Augusztus

Zöld napok - augusztus

Augusztus 9.
zöld augusztus 1 állatkert
Állatkertek világnapja

Magyarország első állatkertje 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Petz Ármin, Budapest főkertésze álmodta meg és alakította ki az állatkert parkrészeit. Az állatkert benépesítése, az állatok beszerzése többféle forrásból történt. Az egyszerű falusi emberektől a nemeseken át az uralkodóig igen sokan ajándékoztak állatokat a kert részére. A közönség már az első napoktól kezdve szereti az állatkertet. A többszöri átépítéssel, fejlesztéssel igyekeztek az állatoknak természetvédelmi és állattartási szempontoknak megfelelő körülményeket teremteni, a kert látogatóinak pedig egész napos, kellemes kikapcsolódást biztosítani. A megnyitás emlékére lett ez a nap az Állatkertek napja.

A budapesti állatkertről a 2016-os augusztusi Hónap ajánlatában olvashatsz.

Augusztus 10.
zöld augusztus 2 biodízel
Biodízel napja

2006-tól minden évben augusztus 10-én ünneplik a Nemzetközi biodízel napot.

A bioüzemanyagok egyre nagyobb szerephez jutnak az energetikai és a környezetvédelmi szektorban. Az Európai Unió 1996-ban elfogadott Zöld Könyvében hirdette meg azt az akciótervet, amelynek eredményeképpen az alternatív üzemanyagok a belátható jövőben jelentős piaci szerephez jutnak.

 

Augusztus 12.
zöld augusztus 3 elefántok
Elefántok világnapja

2012 óta, augusztus 12-e az Elefántok Nemzetközi Napja. Ünneplésre azonban már évek óta nincs lehetőség, ugyanis az egyre nagyobb méretű illegális elefántcsont-kereskedelem miatt, az elefántok is a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Az elefántok mindenütt védett állatnak számítanak, de értékes agyaruk miatt az orvvadászok sok helyütt vadásznak rájuk. Az elefántagyar nagy kincsnek számít, mint vadászati trófea, de porrá őrölve is, mert sok országban varázserőt tulajdonítanak neki. Egyre több ország ismerte fel az orvvadászat visszafordíthatatlan veszélyét és vették fel a harcot az bűnözőkkel.

Az elefántokról a 2020. augusztusi Hónap ajánlatában olvashatsz.

 

Augusztus 29.
zöld augusztus 4 kísérleti atomrobbantás
Kísérleti atomrobbantások elleni nemzetközi nap

2009. decemberében az ENSZ közgyűlése egyhangúlag elfogadta, hogy augusztus 29-e legyen A kísérleti atomrobbantások elleni nemzetközi nap. A nap célja, hogy meggátoljanak minden ilyen tevékenységet, hogy egy biztonságosabb, élhetőbb világot hozzanak létre azzal, hogy megtiltják a kísérleteket, feltárják azok káros hatásait és hogy megvalósítsák a nukleáris fegyvermentes világot.