Állatbarátok vagyunk júliusban is

allatbarat konyvtar program 2024Állatbarát könyvtári programunk júliusi könyvajánlójában különböző korosztálynak, ajánlunk könyveket. Az égig érő mesefa mellett olvashattok egy borz beköltözéséről, a nagyvárosi természetbúvárok izgalmas történeteiről. Az Őserdő mélyén című könyvből megismeritek Jack és Annie kalandjait, akik a trópusi Dél-Amerikában jártak. A segítség ember! - című könyvben 45 állat beszél, morog, kacag, kiabál és kevés dicséri az embert.

 

Július

jeles napok 2024 juliusJúlius az év hetedik hónapja, és 31 napos. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Július hava nevét Julius Caesar -ról kapta. Caesar uralkodása alatt szervezték át az addig használt római-naptárt, vezették be a Julianus-naptárt megalapítva a 365 napos évet, 4 évenkénti szökőévvel. A Jeles Napokban a hónap nevezetesebb napjairól, eseményeiről, a Hónap ajánlatában 2024 gyógynövényéről, a borsmentáról olvashatsz.


Andók Veronika: Vakáció

Láttam a napot, súgta a szélnek:
jeles napok 2024 julius versVárnak a tavak, csónakok, stégek.
És tényleg a táblán virul egy szó,
Csupaszín betűkkel: VAKÁCIÓ!

Két hónap napfény vár ránk a nyárban,
Kószálunk vígan viruló tájban,
Hűsítő tavakra, strandokra járunk,
Nincs is ilyenkor boldogabb nálunk.

Sok új könyv vár rátok

mese2Ifjú olvasóinkra is gondoltunk, sok új könyv várja a kölcsönzőket. Mint azt már hírül adtuk, július 8-tól zárva lesz a könyvtár. Az utolsó nap 2024. július 5. péntek amikor még tudtok kölcsönözni. Az utolsó pár hétben kölcsönzött könyveket majd csak az újranyitás után kell visszahozni, késedelmi díjat nem kell fizetni. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kölcsönzési idő nem hosszabbodik meg automatikusan azoknak, akiknek július 5. előtt kell/kellett visszahozniuk a könyveket.
A legfrisebb ajánlataink itt olvashatjátok.
Jó olvasást kívánunk!

Bővebben ...

Véget ért az idei „A mi olvasás kihívásunk” pecsétgyűjtő programunk

a mi olvasas kihivasunk pecsetgyujto program sm2023 őszén ismét meghirdettük az „A mi olvasás kihívásunk” programunkat azzal a céllal, hogy az osztályokat és tanulókat arra biztassunk, hogy kölcsönözzenek a könyvtárból. Május végén mind az egyéni, mind a csoportos versenyt lezártuk, begyűjtöttük a pecsétgyűjtő füzeteket.

Az osztályközösségek versenyét a Kis Bálint Általános Iskola 3. b osztálya nyerte, akik a mai napon átvették jutalmukat – oklevelet, logózott tollat és csokoládét kaptak. Köszönjük Benéné Rojik Gabika néninek, hogy idén is aktívan közreműködött programunk megvalósításában, hiszen az elmúlt tanévben is az Ő osztálya kölcsönzött legtöbbször. Köszönjük Fekécsné Buza Erika tanító néninek is, hogy a két második osztály is lelkes könyvtárlátogató volt az idei tanévben.

Az egyéni versenynél közel 80 fő juttatta vissza hozzánk a pecsétgyűjtő füzetkéjét, akik közül a legtöbbet kölcsönző és olvasó gyerekek oklevelet, könyvet és csokit vehetnek át könyvtárunkban.

A jutalmazott gyerekek az alábbiak:

  Pintér Száva 21 pecsét Kis Bálint Általános Iskola
  Kurilla Csenge 20 pecsét Szent Gellért Katolikus Általános Iskola
  Munkácsi Petra 16 pecsét Kis Bálint Általános Iskola
  Gulyás Dominik 15 pecsét Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola
  Pintér Zolna 14 pecsét Kis Bálint Általános Iskola
  Terdik Izabella 13 pecsét Kis Bálint Általános Iskola
  Szabó Janka 10 pecsét Kis Bálint Általános Iskola
  Séllei-Rabnecz Liliána 10 pecsét Kis Bálint Általános Iskola


A nyeremények a könyvtárban vehetők át 2024. június 21-ig.

