December

Zöld napok - december

December 4.
grpard_nap
Nemzetközi Gepárd Nap

A gepárdot sok más macskaféléhez hasonlóan a kihalás fenyegeti. A világnap erre kívánja felhívni a figyelmet. Az 1900-as évek elején még százezer gepárd élhetett a becslések szerint, mára alig 7500 maradt. A példányszám csökkenésének okai: az élőhely területének csökkenése, illetve az illegális állatkereskedelem. A többi macskafélétől a gepárdot nyúlánk testalkata, hosszú lába és viszonylag kis feje különbözteti meg. Zsákmányszerző taktikája is más, hiszen nem lesből ejti zsákmányát, hanem gyors vágtában támadja meg. Rövid távon a leggyorsabb szárazföldi állat, 10-12 másodpercig erejéig, a sebessége meghaladja a 100 km/h sebességet. A vissza nem húzható karmok nagyobb kapaszkodási lehetőséget biztosítanak nagy sebességnél, és segítenek a gyorsulásnál és a manőverezésben.

December 5.
talaj_vilagnap
Talaj Világnapja

A világnap életre hívásának célja az volt, hogy a biztonságos élelmezés érdekében felhívják a figyelmet az egészséges talaj jelentőségére, fontosságára. A talaj feltételesen megújuló, megújítható természeti erőforrás. Megújulása azonban nem automatikus, működésének fenntartása állandó tudatos tevékenységet és odafigyelést követel. Az élő szervezetek jelentős hányada él a talajban, vagy kötődik élete közvetlenül vagy közvetve a talajhoz, ami egyben természetes raktározója is a hőnek, víznek, növényi tápanyagoknak. Ugyanakkor a káros, mérgező anyagok is felgyűlhetnek benne. A talaj regenerálódási képessége lassú, ezért fontos a termőképességének visszaállítása és a talajt érő szennyezések felszámolása.

December 5.
onkentesek_vilagnapja
Önkéntesek Nemzetközi Napja

December 5-én tartják az önkéntesek nemzetközi napját világszerte. Az esemény az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) kezdeményezésére jött létre. Önkéntesnek számít, ha valaki mindenféle anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez munkát, szabad akaratából, úgy, hogy azzal másoknak jót tesz, s ezzel bizonyos szempontból jótékonykodik. Egyéni helyzetétől, körülményeitől függetlenül bárki vállalhat segítő tevékenységet.

December 11.
nemzetkozi_hegy_nap
Nemzetközi Hegy Nap

A hegyvidékek biológiai sokszínűsége egyszerre biztosít élelmet, alapanyagot, gyógynövényeket, fenntartja a víz, a talaj és a levegő minőségét, ezen felül esztétikai értékei pihenést, feltöltődést, kikapcsolódást nyújtanak. A hegyvidéki területek által biztosított erőforrások egyre nagyobb mértékű használata viszont veszélyezteti ezt az egyedi természeti örökséget. A kezdeményezés felhívja a figyelmet arra, milyen alapvető szerepet játszanak a hegyek életünkben, és átérezzük annak felelősségét, hogy megvédjük környezetüket.