November

Zöld napok - november

November 1.
veganok_vilagnapja
Vegánok Világnapja

Majd 30 éve létezik vegán világnap. De kiket is nevezünk vegánnak? Azokat, akiknek a filozófiája és életmódja elutasítja az állatok kihasználásának minden formáját, a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból. Arra törekednek, hogy ne vásároljanak vagy használjanak olyan termékeket és szolgáltatásokat, amelyekhez állatokat használtak ki és öltek meg. Étrendjükből nemcsak a hús, de a tej és az abból készült termékek, valamint a tojás is száműzve van. A vegán világnap egy emlékeztető arra, hogy mindannyian, egyénként is csökkenthetjük az állatoknak okozott szenvedést, és a globális változásnak részesei lehetünk.

November 2.
D_vitamin_nap
D-vitamin nap

Nem véletlen, hogy ekkor emlékezünk meg erről a vitaminról. Novembertől már a napsütéses órák száma nem kedvez a D-vitamin természetes előállításának. Ugyanis a D-vitamin napfény hatására termelődik a bőrünkben. A növények és bizonyos állati zsiradékok provitamin formájában tartalmazzák, és csak napfény hatására alakul át vitaminná. Ezért a téli napfényszegény időszakban szervezetünk számára pótolni kell a D-vitamint. Jó ha tudjuk, hogy táplálékkal nem lehet bevinni kellő mennyiségben, a szolárium pedig nem termel D-vitamint. Orvosi ajánlások alapján a D-vitamin szedése november elejétől március végéig mindenkinek javasolt. De miért nélkülözhetetlen a D-vitamin a szervezet számára? Gondoskodik a csontok ásványianyag-tartalmáról, valamint a csontszövet fejlődéséről. Segíti a kalcium felszívódását a szervezetben, de hat a sejtfejlődésre, az ideg-izom funkciókra és az immunrendszer megfelelő működésére is. Még a gyulladásos folyamatok csökkentésében is szerepet játszik.

Október 7-8.
egetesellenes_vilagnap
Égetésellenes világnap

2002-ben hirdették meg világszerte az első világnapot a hulladékégetők betiltásáért. A hulladékégetés bármely más fosszilis tüzelőanyag elégetésénél szennyezőbb, pazarolja az energiát és a véges természeti erőforrásokat. Az égetés során rengeteg szén-dioxid és egyéb káros anyag kerül a levegőbe, jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz, emellett bekerülnek a táplálékláncba és azon felfelé haladva koncentrálódnak. Hulladékégetéskor a hulladékból egyébként még hasznosítható anyagok is megsemmisülnek.  A hulladékcsökkentés, az újrahasznosítás és a komposztálás minden szempontból jobb megoldás, hiszen megtakarításokat eredményez, valamint védi a környezetet és a lakosság egészségét.
Részletesebben itt olvashat a témáról: Gyermekkönyvtár - Hónap ajánlata - 2020. november  

November 18-26.
eu_hulladekcsokkentesi_het
Európai Hulladékcsökkentési Hét

Idén 15. alkalommal lesz Európai Hulladékcsökkentési Hét. A program minden évben november végén kerül megrendezésre. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő európai országokban egy teljes héten keresztül jó gyakorlatokkal hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrafelhasználására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára, ezzel ösztönözve a különböző közösségek társadalmi felelősségvállalását. 
Bővebben a Gyermekkönyvtár – A hónap ajánlata - 2020. november menüben olvashat erről.

November 21.
halaszati_vilagnap
Halászati világnap

Ez a nap arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen fontos szerepet tölt be a halászat az emberek életében, ugyanakkor a sós- és édesvizek túlhalászására figyelmeztet, amellyel hosszú távon sokat árthatunk az élővilágnak és környezetünknek. Ennek a napnak további célja az illegális, be nem jelentett halászat felszámolása, és szabályozatlan halászat megszüntetése is.

November harmadik csütörtöke (2023. november 23.)
fustmentes_nap
Füstmentes nap

A tradícióvá növekedett nap alapötletét 1971-re datáljuk, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak. Az ötlet megfogant, és 1976. november 18-án már az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) tűzte zászlajára a célt. Sikerült is egymillió embert rábírniuk, hogy egyetlen napra bírják ki dohányzás nélkül. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes „Smokeout Day” elnevezést. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november harmadik csütörtökét aztán nemzetközi szinten is Füstmentes nappá nyilvánították.

November 25.
nevasaroljsemmit_nap
„Ne vásárolj semmit!” nap

A nap célja, hogy az elterjedt fogyasztói kultúrákat arra ösztönözzék, hogy ne vegyenek olyan dolgokat, amire nincs szükségük. Ezzel hozzájárulnak a túlfogyasztás elleni küzdelemhez. Figyelemre méltó és egyben aggasztó, hogy a vásárlások átlagosan 40%-a az előzetes vásárlási szándékoktól független, hirtelen ötlet és gyors döntésen alapuló impulzus vásárlás, amiben nagy szerepet játszanak az akciók és a boltok által bevetett marketing-trükkök.
A reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen akart tiltakozni az első Ne Vásárolj Semmit! nap kezdeményezője, a kanadai Ted Dave 1992 szeptemberében, aki maga is a reklámszakmában dolgozott.
Később a felhívást a Black Friday – fekete péntek – időpontjához igazították, ugyanis a nagy szupermarketek, bevásárlóközpontok ilyenkor már karácsonyra készülve hatalmas akciókkal várják a vásárlókat, akik boltnyitáskor képesek másokon átgázolni, csak hogy biztosan kapjanak az olcsó árukból.