A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2018 július

Nejlonzacskó Mentes Világnap


honap ajanlata 2018 julius 01

Július 3. a Zacskómentes világnap. 2008 óta próbálja felhívni a figyelmet a környezetünket és egészségünket veszélyeztető műanyag zacskókra. Napjainkra egyre sürgetőbbé vált a probléma megoldása. Ma már nem csak műanyag csomagoló anyagok okoznak problémát. Egyre többen ismerik fel, hogy túl sok, csomagolást használ a világ.

 

 

 

A Nejlonzacskó Mentes Világnap két fő célkitűzést fogalmaz meg:

  1. Sürgetni a helyi, nemzeti hatóságokat, hogy hatékony intézkedésekkel lépjenek fel a műanyag zacskók elleni küzdelemben.
  2. A lakosság tudatosságának növelése, és a fogyasztók ösztönzése az újrahasználható alapanyagú szatyrokra/táskákra való átállásra.


A zacskómentes világnap 2008 óta próbálja felhívni a figyelmet, a környezetünket és egészségünket veszélyeztető műanyag zacskókra.


honap ajanlata 2018 julius 02A műanyag szatyrok ideje lejárt. 40 éve használjuk őket, ám a naponta kidobott mennyiséget már képtelen elnyelni a Föld.


A vékony műanyag zacskó az 1970-es években terjedt el. Olcsó, könnyű, vízálló és mindenhol elfér.


Nyersolajból készül. A műanyag zacskók 1 tonnájához 11 hordó (1 hordó=160 liter) olaj fogy. A gyártása is erősen környezetszennyező. Gyártásakor és lebomlásakor felszabaduló üvegházgázok fűtik a légkört.

 


Mit kell tudni a műanyag zacskókról?

honap ajanlata 2018 julius 03

  • Általában 25 percig használjuk.
  • 100-500 évig tart, amíg szétesik
  • Percenként 1 millió fogy világszerte.
  • Átlag évi 500 fogy fejenként Európában.
  • A tengeri hulladék 80%-a műanyag.
  • 3,4 millió tonnát gyárt évente csak az EU.

 

 

honap ajanlata 2018 julius 04    honap ajanlata 2018 julius 05

Egy zacskót átlag 25 percig használunk, mégis 100-500 évig velünk marad, nem bomlik le. Szemétlerakókra vagy szemétégetőkbe, rosszabb esetben az árokpartra, a fákra vagy a vízbe, a tengerekbe kerül, veszélyeztetve az élővilágot.

honap ajanlata 2018 julius 06Égése során veszélyes anyagok szabadulnak fel. A folyók, tengerek, óceánok lassan telítődnek a műanyag szeméttel. Egyes típusait az időjárás mikroméretű darabokra bontja, ami bekerül a táplálékláncba – megesszük, megbetegedhetünk.
Európában először Olaszországban tiltották be teljesen a nem lebomló műanyagból készült zacskókat 2012-ben, de a világ több országában is tiltólistán vannak a vékony szatyrok.

 


honap ajanlata 2018 julius 07A műanyag a tengerek réme

Évente több millió tonnányi kerül az óceánba.
A világ tudósai aggasztó következtetésekre jutottak:
a műanyagok szintetikus hormonvegyületei kioldódnak a napfény, a hullámzás hatására, és bekerülnek a táplálékláncba.

A tengeri élőlények gyakran véletlenszerűen nyelik le a műanyag szatyrokat, mivel sokszor összetévesztik őket a medúzával. A kutatók rengetegszer találnak szatyrokat teknősök, bálnák, delfinfajok és vízimadarak gyomrában is olyan mennyiségben, hogy valószínűsítik, a műanyag jelenléte okozta a pusztulást.

honap ajanlata 2018 julius 08A műanyagok biológiailag nem bomlanak le, hanem a vízben úszva, apróra töredezve hatalmas, kavargó szemétlevessé vagy kavargó szemétszigetekké állnak össze. A világ legnagyobb szeméttelepei az óceánokban vannak.
Évente több trillió szatyrot állítanak elő világszerte. A legnagyobb felhasználók, Észak-Amerika és Európa, az előállított szatyrok 80%-át használja el. A műanyag széleskörű megjelenésével pedig a hulladék mennyisége is napról-napra nő.