A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2021 augusztus

Miniházak

 honap ajanlata 2021 1 konyv

honap ajanlata 2021 2 kunyho

 honap ajanlata 2021 3 jurta

honap ajanlata 2021 4 tajhaz

honap ajanlata 2021 5 lakohaz

honap ajanlata 2021 6 minihaz

honap ajanlata 2021 5 minihazbelso

honap ajanlata 2021 8 termeszet

honap ajanlata 2021 9 aprolakasbelso

jeles napok 2021 garazsbol otthon

honap ajanlata 2021 11 utcarol

 honap ajanlata 2021 12 belso

honap ajanlata 2021 13 fahaz

honap ajanlata 2021 15 sotet

honap ajanlata 2021 16 kek

 

 

 

 

Az ember azok közé az élőlények közé tartozik, amelynek szüksége van védelemre. Már az előemberek és ősemberek is igyekeztek természetes búvóhelyeket: barlangokat, szikla peremek alját használni. Aztán rájöttek, hogy maguk is képesek menedéket készíteni. Az egyszerű kunyhóktól az emberiség eljutott a hatalmas katedrálisok, acél és üveg felhőkarcolók építéséig. A könyv rövid áttekintést ad az építészet történetéből.


Napjainkban nagyon sok embernek nincs otthona. Természeti katasztrófák, háborúk miatt veszítik el a lakásaikat. Vannak olyanok is, akik túl szegények ahhoz, hogy építsenek vagy béreljenek lakást. Humanitárius szervezetek igyekeznek megoldást találni erre a problémára. Jó megoldást jelenthet a miniház mozgalom is.

 

 

 


Egy kis miniház történelem: Az emberek sokféle hajlékot készítenek maguknak. Egyszerű kunyhókat és pazar várkastélyokat. Ez a hagyományos kunyhó a rendelkezésre álló természetes alapanyagokból készült. Fából és füvekből építették és elegendő teret biztosított egy család számára. Ez a miniházak alaptípusa.

 

 

 


A jurta a vándorló nomádok, jellemzően a közép-ázsiai és kelet-szibériai nomád török és mongol népek favázra épített kerek nemezsátra. A honfoglalás kori magyarok is jurtában laktak. Nagyon pontosan meghatározták a családtagok helyét a középen lévő szabad tűzhelyhez viszonyítva. A jobb oldalon volt a férfiak helye és a család vagyona, bal oldalon pedig a nők és a főzéshez szükséges készletek, ételek kaptak helyet. A jurta mobil és miniháznak is tökéletes.

 


A hagyományos, könnyen elérhető alapanyagok használata jellemzi a falusi épületeket még a 19-20. században is. Az agyagból vetett vályogból épült házakat nádtető fedte, padlózata döngölt föld volt. Itt is minden személynek és használati tárgynak szigorúan meghatározott helye volt. Általában ezek a házak is kis alapterületűek voltak.

 

 


Más szemlélet: Az idők során aztán a lakóházaknak egyre nagyobb lett az alapterülete. Megnövekedett az építésük költsége. Új anyagokat kezdtek használni. betont, üveget, műanyagokat. Megnőtt a fenntartásukra fordított összeg. Nehéz gazdasági helyzetben a hatalmas házak fenntartása súlyos terhet ró egy-egy családra.

 


Napjainkban: Mozgalom indult az alacsonyabb építési költségű, fenntartható, kevesebb, megújuló energiát használó lakások elterjesztése érdekében. Érdekes, hogy ezzel visszaérkeztünk az emberiség első házaihoz. Az angol nyelvterületen „Tiny-hous”-nak nevezett házak eredetileg a trélereken teherautó, -és kamionplatókon kialakított vontatható, kerekeken guruló könnyűszerkezetes otthonokat jelentik.

 

 


Az alacsonyabb építési, - és fenntartásiköltségek vonzóvá tehetik a miniházakat. Kreativitást igényel a belső terek kialakítása, hogy minden lehetséges felületet kihasználhassanak. Ez az ülőbútor nagyon sok tároló helyet tartalmaz. Ha a fiókokra ágyrácsot és matracot tesznek ággyá alakítható.

 

 

 

 

 


Mivel ezeknek a házaknak kicsi az alapterülete és nagyon gyakran egyterűek, tulajdonosaik igyekeznek minél több időt a természetben tölteni. Megnyitják a ház falait. A természetes környezet a lakóterület szerves részévé válik. Teraszokat csatolnak az épülethez. Ez is az életforma része.

 

 

 


Hazánkban nincs olyan nagy jelentősége mobilitásnak, mint például Amerikában. Ezért a Miniházakért Magyarországon Civil Társaság inkább a fix, helyhez kötött, hagyományos technológiával épített miniházakat népszerűsítené. Ebbe beleférnek az újépítésű, kis alapterületű házak éppúgy, mint az eredetileg más célra épített, újra gondolt és lakhatóvá tett épületek. Jó lenne, ha a tulajdonosok ugyanazokat a támogatásokat megkaphatnák, mint amik a lakás célra épített házaknál járnak.

 
Családok ezrei laknak albérletben átmeneti megoldásként. A miniház optimális lehetne számukra. Használaton kívüli garázsokból, gazdasági épületekből, nyaralókból lakásokat lehetne kialakítani. Nem az a cél, hogy az emberek toldott-foldott lakásokban éljenek, hanem az, hogy szigetelt, energiatakarékos, megújuló energiát használó megoldásokat találjanak a más célra épült épületek lakássá alakításához. Ez abban is segítené a családokat, hogy jövedelmük kevesebb részét költsék lakásfenntartásra.

 


Sok családnak még albérletre sem telik. Az Utcáról Lakásba! Egyesület karitatív és humanitárius tevékenységet folytató csoport hajléktalan embereket igyekszik lakáshoz juttatni. Önkormányzati lakásokat újítanak fel, ahova rászorulók költözhetnek, és már működik a mobilház programjuk is. Jelenleg egy telken két kisméretű mobilházban laknak ügyfeleik. Ezek összkomfortos, téliesített épületek. A huszonöt-harminc négyzetméteres mobilházak (amik tehát miniházak is) sok embernek megoldást jelentenének. Más kérdés, hogy egy kis szervezetről van szó, így nem tudnak minden hozzájuk fordulónak segíteni.

 

 

 

 


Miniházban élni komoly tudatosságot igényel. Meg kell tervezni, hogy mit hová tesznek. Mennyi holmi fér el a házban. Mi az, ami nélkül tudunk élni, és mi az, ami elengedhetetlenül szükséges az élethez. Az ott lakókat együttműködésre és alkalmazkodásra készteti. Legyünk tisztában saját igényeinkkel. Ahogy óriási házra nincs szükség, úgy az sem jó, ha egy család kisebb házban lakik, mint amiben harmonikusan együtt tudnak élni. Nem biztos, hogy mindenkinek való ez az életforma. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány bájos miniház:

honap ajanlata 2021 14 szogletes

honap ajanlata 2021 17 cuki