Képek a Galériában

Könyvajánló júniusra - 2024

Végre itt a nyár és vele együtt a tanév vége is! Viszlát reggeli kapkodás, leckeírás, dolgozat! Isten hozott szünidő! A nyári szünetre való ráhangolódásban és a megsokszorozódott szabad idő eltöltésében segíthetnek legújabb könyveink is.

 

 

petőfi a sztár
Ha még mindig a tananyaggal van tele a fejed, ez a könyv segíthet egy kicsit más szemszögből látni azt. Miklya Luzsányi Mónika gazdagon illusztrált könyve új megvilágításba helyezi a kétszáz éve született költőt. Mindenki számára izgalmas olvasmányként követhetjük nyomon Petőfi Sándor kalandos életútját.

 

rókazsolt a margitszigeten
Aki inkább strandolna, az tartson Rókazsolttal! Ő egy róka, aki a Palatinus strandon lakik. Óriási föld alatti barlangban él, és időnként kutyának álcázva előmerészkedik. Így ismerkedik meg a két kislánnyal, Jolival és Sárival, akikkel rengeteg kalandba keveredik.

 

Ha szívesebben töltenéd az idődet az erdőben, akkor tarts Villővel, aki egy egész erdőt örökölt, meg egy düledező viskót, egy mágikus könyvet, és mindenekelőtt a saját boszorkányerejét is átruházta a lányra. A titokzatos varázserdő Örökség című részében megtudod, mihez kezd ezekkel Villő. Ha egy időutazós küldetés közelebb áll hozzád, akkor legyél Tamikó és Cseng társa a Titkos küldetés a dinók földjén című kalandban. Sherlocco pedig Cindon rejtélyes városába hív izgalmas nyomozásra a Pofonegyszerű, Stilton!-ban. És hogy mit csinál Edwin, amikor megtudja, hogy meg kell küzdenie egy szörnnyel? Megtudod a Tutkeráj király és a bősz bestiából.

Bővebben ...

Állatbarát könyvtári program - júniusi könyvajánló  

allatbarat konyvtar program 2024Állatbarát könyvtári programunk júniusi könyvajánlójába fantasztikus utazásra invitálunk benneteket. A könyvek segítségével eljuthattok a jegesmedvék földjére, beleshettek a méhek és darazsak különleges világába, vagy megismerkedhettek a kígyókkal és rokonaikkal. Nyomon követhetitek, milyen hihetetlen vándorutakat tesznek meg egyes állatok földön, vízben, levegőben. Kideríthetitek, mit tesz egy vidrakölyök, ha a folyó lakói veszélybe kerülnek, vagy hogyan tud egy parányi csiga egy bálnán segíteni.

 

 

Június

jeles napok 2024 juniusAz év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Nevét Junó római istennőről kapta, aki a szülés és a házasság istennője volt. Ősi magyar néven, Napisten hava. A népi kalendárium Szent Iván havának nevezi. A júniusi Jeles napokban a hónap nevezetes eseményeiről, a Hónap ajánlatában az év hüllőjéről, a kaszpi haragossikló olvashatsz.

 K. László Szilvia: Nyár köszöntő

jeles napok 2024 junius versSzervusz, kedves napsugár!
Örülünk, hogy itt a nyár.
Kérlek, süss jó melegen,
pihenhetsz a réteken.
Érleld meg a gabonát,
lombosítsd a sok szép fát,
langyosítsd a vizeket,
melegítsd a szíveket.

Kihirdették az év legjobb gyerekkönyveit

ev gyermek konyv dijak smAz Év Gyerekkönyve Díj egy jelentős szakmai díj, mely az előző év legjobb könyveit díjazza, és több kategóriában osztják ki.

A szakmai zsűri tagjai olyan elismert szakemberek, mint Dienes Éva, Bencsik Orsolya, Nádori Lídia, Fábián László, Kárpáti Tibor és Grecsó Krisztián. Ők felelnek a díjazott könyvek kiválasztásáért, biztosítva a magas színvonalat és a közönség számára is vonzó olvasmányokat.

Az idei Gyermekkönyv díj kategóriagyőztes művei közül több könyv könyvtárukban is elérhető. Gyertek, kölcsönözzetek belőlük!

