Februári könyvajánló - 2024

A tél végéhez közeledve februári könyvajánlónkkal szeretnénk egy kis színt hozni a szürke, egyhangú hétköznapokba.

zsömle odavan
Krasznahorkai László könyvének főhőse egy 91 éves férfi, Kada Józsi bácsi, aki akár magyar király lehetne. Hiába tett meg sok mindent azért, hogy eltűnjön a világ szeme elől, egy meg nem nevezett magyarországi faluban mégis megtalálják követői. A nyugdíjas villanyszerelőről kiderül, hogy IV. Béla és Dzsingisz kán leszármazottjaként Árpád-házi I. József néven tarthatna igényt a magyar trónra. De ő nem akar belekeveredni a politikába, úgy döntött, saját szavajárásával, hogy „nem tesz többé a tűzre”, inkább már csak kutyájáról, Zsömléről gondoskodna, és csendesen élvezné még hátralevő életét. De mit szólnak ehhez lelkes tanítványai? Vajon Józsi bácsi valóban királyi sarj, akit egyre többen szívesen látnának az ország élén Orbán Viktor helyett, vagy egy csaló, aki megvezeti az őt csodáló nem túl okos embereket, esetleg csak egy megzavarodott öregember, aki még utoljára ki szeretné élvezni a figyelmet? A szatirikus hangnemű történeten keresztül kirajzolódik előttünk a mai vidéki Magyarország és az idősek társadalmi rétegének elmagányosodása is.

 

Ajánljuk még: Az érzelmekkel teli történetek kedvelőinek Colleen Hoover Velünk véget ér, Velünk kezdődikköteteit, az idő síkjait átszelő Az elveszett nevek füzet-ét vagy a Csavaros indák-at. A krimirajongók számára a Bűntény az internátusban (Lucinda Riley), Az utolsó ház az utcában vagy Jo Nesbo Éjszakai ház-a gondoskodik izgalmas percekről. Jó hír az Outlander sorozat kedvelőinek, polcra került a Szívem vérével írva(8/2).

 

A gyermekeknek szánt ajánlónkat itt olvashatják.

Bővebben ...

MEGHÍVÓ - Jöjjön, díszítsen velünk!

jojjon diszitsen velunk smKészüljünk együtt a húsvétra! Díszítsük fel közösen a Szabadság teret és a Hősök terét. Csatlakozzon Ön is hozzánk!

Időpont: 2024. március 19. (kedd) 9-11 óra
Indulás: A Határ Győző Városi Könyvtártól, 9 órakor

Érdeklődni a 66/218-370-es telefonszámon lehet.

 

 

 

MEGHÍVÓ - Így készülünk mi, húsvéti vásár

igy keszulunk mi smKönyvtárunk ebben az évben is megrendezi hagyományos húsvéti vásárját.
A Portéka Kézműves és Termelői közösség mellett helyi termelők és kézművesek is várják az érdeklődőket.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.
Időpont: 2024. március 22. (péntek) 13-17 óra között.

Árusok jelentkezését várjuk, melyeket korlátozott számban tudunk fogadni.
Érdeklődni a 66/218-370-es telefonszámon lehet.

A programon való részvétel ingyenes.

MEGHÍVÓ - Lúdas Matyi, vásári komédia

ludas matyi vasari komedia smHa szeretnél egy igazán mulatságos produkción részt venni, itt a helyed! A valaha látott legjobb Lúdas Matyi feldolgozást ajánljuk figyelmetekbe. A Galiba Társulat megmutatja, hogyan jár túl Lúdas Matyi Döbrögi uraság eszén.
Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt fergeteges szórakozást ígérő program.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár Gyomaendrőd, Fő út 230.
Időpont: 2024. március 23. (szombat) 10 óra.

Előzetes regisztráció és jegyvásárlási lehetőség a könyvtárban, illetve a rendezvény előtt.
Jegyár: 300 Ft/fő.
Érdeklődni a 66/218-370-es telefonszámon lehet.

A program változhat.

MEGHÍVÓ - Édesanyám emléke sütőverseny

edesanyam emleke sutoverseny smA Határ Győző Városi Könyvtár süteménysütő versenyt hirdet. Várjuk minden sütni szerető személy jelentkezését.

Nevezni lehet:
az Endrődi füzetek sorozat 7., Édesanyám emléke című kötetében szereplő, vagy bármely szabadon választott hagyományőrző, vagy Kner Piroska recept alapján elkészített, süteménnyel.

Méret, illetve mennyiség:
süteményekből minimum 6 darab, illetve szelet

A versenyen való részvétel feltétele:
A nevezési lap kitöltése, sütemény leadása.
Űrlap kitöltése: https://forms.gle/E3oYkYo53wJwEe3f9
a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre elküldött email, vagy a könyvtárban személyesen.
Egy-egy versenyző több süteménnyel is indulhat.

Nevezési díj nincs.

A nevezések beérkezésének határideje: 2024. március 8. (péntek).

Ételek, sütemények leadása:
2024. március 25. (hétfő) 11-12 óra között a Határ Győző Városi Könyvtárban, Gyomaendrőd, Fő út 230.

A zsűrizésre szánt sütemény mellé lezárt borítékban kérjük megadni a pályamunka nevét, a pályázó nevét és elérhetőségi adatait.

