A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2019 augusztus

A sárkányhajó

 

honap ajanlata 2019 augusztus 1A nyár a vízi sportok ideje. Városunk természeti adottságai sok lehetőséget nyújtanak lakóinak a vízi sportok kipróbálására, a kedvteléstől a komolyan vett edzésekig. Még sárkányhajót is láthatunk feltűnni a Körösön.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2019 augusztus 2A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik.


Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, hazaárulással vádolták és száműzték. Tiltakozásaként a folyóba vetette magát.


A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány, amit minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent. Kínában, Vietnamban és Koreában is megünnepelik.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2019 augusztus 3Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik.
A jelenkori sárkányhajó modern technikával, de hagyományos méretben készül. A sárkányt Kínában istenként tisztelik, korábban a császárok kizárólagos jelképe volt.
A sárkányhajó egy olyan 12,5 m hosszú kenu típusú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít. A hajótest 12,49 méter, a sárkányfejjel és farokkal együtt 13,5 méter hosszú, szélessége 1,15 méter, súlya 250 kg lehet. A lapát hosszának 105 és 130 cm között kell lennie, a toll szélessége 18 cm és szimmetrikus mindkét oldala, amelyben kanál nem lehet. Európában elfogadott a lefelé szélesedő tollú kenulapát.

honap ajanlata 2019 augusztus 4     honap ajanlata 2019 augusztus 5

 

A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.

Mindenki csak egy irányba evez. A jobb oldalon ülők csak a jobb oldalra, a balon ülők csak balra. Kenus lapáttal és kenus evezési technikával. Az összeszokott, azonos ritmusú evezésen van a hangsúly. Akkor megy jól a hajó, ha a csapat egy ritmusban evez. Nem kell erősnek és edzettnek lenni, csak érezni kell a csapat ritmusát.

Európában csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág. Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik.

honap ajanlata 2019 augusztus 8   honap ajanlata 2019 augusztus 6
1982-ben mutattak be először ilyen hajót Duisburgban és 1987-ben a kajak-kenu VB kísérő programjaként szerepelt bemutató versenyként.   Az első Sárkányhajó VB -t Kínában rendezték 1995-ben.

 

honap ajanlata 2019 augusztus 7Az első sárkányhajó klub Magyarországon Győrben alakult, 1997-ben.A Rába Sárkányhajó Club azóta is a sportág legaktívabb képviselője.
A magyar csapat már több európai és világversenyen képviselte hazánkat.

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2019 augusztus 10A Magyar Kajak-Kenu Szövetség 2010-ben indította útjára a Sárkányhajó Roadshow elnevezésű, szabadidős sportot népszerűsítő versenysorozatát. Ekkor alakult a Víziszörnyek, városunk sárkányhajó csapata is.