A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2024 április

Az év vadvirága: a fehér tündérrózsa

honap ajanlata 1 elohely

honap ajanlata 2 elnevezes

honap ajanlata 3 jellemzoi

honap ajanlata 4 viraga

honap ajanlata 5 levele

honap ajanlata 6 gyogyaszat

honap ajanlata 7 tarsulas 

Az Év vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos de ritka vagy ritkulóban levő növényfajok bemutatása és védelme. 2024-ben az év vadvirága a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) lett. A magyarországi élőhelyei közül a legismertebbek: Hévízi-tó, Felső-Szigetköz és Tisza-tó, Kolon-tó. A Vadonleső program önkéntesek segítségével számos közismert, védett növény- és állatfajról gyűjt előfordulási adatokat. A program kiemelt növényfaja a fehér tündérrózsa. Az élőhelyek bejelentésével tudják a fehér tündérrózsa minél pontosabb elterjedési térképét megrajzolni.

 

 

A tudományos nevét a görög mitológiából ismert vízi nimfáról kapta. A történet szerint a nagy erejű Héraklész miatt elhunyt nimfa tündérrózsaként élt tovább a mocsárban. A magyar tündérrózsa név pedig költői kép; virágai a víz felszínén lebegő tündérekhez hasonlók. A hiedelem szerint a tündérek ezen a növényen pihennek vagy táncolnak éjszaka.

 

 

Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével (rizómával) az aljzatban gyökerezik, levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. A levélnyél és a virágszár hosszúságával, valamint virága méretével őshonos növényeink között rekordtartónak számít.

 

 

 

A virágot felépítő, spirálisan elhelyezkedő, hófehér virágszirmok fokozatosan mennek át a szálas, citromsárga porzókba. Éjszakára becsukódó virágai 3-5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá buknak, de helyükbe újak fejlődnek, ezért a virágzásban júniustól szeptemberig gyönyörködhetünk.
A közhiedelemmel ellentétben, a kerti tavakba telepített tavirózsa nem egyezik meg a természetes tavat beborító tündérrózsával. Míg a tündérrózsa virága a vízen lebeg, a tavirózsa szára kiemelkedik a vízből, így a virág a vízfelszín fölé ágaskodik.

 

 

 

 

A növény levelei 15-30 centiméter nagyok, fényeszöldek, szélük ép. A víz tisztán tartásában fontos szerepük van, mivel a felszínen elterülve beárnyékolják a vizet, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását.

 

 

 

 

 

Virágai mámorító hatásukról voltak ismertek. Az első világháborúban, mikor a hagyományos fájdalomcsillapítás gyakran nem volt elérhető, érzéstelenítőként is sikeresen használták. A gyógyászatban a gyöktörzsét és a virágát hasznosítják. A fehér tündérrózsa főzete nyugtató, hasmenésellenes, vérnyomáscsökkentő. Külsőleg a repedezett és behasadt bőr kezelésére alkalmazzák, sebgyógyulást elősegítő hatása miatt pedig felületi égéseknél, valamint napégésre.

 

 

 

 

 

 


Az állatvilág és a tündérrózsa kölcsönhatása szorosan összefonódik, amely elősegíti a biológiai sokféleség fenntartását és a tápláléklánc egyensúlyát. Az úszó szigetet képező növények menedékül szolgálnak és fészkelőhelyet biztosítanak számos vízi élőlény és madárfaj számára. Növeli az élőlények számára elérhető oxigén mennyiségét a vízben. A gyökérrendszere és levelei kiváló táplálékforrást biztosítanak számos vízi élőlénynek. Virágai vonzzák a rovarokat.
Az előfordulását leginkább veszélyeztető tényező a csatornák kotrása, illetve a nem őshonos, színes virágú kertészeti változatok holtágakba és természetes vizeinkbe ültetése jelenti.