A hónap ajánlata - 2017 július

 

A hónap ajánlata

Vizes Világbajnokság 

A 2017-es úszó-világbajnokságot Budapesten és Balatonfüreden rendezik július 14. és 30. között. A világbajnokságot eredetileg a mexikói Guadalajarában rendezték volna, de Guadalajara visszalépett a rendezéstől, így Magyarország átvállalta a 2017-es világbajnokság rendezését.
Az úszó-vb-vel egy időben rendezik a férfi és női vízilabda-világbajnokságokat.A világbajnokság helyszínei:


 
 

Az események fő helyszíne a Duna Aréna lesz. Itt rendezik az úszást és a műugrást.

 A műugrás vízi sport. A versenyzők rugalmas ugródeszkáról, vagy szilárd felületről ugranak a vízbe, különböző magasságokról és különböző nehézségű szaltók vagy forgások bemutatása közben. A versenyzők mindig fejjel előre, előre tartott kezekkel érnek a vízbe, a cél a függőleges érkezés és a minél kisebb csobbanás. Műugráskor az ugródeszkák 1 méter vagy 3 méter magasságban vannak a víz felületétől. A szólóversenyeken kívül páros, úgynevezett szinkronversenyeket is rendeznek, amikor a két versenyző ugyanazt a gyakorlatot hajtja végre (szinkronban).

 

A megnyitó ünnepséget a Várkert Bazár előtti Duna-szakaszon rendezik. 

 

Az óriás-toronyugrásra a Parlamenttel szemközti Duna-parton kerül sor.

 

Az óriás toronyugrás a sziklaugrásból fejlődött ki.  A versenyzők egy külön, erre a célra épített toronyból hajtják végre gyakorlataikat. A férfiak 27 méter magasból, a nők pedig 20 méterről ugranak. A férfiaknál ez 3 másodperces szabadesést jelent. A versenyzőknek lábbal kell a vízbe érniük a nagyon komoly sérülésveszély miatt, a zuhanás során ugyanis közel 90 km/h-s sebességgel érik el a vízfelszínt. Éppen ezért a vízben legalább két mentőbúvár várja őket, arra az esetre, ha elrontanák a vízbeérkezést.

 

A vízilabda mérkőzéseknek a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda ad otthont.

 

A szinkronúszás és a záró ünnepség a Városligeti Műjégpálya területén lesz.


A szinkronúszás az úszósport azon ága, ahol a vízi versenyzők művészien végrehajtott csoportgyakorlatokat mutatnak be zene kíséretében/vízibalettnak is nevezik/. Az úszás, a balett és a gimnasztika együttesének tekinthető szinkronúszás során a cél az, hogy hajlékony mozgásuk összhangban álljon a kísérő zenével és egymással.


A vizes Világbajnokság szinkronúszó versenyszámaira a Városligeti-tavon épült meg egy ideiglenes medence, köré pedig egy több ezres lelátót húztak fel. A Műjégpálya számos téli sporteseménynek adott már otthont. Az új kihívást a szinkronúszó versenyek megrendezése jelenti, amely együtt jár majd két mobil medence kialakításával. Könnyen lehet, hogy a rendkívüli premier hagyományt fog teremteni, hiszen minden feltétel adott, kezdve a festőien szép környezettel, a Hősök terének monumentális emlékmű-csoportjával, a pálya szomszédságában a Vajdahunyad-várral, nem utolsó sorban pedig a Műcsarnok épületével.

 

Balatonfüreden rendezik meg a nyíltvízi úszók világbajnokságát. A versenypályát a kikötőben, a Tagore-sétány közelében alakítják ki, a lelátóról pazar látvány tárul majd a Tihany-félszigetre is. A maratoni úszás komoly kihívások elé állítja a versenyzőket, a versenytávokon kívül mindig minden változik. Tavakban, folyókon, tengerben kell úszniuk a sportolóknak, az átlátszatlan víz, a hullámzás, az áramlás, a vakító napsütés, vagy épp a kihűlés mind-mind nehezíti az úszók dolgát, és akkor a víz alatti „verekedést” még nem is említettük.

A vizes vb kabalafigurái


Water Willy és Water Lilly lesz a két kabalafigurája a 2017-es budapesti vizes világbajnokságnak. A figurákat Tatai Tibor tervezte. A tervező elmondása szerint a két lény megalkotásakor a világbajnokság logójának virágmotívumából indult ki, ezért emlékeztet Willy és Lilly egy vízililiomra.

A világbajnokságra az érmeket a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. szállíthatja.
1328 arany-, ezüst- és bronzérmet.

 

Magyarország az eddigi világbajnokságokat tekintve az 1991-es világbajnokságon volt a legeredményesebb. Az eredményességet mutatja az éremtáblázaton elfoglalt harmadik helyezés. A magyar csapatot mindössze az Egyesült Államok és Kína tudta megelőzni.


Magyarország a legtöbb érmet az 1994-es, római világbajnokságon és a 2015-ös, kazáni világbajnokságon szerezte.


Vízilabdában a férfi válogatott háromszor, a női válogatott kétszer nyert világbajnokságot.


A vb-k történetében először minden számban lesz magyar induló a 2017-es világbajnokságon.