A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Július

jeles napok 2023 julius napraforgo

Július az év hetedik hónapja, 31 napos. A római naptárban, kezdetben az ötödik hónap volt. Latinul eredetileg Quintilis („ötös") volt a hónap neve, csak később Julius Caesarról nevezték át júliusra. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Ismeretes Nyárhó néven és Áldás havaként is. A 18. századi nyelvújítók a Kalászonos nevet adták ennek a hónapnak. Jakab napjához népi időjóslás kapcsolódik: Ha a hangyák Jakab napkor menetelnek, nagy hidege lesz a télnek.

 

 

Hónap ajánlatai

2023: 150 éves gyomaendrődi fekete nyárfa
2022: Kner Albert
2021: Nagymacskák
2020: A Hold
2019: A fagyi
2018: Nejlonzacskó Mentes Nap
2017: Vizes világbajnokság
2016: Olimpia Rio de Janeiro
2015: Lóvasút
2014: Balatoni halak
2013: Vasútas Nap
2012: Kenyérsütés
2011: Nyári vegyes

 

Július 1. Semmelweis-nap, a magyar egészségügy ünnepe
Július 2. Vidovszky Béla születésnapja
Július 5. Macskák Világnapja
Július 7. Csokoládé világnapja
Július 8. Vasutas Nap
Július 13. Nagymamák Világnapja
Július 17. Emoji világnap
Július 19. Móra Ferenc születésnapja
Július 22. A Hold napja

 

 

Július 1. - Semmelweis-nap - a magyar egészségügy ünnepe

jeles napok 2023 semmelweis ignac

Ezen a napon 1818-ban született Semmelweis Ignác Fülöp magyar orvos, az „anyák megmentője". Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe.

Az orvosok és orvostanhallgatók boncolásokat végeztek majd kézfertőtlenítés nélkül vizsgálták az állapotos asszonyokat. Ettől azok vérmérgezést kaptak. Ez volt az úgy nevezett gyermekágyi láz. Semmelweis Ignác az orvosokat kötelezte a klórmész-oldatos kézmosásra, így egyik emberről nem került át a fertőzést okozó baktérium a másik személyre. Komoly harcot kellett vívnia a kollégáival, mert az intézkedés népszerűtlen volt. Ma már elképzelhetetlen, hogy vizsgálatokat, műtéteket végezzenek fertőtlenítés, sterilizálás nélkül.

 

 

Július 2. - Vidovszky Béla

jeles napok 2023 vidovszky bela szobra

Vidovszky Béla szobra

Pátzay Pál alkotása a Városi Képtár udvarán áll.


Vidovszky Béla Gyomán született 1883. július 2-án. Édesapja Vidovszky Ferenc a község akkori főjegyzője volt. Édesanyja Launer Ida Béla mellett még öt másik fiúgyermeket és egy kislányt nevelt. Vidovszky elemi iskoláit Gyomán végezte, majd Szarvason és Békéscsabán járt gimnáziumba. 1905-ben rajztanári oklevelet szerzett, 1905-1907 között a Képzőművészeti Főiskola továbbképzős művészhallgatója volt. 1914-1918 között háborús témájú képeket festett.
Pályája csúcsára 1920-1930 között érkezett. 1924-ben Halászbárka a Tiszán c. képével, 1934-ben Vadász című képével nyert el a Nemzeti Szalon aranyérmét. 1966-ban a Csók István Galériában rendezett kiállítás nagy sikert hozott, a Munkaérdemrend Arany fokozatát kapta meg. 1973-ban hunyt el, hamvait a Farkasréti temetőben helyezték el. Alkotásaiból, néhány használati tárgyából állandó kiállítás van a gyomaendrődi Vidovszky Béla Helytörténeti Gyűjtemény- Városi Képtárban. A képtár udvarán állították fel szobrát, az épület falán emléktáblát helyeztek el. Városunkban utcát is neveztek el róla. A képtárról itt olvashatsz bővebben.

 

Július 5. - Macskák Világnapja

jeles napok 2023 macska

A macskák titokzatosak, szépek, aranyosak, különlegesek. Igazán megérdemlik, hogy legyen világnapjuk. Álljon itt néhány idézet a macskákról:
„Mi nagyobb ajándék, mint a macska szeretete?”
(Charles Dickens)
„Több zen mesterrel éltem együtt – mindegyik macska volt.”
(Eckhart Tolle)
„A macska az egyetlen állat, akinek sikerült megszelídítenie az embert.”
(Marce Mauss)

 

 Július 7. - Csokoládé világnapja

jeles napok 2023 csokoladeA csokoládé világnapját évente július 7-én csokoládé fogyasztással ünneplik. Néhány forrás 1550. július 7-re teszi a csokoládé Európába való megérkezésének napját.
Az étcsokoládéról bebizonyították, hogy fogyasztásával javítható a memória, a reakcióidő és a problémamegoldó készség is, mivel serkenti az agy vérkeringését. Javítja a látást rossz körülmények között, emellett csökkenti a vérnyomást, és pozitív hatással van a koleszterinszintre és a vérlemezkék mennyiségére.

