MEGHÍVÓ- A Népmese Napja

nepmese napja 3 kismalac smSzeretettel meghívunk minden érdeklődőt A Népmese Napja rendezvényeinkre.

A három kismalac című bábjátékot a Kacagó Bábszínház előadásában láthatják, három alkalommal:

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.
Időpontok: 2021. szeptember 30. (csütörtök) 13 és 14 óra.
                 2021. október 5. (kedd) 14 óra.

A rendezvényen a részvétel díjtalan.

MEGHÍVÓ – Találkozzunk a Kállainál!

kallai plakat smSzeretettel meghívunk minden érdeklődőt a Találkozzunk a Kállainál! rendezvényre, melynek időpontja 2021. október 1 (péntek).
15 órakor virágok elhelyezése Kállai Ferenc szobránál.
Köszöntőt mond Toldi Balázs polgármester.
Verset mond Tomanek Gábor színművész.
Helyszín: Kállai Ferenc szobor, Szabadság tér
15,30 órakor Alapkőletétel A Városi Képtárnál
a Városi Képtár bővítésével létrejövő Kállai Ferenc és Aranka babamúzeum elhelyezését szolgáló épületszárny kiállítóhelynél.

Beszédet mond: Dr. Latorcai Csaba EMMI Közigazgatási államtitkár,
                        Fekete Péter EMMI Kultúráért felelős államtitkár
                        Dankó Béla országgyűlési képviselő
Helyszín: Városi Képtár, Gyomaendrőd, Kossuth út 11.
18 órakor Két összeillő ember
Csikós Imre zenés színműve a Békéscsabai Jókai Színház előadásában
Helyszín: Kállai Ferenc Művelődési Központ, Gyomaendrőd, Kossuth út 9.

A rendezvényeken a részvétel díjtalan

MEGHÍVÓ – Hangok és szavak

papai erika plakat smSzeretettel meghívunk minden érdeklődőt Pápai Erika Jászai Mari-díjas színművésznő önálló estjére. Zongorán közreműködik Termes Rita.

Pápai Erika sokoldalú művésznő, aki számos szerepben bizonyította tehetségét színpadon, filmben, prózai és musical, valamint operett szerepekben egyaránt. Önálló estjében ezekből a szerepekből, dalokból, valamint a 20.-21. századi írásokból készített válogatást. Különleges látásmódja és a nagy elődökre való emlékezés teszi személyessé, zenész partnerével való együttműködése pedig újszerűvé ezt az estet.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.
Időpont: 2021. október 5. (kedd) 17 óra.

MEGHÍVÓ – Kutya-bálba

kalap jakab plakat smSzeretettel meghívunk minden érdeklődőt Kalap Jakab 9 kutyafajtát bemutató fergeteges, vidám, interaktív gyermekkoncertjére.

Mi várható? Fergeteges hangulat, sok zene és nevetés!

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.
Időpont: 2021. október 9. (szombat) 10 óra.

A rendezvényen a részvétel díjtalan.

MEGHÍVÓ – Csupa Csoda Játszótér

csupacsoda plakat smKönyves Vasárnapon sok szeretettel várunk kicsiket és nagyokat családi délelőttünkre, ahol interaktív játékok szörp és pattogatott kukorica party várja az érdeklődőket.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.
Időpont: 2021. október 10. (vasárnap) 10-12 óra között.

A rendezvényen a részvétel díjtalan.

MEGHÍVÓ – Lenin szakálla-Márai és a humor

hirtling plakat smSok szeretettel meghívunk minden érdeklődőt Hirtling István színművész előadóestjére. Közreműködik Mészáros Tibor irodalomtörténész. A sokféle, megörökölt Márai Sándor képek alig szólnak humoráról, az élet másik oldalát bemutató írásairól. Az est során elhangzó írások ezt a rejtett dimenziót tárják fel az életművön végig tekintve.

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, Gyomaendrőd Fő út 230.
Időpont: 2021. október 20. (szerda) 17 óra.

A rendezvényen a részvétel díjtalan.

Gyomaendrődi Hírmondó - Szeptember

gyomaendrodi hirmondo 2021 szeptemberMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó szeptemberi száma

A tartalomból:

          Tótka Sándor olimpiai bajnok!

