A Hónap ajánlata - 2016 július

A Hónap ajánlata


Olimpia, Rio de Janeiro

 

honap ajanlata 2016 julius 01A 2016. évi nyári olimpiai játékok, hivatalos nevén a XXXI. nyári olimpiai játékokat 2016. augusztus 5. - augusztus 21. között rendezik meg a brazíliai Rio de Janeiróban. A rendezvényt a 2016. évi nyári paraolimpiai játékok követi. A játékok megrendezésével Rio de Janeiro lesz az első dél-amerikai város, amely olimpiát rendez.

 

honap ajanlata 2016 julius 02

 Rio de Janeiro Brazília egyik legismertebb városa. 1502-ben újév napján a portugál hajós, Gaspar de Lemos betért egy öbölbe a brazil partoknál. A hajós az öblöt egy folyó torkolatának vélte, és elnevezte Rio de Janeirónak, ami „január folyó"-t jelent.
Számos esetben csak Riónak nevezik a várost. A Rio de Janeiróban születetteket szokták cariocas-nak (kariókáknak) nevezni. A szó eredeti, indián jelentése: a fehér ember háza. A carioca szó ma utal a rióiak kedvességére, a szépségre, vidámságra, a könnyed életstílusra és a szórakozásra is, valamint a másik ember iránti aggódást és szeretetet is kifejezi.

 


Rio de Janeiro legfőbb nevezetességei:


honap ajanlata 2016 julius 03 A város híres az évenként megrendezett karneválról. A Copacabana, Ipanema, és Leblon nevezetű tengerpartjairól.

 

honap ajanlata 2016 julius 04      honap ajanlata 2016 julius 05

A híres Copacabana strand.                      A tengerpart melletti jellegzetes Cukorsüveg-hegy.


honap ajanlata 2016 julius 06A hatalmas méretű Megváltó-Krisztus szobor.


A szervezők mintegy 10 500 olimpikont várnak az olimpiai játékokra.


Helyszínek: A központi Deodoro olimpiai park 10 olimpiai sportágnak ad otthont. Az olimpiai faluban – amely 75 hektáron terül el – 9460 szoba, 17 700 ágy fogja várni a nemzeti csapatokat.

 

honap ajanlata 2016 julius 07

 

A riói játékokat 34 versenyhelyszínen bonyolítják le. A Deodoro mellett még három különálló olimpiai egység lesz a városon belül: a Barra nevű városrészben, a Copacabanán és a Maracana stadion körül.

 

honap ajanlata 2016 julius 08   honap ajanlata 2016 julius 09     

A legnagyobb helyszín természetesen a Maracana stadion.


90 ezer nézőt tud befogadni, a nyitó-, valamint záróünnepség mellett a labdarúgó-fináléknak lesz az otthona.

 

honap ajanlata 2016 julius 10

 

 

Logó. Az olimpiai logó 139 ügynökség pályázata közül került ki győztesen. A jelkép három, a brazil nemzeti színeknek megfelelő alakot ábrázol, amely ölelésbe fonódva a Cukorsüveg-hegyet szimbolizálja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 julius 11

Kabalafigurák: Azaz Vinicius és Tom.
A figurák neveiről közönségszavazás döntött. Az olimpia jelképe egy macskára emlékeztet és a zenész Vinicius de Moraesről kapta a nevét, míg a paralimpia figurája egy falevélfrizurás állatka. és szintén zenész a „névadója", Antonio „Tom" Jobim.

 

 

 

 

Az olimpiai láng

 

honap ajanlata 2016 julius 12

 

Az olimpiai lángot 2016. április 21-én a Olümpiában gyújtották meg. A görögországi váltófutás után a fáklya Athénba, a régi Olimpiai Stadionba érkezett, ott adták át a dél-amerikai olimpiai játékok szervezőinek. A lángot repülőgéppel szállították Genfből Brazíliába, és augusztus 5-én érkezik majd meg a megnyitó helyszínére, a Maracana stadionba. A lángot hordozó staféta Brazíliavárosból indul, és 95 nap alatt 329 brazil városba és faluba jut el, 12 ezren futnak.

 

 

 

 


A magyar csapat


Magyarország az olimpiai játékokon először az első, 1896-os nyári játékokon vett részt. Majdnem az összes nyári illetve az összes téli olimpián indultak versenyzőink. A nyári és téli olimpiákon: aranyérem: 167, ezüstérem: 146, bronzérem: 169, összes érem: 482. Országunk a legeredményesebb olyan nemzet, amely még nem rendezett olimpiát.

 

honap ajanlata 2016 julius 13

A magyar sportolók a nyári olimpiák előtt 1936 óta tesznek fogadalmat. Az 1948-as londoni olimpia kivételével ezt mindig megtették. Kezdetben az olimpiai csapat nevében egy fő tette ezt, azonban 1992 óta mindkét nem egy-egy képviselője megteszi. A fogadalom szövege arra szólítja fel a sportolókat, hogy mindig mindent tegyenek meg a győzelemért, de ezt csakis sportszerű eszközökkel tegyék.

 

 

 

 

honap ajanlata 2016 julius 14     honap ajanlata 2016 julius 15

A magyar csapat formaruhája az olimpián.
A ruhákat a Use Unused csapata tervei alapján készítik el. A pályázó csapatok terveinek elbírálásakor nagyon sok szempontot vett figyelembe a zsűri. Mint pl. az időjárási viszonyok, a divatosság, a megjegyezhetőség, az összetartozás érzésének erősítése a sportolók között, de még a szurkolók és a sportolók között is. Persze az is nagyon fontos volt, hogy a kollekció elnyerje a magyar közönség tetszését is.

 

honap ajanlata 2016 julius 16

 

A MOB/ Magyar Olimpiai Bizottság/28 féle versenyszámban, 135-140 sportolóval számol Rióban. Legtöbb aranyérmet remélhetünk sikersportágainkban; a vizes sportokban: úszás, kajak-kenu.

 

 

 

Érmek:


2488 darab arany-, ezüst- és bronzérem egyenként 500 gramm súlyú. Gyártásuk során nem használtak higanyt, és további szigorú feltételeknek is megfeleltek, az ezüst- és bronzmedálokat például 30 százalékban újrahasznosított anyagokból állították elő. Az érmekre kerülő műanyagszalagok újrahasznosított palackokból készültek. A medálok díszdobozának brazíliai freijó fa, az anyaga.

honap ajanlata 2016 julius 19

 

 

 

A szem-szimbólumokat babérlevél-alakzat veszi körül, ami a győzelem jelképe volt az ókori Görögországban.

 

 


honap ajanlata 2016 julius 18Az olimpia hagyományai szerint a másik oldalon Niké, a győzelem görög istennője látható, a háttérben pedig a Panathinaiko /görög/ stadion és az Akropolisz.