Jeles napok - Augusztus

jeles napok 2023 augusztus kenyerAugusztus (ősi magyar nevén, Újkenyér hava) az év nyolcadik hónapja a Gergely-naptárban, és 31 napos. A 18. századi nyelvújítók szerint az augusztus: Hévenes. A népi kalendárium Kisasszony havának nevezi.
Nevét a híres római császárról, Augustus Octavianusról kapta. Az, hogy ez a hónap – különös módon – a július után szintén 31 napos, annak köszönhető, hogy Augustus császár ugyanannyi napot akart a naptárban, mint amennyi a Caesarról elnevezett júliusban van.

 

 

 

A Hónap ajánlata

2023: Balaton
2022: Kner Imre
2021: Miniházak

2020: Az elefántok
2019: Sárkányhajók
2018: A dinnye
2016: A budapesti állatkert
2015: Kon Tiki expedíció
2014: A forint történetéről
2013. A repülésről
2012: Virágkarnevál Debrecen
2011: augusztus 20.

 

Augusztus

Augusztus 1. A forint születésnapja
Augusztus 8. Kölcsey Ferenc születésnapja
Augusztus 9. Állatkertek világnapja
Augusztus 13. Balkezesek világnapja
Augusztus 14. Barlangászok Világnapja
Augusztus 19. Humanitárius Világnap
Augusztus 20. István király - az Alkotmányosság-és Jogállamiság Napja – az Új kenyér ünnepe
Augusztus 29. Magyar fotográfia napja

 

 

Augusztus 1. - A forint születésnapja

jeles napok 2023 augusztus forint

A magyar forint 1946. augusztus 1-je óta Magyarország hivatalos fizetőeszköze. Ekkor jelent meg a pénzforgalomban, felváltva ezzel a pengőt.

A forint történetéről a 2014-es augusztusi Hónap ajánlatában olvashatsz. 

 

 

  

 

 Augusztus 8. - Kölcsey Ferenc születésnapja

jeles napok 2023 kolcsey

Kölcsey Ferenc (Sződemeter, 1790. augusztus 8. – Szatmárcseke, 1838. augusztus 23.). Magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Kisfaludy-társaság alapító tagja volt. A Debreceni Református Kollégiumban 14 évig tanult. Kollégiumi tanulmányai után Pestre ment, de ügyvédi vizsgára nem jelentkezett, mert az irodalommal akart foglalkozni. Lemondott a hivatalbeli és a tanári pályáról, Álmosdra (Bihar megye) vonult, hol kis birtokán gazdálkodott, tanulmányainak élt.

 

 

 

 

 

 

 

 Augusztus 13. - Balkezesek Világnapja

jeles napok 2023 balkezesek

Először 1976-ban tartották meg a Balkezesek világnapját figyelemfelhívó jelleggel, majd 1992 óta világszerte ünnepeljük.


A balkezességet évszázadokon át tiltották a társadalmi normák. A balkezességről számos téveszme kering. Egy biztos, hogy az átszoktatással nagy bajokat okozhatunk a gyerekeknek, és ezt már vizsgálatokkal is igazolják. Erre is igyekeznek felhívni a figyelmet a világnapon a szervezők.

 

 

 

 Augusztus 14. - Barlangászok Világnapja

jeles napok augusztus barlangaszokA barlangászat egyidős az emberrel, csak akkor még szállásként, menedékként, kultikus és vallási helyként használták a barlangokat őseink. A földalatti világ kutatói, felfedezői a barlangászok. A világ valamennyi táján találhatunk különleges barlangokat, azonban nem mind látogatható. Hazánkban, a világon szinte egyedülálló módon a barlangok már a feltárásuk pillanatától kezdve természetvédelmi oltalom alatt állnak. Jelenleg csaknem háromezer az ismert, feltárt barlangok száma.

 Az Aggteleki cseppkőbarlangról a 2013-as szeptemberi Hónap ajánlatában olvashatsz.

 

 

 Augusztus 19. - Humanitárius Világnap

jeles napok 2023 humanitarius2008 óta, augusztus 19-én ünnepeljük a Humanitárius Világnapot. Ezen a napon a világ azok előtt tiszteleg, akik a humanitárius ügyek szolgálatában szakemberként, aktivistaként vagy önkéntesként dolgoznak vagy dolgoztak. A Humanitárius Világnapot az ENSZ Közgyűlése hozta létre. A Humanitárius Világnap céljai közé tartozik, hogy világszerte felhívja a figyelmet az aktuális humanitárius problémákra és kihívásokra: a segélyprogramok munkatársait fenyegető veszélyekre, az élelmiszerárak emelkedésére, vízhiányra és a klímaváltozásból adódó egyre összetettebb problémákra, amelyek megnehezítik a segélyprogramok lebonyolítását.

Kapcsolódik a világnaphoz a Hónap ajánlata 2021 augusztus menü témája.

 

Augusztus 20. - Szent István király - az Alkotmányosság-és Jogállamiság Napja – az Új kenyér ünnepe

08_korona

Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. István király emlékére. Debrecenben ezen a napon rendezik meg minden évben a virágkarnevált.

 Erről olvashatsz érdekességeket a 2012. Augusztus Hónap ajánlata című részben.

 

 

 

 

Augusztus 29. - Magyar fotográfia napja

jeles napok 2023 fotografia napjaA Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége kezdeményezte a Magyar Fotográfia napjának megünneplését. Ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Ez a nap alkalom arra, hogy a társadalom figyelmét a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk.

 

 

 

Ismeretlen nemzetőr dagerrotípia képe 1848-ból.