MEGHÍVÓ – Így főzünk mi Mautner Zsófiával

igy fozunk mi mautner zsofia plakat smSok szeretettel meghívunk minden érdeklődőt Mautner Zsófia gasztroblogger közönségtalálkozójára.

Mautner Zsófia népszerű gasztroblogger, több szakácskönyv szerzője, több tv-csatornán szerepelt főzős sorozataival. Mautner Zsófia részt vett a hamarosan megjelenő Kner Piroska szakácskönyv előkészítő munkáiban, ő irányította a válogatott receptek alapján készült ételek fotózását.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.
Időpont: 2021. október 27. (szerda) 17, 00 óra.

A rendezvényen a részvétel díjtalan.

1956. október 23. helyi emlékezete

oktober 23 smAz 1956-os forradalom és szabadságharc gyomai és endrődi eseményeihez kapcsolódó dokumentumokat gyűjtöttük össze, hogy az eseményekről hiteles, bár korántsem teljes információkat nyújtsunk. Ezek egy része a könyvtár tulajdona, mások csak másolatban állnak rendelkezésünkre. A Gyomaendrődi Digitális Archívumban közzétett 1956 GYOMAI, ENDRŐDI EMLÉKEI DOKUMENTUMOKBAN című összeállításunk ezek segítségével idézi fel a történéseket.

Pásztor Béla a Gyomai Nemzeti Bizottmány Intéző Bizottságának tagja volt. Mint hiteles szemtanú, az események aktív szereplője, formálója, majd a következmények elszenvedője, felidézi az 56-os eseményekhez vezető történelmi okokat. Részletesen beszámol a bizottmány üléseiről, munkájáról: Az 1956. évi forradalom és szabadságharc Gyomai eseményei ötven év távlatából című kéziratában.

Szendrei Géza 1956, Gyomai, Endrődi és környéki események című könyve eredeti dokumentumok másolatait gyűjti egybe, és azok segítségével eleveníti fel az eseményeket. Nagy hangsúlyt kapott a megtorlásokat, letartóztatásokat dokumentáló iratok bemutatása.

Ezek mellett a Gyomai Nemzeti Újság 1956. október 31-i és november 3- számai, felhívások, röpiratok egyéb dokumentumok találhatók meg.

Lenin szakálla – Márai és a humor Hirtling István színművész előadóestje

marai es a humor smMárai Sándor és a humor látszólag távol esnek egymástól, most viszont kiderült, hogy mégis szoros kapcsolatban állnak. Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész estjén a világhírű író ironikus, szatirikus, szarkasztikus oldalát ismerhettük meg a szerző szövegei és különös publicisztikái által. Márai öniróniával, humorral átszőtt írásai igazi humanistát rejtenek, hiszen csak az tud viccelni az emberekkel és tulajdonságaikkal, aki szereti őket. Az előadáson vetített képek, dokumentumok és Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész inspiratív és sokszínű zenei kísérete segítette az irodalmi szövegek teljeskörű befogadását a hallgatóság számára.

Képek a Galériában

MEGHÍVÓ- Dalok a Kispipából

fesztbau plakat smAz esten Seress Rezsőre emlékezik Fesztbaum Béla, a Vígszínház művésze. Miközben Seress Rezső életéről mesél, dalokat énekel és zongorázik.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár

Gyomaendrőd, Fő út 230.

Időpont: 2021. november 17. (szerda) 17 óra.

A rendezvényen a részvétel díjtalan.

MEGHÍVÓ - Adventi hangoló

adventi hangolo smKerüljön velünk adventi hangulatba! Népszerű dalok, világságerek Vozár M. Krisztián és Gyaraki Lívia előadásában. A programon a részvétel díjtalan.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.

Időpont: 2021. november 30. (kedd) 17 óra.

Közreműködik: Vozár M. Krisztián zongoraművész és Gyaraki Lívia (énekesnő)

A programon a részvétel díjtalan

Gyomaendrődi Hírmondó - Október

gyomaendrodi hirmondo 2021 oktoberMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó októberi száma:

     Letették a Kállai Emlékház és az Aranka Babamúzeum alapkövét

     Sikeres volt a Sajt- és Túrófesztivál

    A Települési Értéktárakról

    Óvodai és iskolai hírek

    Sporthírek

    Meghívók

A lapot itt olvashatja

MEGHÍVÓ – A világ elveszett piramisai

vilag elveszett piramisai smSok szeretettel meghívunk minden érdeklődőt Arany László (tanár, író, szak- és műfordító, tudományos kutató)  előadására:

- A világ elveszett piramisai (boszniai piramisok)
- Ázsia tiltott régészete

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.
Időpont: 2021. november 3. (szerda) 17, 00 óra.

A rendezvény a Galaktika Baráti Körrel közös szervezésben valósul meg.

A rendezvényen a részvétel díjtalan.

