minket!

Tovább a letölthető feladatlapokhoz.

 

 

Január

jeles napok hoviharHónapneveink latin eredetűek. Római hagyomány szerint a hónapoknak – márciustól decemberig – a városalapító Romulus király adott volna első ízben nevet. Ez az első római naptár csak a mezei munkák szempontjából számba vehető 10 hónapot vette figyelembe. A fennmaradó téli holt időt –Bak és Vízöntő havát – az i.e. 700 körüli naptárreform idején iktatták be az új 12 hónapos holdnaptárba Ianuarius és Februarius néven.

A Jeles napokban a hónap érdekességeivel ismerkedhetsz, a Hónap ajánlatában a fákról tudhatsz meg új dolgokat.

 

Csanádi Imre: Hónap-soroló

Új év, új év, új esztendő!
Hány csemetéd van?
Tíz meg kettő!

Jégen járó január,
fagyot fújó február,
rügymozdító március,
április, füttyös, fiús,
május, május, virágdús,
kalászkonyító június,
kaszasuhintó július,
aranyat izzó augusztus,
szőlőszagú szeptember,
levélhullató október,
ködnevelő november,
deres, darás december.