 

 

Július 8 - Vasutas nap

jeles napok 2022 vasutasok vilagnapja

A hagyományokhoz híven, július második hétvégéjén rendezik meg a Vasutasok Napját. Hagyománnyá vált az országban, hogy ezen a napon az ország nagyobb városaiban juliálisokat rendeznek, többek között a Magyar Vasúttörténeti parkban is, Budapesten. Ezen a napon kerül sor a vasutas tisztavató ünnepségre is.

A Hónap ajánlatában olvashatsz a vasútról /2013. július /, és arról milyen volt a tömegközlekedés a vasút előtti időkben./2015. július/

 

 

 

  Július 13. - Nagymamák Világnapja

jeles napok 2023 nagymamak vilagnapja

A nagymamák sok mindenben egyedit alkotnak. Ők készítik a legfinomabb süteményeket, lekvárokat, és ők tudják a legtöbb mesét, a legtöbb verset. Ők azok, akik kiszínezik gyermekkorunkat. A jóságos, vajszívű nagymama biztos támasz minden unoka számára. Elkényeztet, óv és véd, elhalmoz szüntelen szeretetével. A „jó öreg" nagyi minden problémára talál megoldást, nincs számára lehetetlen.

 

 

 

 

 

Július 17. - Emoji világnap

jeles napok 2021 emojiJúlius 17-én a szövegbe ágyazott hangulatjeleket ünnepeljük. Manapság már teljesen az internetes "közbeszéd" részei az emojik - a név a japán e (kép) és moji (karakter) szórészletek összevonásával terjedt el. Scott Fahlman számítástechnikai tudós nevéhez kötődik a két klasszikus :-) és a :-( "orros" mosolygó és szomorú hangulatjel. Később aztán az orrok lemaradtak (többek között a karakterspórolás miatt az SMS-ekben és a Twitter bejegyzésekben), ezért jött a :) meg a :( és az összehúzott szemmel röhögő xD és összes mutációi. Manapság már platformokon átjárható a módszer, tehát ha a Google rendszerében küldünk egy vigyorgó fejet a szövegben egy iPhone-ra, ott is ugyanúgy vigyori fejet kapunk.

 

Július 19. - Móra Ferenc születésnapja

jeles napok julius mora ferencMóra Ferenc Kiskunfélegyházán született 1879–ben. Szegeden hunyt el1934-ben. Író, újságíró, muzeológus volt. Pályáját versírással kezdte. Ifjúsági művei, amelyeket gyermekkori élményei ihlettek, a magyar ifjúsági irodalom klasszikusává tették. Legismertebb, klasszikussá vált gyermekregénye a Kincskereső kisködmön. Legismertebb gyermek és ifjúsági művei: Az Aranyszőrű bárány, A cinege cipője, Az égbelátó, Hannibál föltámasztása, A hatrongyosi kakasok, Hol volt, hol nem volt, Zengő ABC, Dióbél királyfi, Dióbél királykisasszony, Rab ember fiai, Mindenki Jánoskája, Csilicsali Csalavári Csalavér, Filkó meg én, Kincskereső kisködmön.

 

 

 

 

 

 

Július 22. - A Hold napja

jeles napok 2021 apollo 11(Neil Armstrong, Michael Collins, Edwin Aldrin)

Apollo–11 volt a neve az űrhajónak, melynek legénysége először lépett a holdra. Ez volt az első kísérlet a holdra szállásra, amely egyben az első sikeres holdra szállás is lett. A sikeres holdra szállás az emberiség legnagyszerűbb tudományos eredményei közé sorolt, máig ható teljesítmény. Neil Armstrong és Edwin Aldrin 1969-ben ezen a napon léptek a Holdra. Az expedíció harmadik tagja Michael Collins volt, aki Hold körüli pályán keringett a parancsnoki űrhajóval, míg két társa a holdkomppal leszállt a felszínre.

 A Holdról olvashatsz a 2020. júliusi Hónap ajánlatában.