OKN könyvtárunkban - Mozgalmas napok állnak mögöttünk.

egyutt mukodik logo

Befejeződött az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat könyvtárunkban. A Határ Győző Város Könyvtártól megszokott színvonalas programok sorát láthatták ezen a héten látogatóink. Természetesen csak másokkal együtt működhetnek a dolgaink. Köszönettel tartozunk olvasóinknak, akik megosztották velünk fotóikat, gyűjteményeiket, alkotásaikat. A három digitális fotókiállítás nagyon tetszett a látogatóknak. Örömmel ismerték fel a gyerekek az állatokat Balog Lajos fotóin. Mindannyian rácsodálkoztunk a sokféle gombára, ami a környékünkön található és Oláhné Schwalm Irén fotózta le azokat. Dr. Smiriné Farkas Katalin fotói pedig arra ébresztettek rá minket, hogy milyen természeti szépségek vesznek bennünket körül.
A kiállításokat itt nézheti meg:

allatok akcioban balog lajos   gyomaendrod gombai olahne schwalm iren   gyomaendrod te csodas dr smiri katalin

Nagy sikert arattak a hagyományos kiállításaink is. A címer-, és családtörténeti kiállítás felidézte az 1996-os városi kiállítást. Dr. Smiri Sándor, a Járási hivatal vezetőhelyettese, bemutatta késgyűjteményét. A könyvszobrok - amelyeket Galambos Éva és Hornok Sándorné készített - finom, aprólékos munkával készültek, lenyűgözték a látogatókat. A Székely Mihály Modellező-, és Sportklub hajómodelljei mindenkinek nagyon tetszettek. Lehetett szavazni a legszebb, legérdekesebb darabokra. A szavazás eredménye itt látható:

 

hajo sm  kes sm  szobor sm

 
A szavazásban résztvevők között sorsolást tartottunk.

A szerencsések neve itt olvasható.

Vállalkozó szellemű olvasóink totózhattak velünk.

A gyerekeknek szóló totójáték nyertesei itt láthatók.

A felnőtt totó győzteseinek neve itt olvasható.

A nyereményeket a könyvtárban vehetik át 2021. október 31-ig, nyitvatartási időben.

Köszönjük, hogy ellátogattak hozzánk ezen a héten is! Önökkel együtt sikeresen működtünk, jó hetet zártunk!

Képek a Galériában

Csupa-csoda vándorjátszótér – Könyves Vasárnap

csupa csoda vandorjatszoter sm1          csupa csoda vandorjatszoter sm2

Az OKN zárásaként, könyves vasárnapon, október 10-én, a Csupa-csoda vándor játszótér igényes, szórakoztató játékaival játszhattak a gyerekek. Minden korosztály talált magának érdekességeket. Volt itt optikai játék, óriás kirakó, illatozó. A legkisebbeknek tapogató fal, a nagyobbaknak csocsó és a különböző szállítási módokat bemutató eszközök: daruk, emelőkarok, csigák. Sokan látogattak el hozzánk, reméljük jól érezték magukat! Örülünk, hogy ismét olyan programot kínálhattunk, ami eddig még nem volt Gyomaendrődön!

Képek a Galériában

Kalap Jakab – Kutya-bál

kalap jakab kutya bal smOktóber 9-én, szombaton Kalap Jakab és zenekara látogatott el könyvtárunkba. A Kutya-bál program része volt a Határ Győző Városi Könyvtár OKN programjának. Megismerhettük a magyar kutyafajták jellemzőit, tulajdonságait. Tanulhattunk a felelős állattartásról, környezetvédelemről. És ha valaki azt gondolná, hogy unalmas és száraz, iskolás előadást láttunk, az nem is tévedhet nagyobbat. Ismert dalok, vicces bábelőadás, fergeteges buli, sok vidámság, rengeteg nevetés, taps volt a jellemző. A nagyszámú közönség – kicsik és nagyok – remekül érezte magát.

Képek a Galériában

Hangok és szavak - Pápai Erika önálló estje

hangok es szavak papai erika onalloestje smPápai Erika Jászai Mari-díjas színművésznő önálló estjén meghitt, személyes légkört teremtett. Fedák Sári és Mezey Mária alakját idézte meg naplóik segítségével. Mindkét művészt hallgatásra kényszerítette a politikai hatalom. Pápai Erika pedig a világjárvány következtében nem léphetett színpadra. Párhuzamot vont a saját érzései és pályatársai érzelmei között. A kényszerű hallgatás megmutatta, hogy a színészi pálya a pillanat, az itt és most művészete. A színész addig él, amíg emlékeznek rá. Az itt lévő közönség nagyon sokáig emlékezni fog Pápai Erika katartikus előadására, a nagy elődöket is közel hozó dalokra. A művésznőt, vele tökéletes összhangban, zongorán Termes Rita kísérte.

A program a TOP-7.1.1-16-H-ESZA2019-00565 Nekem szülőhazám: helyi hagyományőrzés a Határ Győző Városi Könyvtárban projekt keretében valósult meg.

Képek a Galériában

Találkozzunk a Kállainál!

talalkozzunk a kallainal sm2021. október 1-jén került megrendezésre Találkozzunk a Kállainál! címmel, egy három elemből álló programsorozat.
A délután Kállai Ferenc, városunk, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett szülöttjének és díszpolgárának szobránál, Toldi Balázs polgármester ünnepi köszöntőjével, Tomanek Gábor színművész szavalatával és emlékvirágok elhelyezésével kezdődött.

A program alapkőletétellel folytatódott. A Vidovszky Béla Városi Képtár a közeljövőben egy új épületszárnnyal fog bővülni, mely Kállai Ferenc hagyatékának, valamint Latorcainé Ujházi Aranka babagyűjteményének ad majd otthont. A gyűjteményeknek helyet nyújtó új szárny alapkövét Dr. Latorcai Csaba EMMI Közigazgatási államtitkár és Toldi Balázs polgármester tette le. A programokat könyvtárunk szervezte.

A rendezvénysorozat záróprogramja a Két összeillő ember című színházi előadás volt.

Képek a Galériában