SZÖVEGELŐ könyvajánló

 szovegelo fejlec

SZÖVEGELŐ játékunk során igyekeztünk izgalmas, érdekes történetekből válogatni. Az ajánlónk fordulónként tartalmazta a kiválasztott könyveket, most viszont összegyűjtjük nektek ezeket évfolyamonként, így egyben láthatjátok az öt forduló színes választékát.

Jó böngészést kívánunk!

A könyvajánlókat itt találod

 

Szövegelő

 szovegelo fejlec

Befejeződött a 2023/2024-es SZÖVEGELŐ


SZÖVEGELŐ játékunk célja az olvasás megszerettetése, az értő olvasás tanulásának segítése és a szövegértés fejlesztése. Reméljük, hogy a játék öröme mellett a kíváncsiságot is sikerült felkeltenünk a kiválasztott szövegrészletekkel a teljes történetek iránt. A fordulók alkalmával a feldolgozott művek ajánlóját is feltettük, ezek még megtalálhatók honlapunk gyermekkönyvtári oldalán. A játékot 188 tanuló kezdte el, és 148 gyermek játszotta végig az öt fordulót.

Az eredmények alapján és a visszajelzések szerint a szövegeket jól megértettétek, az azokra vonatkozó kérdésekre többnyire jól válaszoltatok. A pontvesztés okai leginkább a megoldási módok (például aláhúzás, bekarikázás stb.) figyelmen kívül hagyása, illetve az egész mondatok helyett az egy-egy szavas, fél információt tartalmazó válaszok voltak.


A díjak átadására 2024. május 7-én 14 órától került sor a Határ Győző Városi Könyvtárban. Azok, akik helyezést értek el, oklevél és könyvjutalomban részesültek, azok pedig, akik mind az öt forduló feladatlapját megfejtették és visszajuttatták részünkre, de helyezést nem értek el, oklevelet és apró ajándékot kaptak.

A jutalmazott gyerekek névsora és az elért eredmények az alábbi linkeken olvashatók. Az eredmények azt mutatják, hogy az elérhető pontszám hány %-át érte el az adott gyermek.

2. osztály díjazottjai
3. osztály díjazottjai
4. osztály díjazottjai
5. osztály díjazottjai
Oklevéljutalomban részesültek

Köszönjük, hogy velünk játszottatok! Köszönjük szépen az iskolák, a pedagógusok és szülők segítségét is!

Képek a galériában

Könyvajánló májusra - 2024

Május már a nyár előszelét hozza. Egyre több program adódik, ahol a barátokkal több időt lehet együtt tölteni a szabadban. A fagyizás, bicajozás, kirándulás közben egy-egy új olvasmányt is ajánlhattok egymásnak. Segítünk nektek újdonságainkkal!

 

Loki 3. - Egy világuralomra törő isten naplója
Folytatódik a nagy sikerű Loki-sorozat! Ebben a kötetben Loki egyszer csak talál egy elég... szokatlan gyűrűt. Egy gyűrűt, ami amellett, hogy gyanúsan hasonlít Andvari elátkozott gyűrűjére, még ígéreteket is tesz Lokinak, cserébe, ha ő megvalósítja a legmélyebb, legsötétebb vágyait... Ha jobban érdekelnek a titkos küldetések, akkor a történelemrajongó Bennel indulhatsz felfedező útra S. J. King: Titkos küldetés a kísértetkastélyban című regényében, vagy Kikivel részese lehetsz a Titkos küldetés az Északi-sarkon című kalandnak.
Bővebben ...

Május

jeles napok 2024 majus fooldalájus az év ötödik hónapja, 31 napos. Nevét Maiaról kapta, aki a termékenység istennője volt a római mitológiában. A május ősi magyar nevén Ígéret hava. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi. A Jeles napok című részben olvashatsz a hónapban történő fontosabb eseményekről. A Hónap ajánlata menüben 2024 fájáról, a közönséges bükkfáról olvashatsz.


Kányádi Sándor: Májusi szellő

Almavirággal
futkos a szellő,
akár egy kócos
semmirekellő.

Kócosnak kócos,
de nem mihaszna,
okot nem ád ő
jeles napok 2024 majus verssoha panaszra.

Füttyöget olykor,
mintha ő volna
a kertek kedves
sárgarigója.

Meghintáztatja
ágon a fészket,
leszáll a földre:
fűhegyen lépked.

Illeg és billeg,
s ha dolga nincsen,
elüldögél egy
kék nefelejcsen.