Eredményhirdetés: 2024. március 25-én a könyvtárban, 16 órakor.
További információk kérhetők a 218-370-es telefonszámon.

MEGHÍVÓ - Közös séta a Perenkertbe

kozos seta perenkertbe smKözös sétánk során ellátogatunk Munkácsiné Perenke Ildikó kertjébe.

Időpont: 2024. március 26. (kedd) 14-16 óra között

Indulás: a Határ Győző Városi Könyvtártól, 14 órakor.

A programon való részvétel díjtalan, de a létszámkorlát miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2024. március 21., csütörtökig lehet a könyvtárban személyesen, vagy a 66/218-370-es telefonszámon.

A programon való részvétel ingyenes.

MEGHÍVÓ - Gryllus Vilmos gyermekkoncert

gryllus vilmos gyermekkoncert smGryllus Vilmos Kossuth-díjas magyar zenész, előadóművész, zeneszerző neve garancia a minőségre. Gyerekelőadásait kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik. Ismert dalait a közönséggel együtt énekli. Próbáljátok ki Ti is!

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár Gyomaendrőd, Fő út 230.
Időpont: 2024. április 6. (szombat) 10 óra.

Előzetes regisztráció és jegyvásárlási lehetőség a könyvtárban, illetve a rendezvény előtt.
Jegyár: 500 Ft/fő.
Érdeklődni a 66/218-370-es telefonszámon lehet.

A program változhat.

MEGHÍVÓ - Kaláka 55

kalaka 55 smA kétszeres Kossuth-díjas, Prima Primisszima díjas Kaláka együttes 1969-ben alakult. Az idén tehát már 55 évesek.
Koncertjük költészet és zene: dalok régi és mai, magyar (közöttük számos határainkon túl élő) és más nemzetiségű költők verseire.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár Gyomaendrőd, Fő út 230.
Időpont: 2024. április 22. (hétfő) 18 óra.

A programon való részvétel regisztrációhoz és belépőjegy-vásárláshoz kötött.

Érdeklődni a 66/218-370-es telefonszámon lehet.

Újabb Kner történetek két könyv tükrében

ujabb kner tortenetek konyvbemutato sm2024. február 5-én került megrendezésre Újabb Kner történetek két könyv tükrében címmel könyvbemutató programunk, ahol Szegő János szerkesztő beszélgetett Dr. Erdész Ádám Kner-kutatóval. Az est folyamán Kner Albert története rajzolódott ki a hallgatók előtt, aki - mesei fordulattal élve - legkisebb fiúként elindult szerencsét próbálni Amerikába, ahol aztán tehetségének köszönhetően sikeres és híres lett. Az Amerikában felfelé ívelő pályájáról, terveiről és munkáiról szól Robert Elton Brooker III, Erdész Ádám: Kner Albert - Művész, ikon, legenda című monográfiája. A számos fotót tartalmazó albumból azt is megtudhatjuk, hogy Kner Albert ötlete volt többek között, hogy kartonpapírból készítsenek tárgyakat azokban az időkben, amikor a fém és a fa inkább hadicélokat szolgált. Az ő nevéhez fűződik a "six-pack", a cigarettásdoboz, a lemezborító és sok más praktikus csomagolóeszköz. Az új világról, a beilleszkedésről, az otthon maradottak iránti aggodalomról, valamint a magyarországi családtagok beszámolóiról a család levelezése ad képet. Kner Albert ekkoriban írt leveleiben igyekezett a demokráciára és bizalomra épülő amerikai élet előnyeit is ecsetelni, ami nővére, Kner Erzsébet számára is segített meghozni a döntést, és utóbb követte Albertet az emigrációba. A leveleket Erdész Ádám válogatta, és Levelek a Kner család életéből 1938-1949 címmel rendezte sajtó alá. Az előadáson részt vevők számos új információval gazdagodhattak a Kner család életét érdekes történetekkel bemutató Erdész Ádámnak köszönhetően. Köszönjük Szegő Jánosnak az oldott hangvételű beszélgetés vezetését, Erdész Ádámnak a tartalmas előadást!

Képek a Galériában

Helytörténeti érdekesség a Gyomaendrődi Digitális Archívumban

helytorteneti erdekesseg a gyomaendrodi digitalis archivumban smEgy érdekes gépiratot tettünk fel a Gyomaendrődi Digitális Archívumba. Itt található:
https://opac3.hgy-museum.monguz.hu/hu/record/-/record/HGYMUSEUM859

A Szarvasi Öregdiákok Szövetsége szervezet 1926-ban alakult. Megalakítói az 1885-ben érettségizett diákok voltak, közöttük számos kiválóság, többek között Dr. Raffay Sándor evangélikus püspök. A Szövetség a hagyományápolás, emlékállítás terén nagyon sokat tett: Szarvas városában több helyen fellelhetők ennek máig látható nyomai. A tagnévsor Kun Béla helyi gyűjtő tulajdonában van. A lista nem teljes, a vidéki tagok nevét tartalmazza. Ettől függetlenül, már az első (6. oldalon) az első sorban, a gyomaendrődiek számára fontos és ismerős névvel találkozhatnak: Vidovszky Béla festőművész.

A nevek mellett a foglalkozás és település név található. Néhány gyomai név között, a 9. oldalon Kner Izidor nyomdász neve is szerepel.