          Helyi kitüntetések nemzeti ünnepünkön

          Megkérdeztük a polgármestert

          Tájékoztató szállásadók részére

          100 éve született Honti Antal

          Bölcsődei, óvodai, iskolai hírek

          Sport beszámolók

          Meghívók

A lapot itt olvashatja

Most élsz – Bauer Barbara könyvének bemutatója

bauer barbara konyv bemutato smMost élsz címmel, a hazai könnyűzene egyik legnépszerűbb alakjáról, formálójáról, a fiatalon elhunyt Máté Péterről szól Bauer Barbara legújabb könyve. A szerző a tőle megszokott alapossággal derítette fel Máté Péter ellentmondásos életét. Beszélt pályatársakkal, volt osztálytársakkal, családtagokkal annak érdekében, hogy hiteles életregényt kínáljon olvasóinak. A könyvben utalások vannak Máté Péter zenéjére is, felkínálva a lehetőséget arra, hogy a regény olvasása közben az ajánlott dalokat is meghallgassa az olvasó. Az este során Vozár M. Krisztián tolmácsolásában hallhattunk Máté Péter dalokat.

A program a TOP-7.1.1-16-H-ESZA2019-00565 Nekem szülőhazám: helyi hagyományőrzés a Határ Győző Városi Könyvtárban projekt keretében valósult meg.

Képek a galériában

Megyei egyesületi, könyvtáros szakmai nap

konyvtaros szakmai nap smAz MKE Békés Megyei Szervezetének könyvtáros, szakmai napjának résztvevő Gyomaendrődre, könyvtárunkba látogattak el. A megye könyvtárosait köszöntötte Toldi Balázs polgármester is. A könyvtár történetéről és néhány fontosabb adatáról Dinyáné Bánfi Ibolya intézményvezető adott tájékoztatást. A kötetlen ismerkedés alatt a könyvtár minden területét bemutattuk, szabadon kérdezhettek a kollégák. Sok elismerő szót kaptunk, amelyeknek nagyön örültünk. Rövid helytörténeti sétára is jutott idő, amelynek házigazdája Dr. Füzesné Hudák Jutka volt. Ellátogattunk a Kner múzeumba és Aranka Babamúzeumban, de közben nagyon sok érdekességet, utunkba eső látnivalót is bemutatott Jutka. Ebéd után a Bárka Látogatóközpontnál Dr. Szonda István tartott tájékoztatót a Szent Antal Népház intézményről és telephelyeiről, majd a Bárka Látogatóközpontot mutatta be. A szakmai napokon jó alkalom nyílik egymás munkájának, közvetlen munkakörnyezetének megismerésére, tapasztalatok és jógyakorlatok cseréjére is. Örülünk, hogy megmutathattuk könyvtárunkat és Gyomaendrődöt.

Képek a Galériában

Új könyveink az ősz kezdetére

A szépirodalmi művek, amelyeket ajánlunk valamilyen módon a kiútkeresésről szólnak. Légrádi Gergely szereplői kiüresedett életükkel szembesülnek. Mindenki keres valamit: kapaszkodókat, a meg nem élt élet emlékeit. Más azt, hogy hol és mikor romlott el minden. Huxley Visszatérés a szép új jövőhöz című műve a jövőben keresi a megoldásokat. Víziói a jövőről egyre jobban beigazolódnak, ez inkább aggodalomra, mint bizakodásra ad okot. Kortárs lengyel színpadi művek olvashatók a Mennyek és pokol című kötetben A művek többségének középpontjában az ember, a gyermek kiszolgáltatottsága és magánya áll, illetve e magány egyéni és közösségi feldolgozhatóságának lehetősége. 
 Szeptember 7-én Bauer Barbara Most élsz című könyvét mutatja be könyvtárunkban. A könyv megtalálható kínálatunkban.

Ismereterjesztő könyveink változatos témában kínálnak új tudásokat: Kalkuttai Szent Teréz anya életéről és gondolatairól, náci műkincsrablókról, Rommel életéről, Nincs rossz gyerek címen gyerek nevelésről, kertészkedésről, vad tájakról, Trianonról. A tudatos szűlők kalauzolhatják gyermekeiket az érzelmek erdejében.

Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz

Szórakoztató könyvekből bőséges a választék. Olvashatnak modern történeteket, történelmi korokat idéző köteteket, detektívregényeket, fantasyt.

Ifjúsági könyveinkről itt olvashatnak bővebben!

 

IV. Nyárvégi estike

iv nyarvegi estike smKönyvtárunkban évek óta tartunk nyárbúcsúztató zenés estet. Most a negyedik alkalommal is szépszámú közönséget vonzott a program. Vendégeink: Koós Réka és Ondrik János sanzonokat, retro slágereket, musical részleteket énekeltek. Kiváló hangulatot teremtettek az ismert és népszerű dalok előadásával.

Képek a gelériában