A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Jeles napok - Április

 Április - Szelek hava

 

jeles napok 2021 cseresznyeviragAz április ősi magyar nevén Szelek hava. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni" – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre.

A Jeles napok című részben olvashatsz a napokhoz kapcsolódó fontosabb eseményekről.

A Hónap ajánlatában a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan, érdekességeket tudhatsz meg a hazai nyúlfajtákról.

 

 

Kányádi Sándor: Április hónapja

Bolondos egy hónap
április hónapja,
hol kalap a fején,
hol báránybőr sapka.

Hiába próbálnád
kilesni a kedvét,
túljár az eszeden,
mire észrevennéd.

Köpenyegbe burkol,
ingujjra vetkőztet:
mutatja a tavaszt
hol nyárnak, hol ősznek.

Búsnak teszi magát,
szeme könnyben ázik,
mindegyre lehunyja
sűrű szempilláit.

Aztán gondol egyet,
fülig fut a szája,
s ránevet a fényben
hunyorgó világra.

 

A HÓNAP AJÁNLATA

2021: A nyúl
2020: A méz

2019: A tánc
2016: A húsvéti tojásról
2015: A húsvéti nyúlról
2014: Helyi húsvéti népszokások
2013: Költöző madarak
2012: Csillagászat
2011: Titanic
2015: Thor Heyerdahl
2016: Vakvezető kutyák

 

Jeles napok

 

Április     1.   Bolondok napja
Április     2.   Nagypéntek
 Április 4-5.   Húsvét
Április     7.   Egészségügyi Világnap
Április   11.   A költészet napja
Április   14.   A Titanic pusztulása
Április   22.   A Föld Napja
Április   24.   Rendőrség napja
Április   27.   A vakvezető kutyák Világnapja
Április   28.   A zaj elleni küzdelem világnapja
Április   29.   A tánc világnapja
Április   30.   Méhek napja

 

 Április 1 - Bolondok napja

 

jeles napok aprilis bolondok napja

Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. A rászedett személy az április bolondja.

Több országban elterjedt szokás. Egyik magyarázata szerint kelta /kelta= Közép- és Nyugat-Európában élt ókori nép/ népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek.

 

 

 

Április 2. - Nagypéntek

jeles napok szobor

Virágvasárnapot húsvétig a nagyhét napjai követik.

A nagyhét az újjászületésre koncentrál. A természet megújulása a test és a lélek megújulását is hozza. A magyar falun a parasztok a nagyhét tiszteletére nagy gonddal megtisztították az egész portát, beleértve az istállót és melléképületeket is. A szerszámokat is letisztogatták, kifényesítették. Különös gonddal készültek ilyenkor az évi gyónásra, szentáldozásra is.

Nagypéntek Jézus kereszthalálának emléknapja, a húsvétot megelőző péntek.
Nagypénteken az egyházban nincs mise, mert ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. Ezen a napon hústilalom és szigorú böjt van. Nagypéntek a reformátusok egyetlen hagyományos böjti napja.
Jézus Krisztus kereszthalála, a keresztre feszítés Poncius Pilátus kormányzása idején történt Kr. u. 26 és 35 között.

A Pietà 1499-ben készült, s a 24 esztendős Michelangelo számára meghozta a hírnevet. A szoborcsoport, olasz címe a „Pietà" fordításban a „Fájdalmas anya" azt a jelenetet ábrázolja, amikor Mária a keresztről levett Jézust gyászolja. A szobor a római Szent Péter-bazilika egyik oldalkápolnájában látható.

 

Április 4-5. - Húsvét

jeles napok aprilis husvet tojasokA húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.
A mozgó ünnepek közé tartozik. /nem esik az évnek mindig ugyanarra a napjára. A Biblia szerint Jézus– pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Áldozatával megváltotta minden emberbűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.Húsvét vasárnap

jeles napok aprilis husvet etelszenetelesDélelőtt ünnepi szentmisét tartanak. Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe.

 


Húsvét hétfő

jeles napok aprilis husvet locsolkodasEzen a napon sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak. Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt.

 

 

 

Április 7. - Egészségügyi Világnap

 

jeles napok eu vilagnap1948. április 7-én kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGNAP- on. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.

 

 

 

 

Április 11. - A költészet napja

 

05_jozsef_attila

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik.

Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal, versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

Könyvtárunk minden évben versmondó versennyel emlékezik meg erről a napról.

 

 

 

 

 

 

 

 

Április 14.  - A Titanic pusztulása

 

jeles napok aprilis titanic1912-ben, ezen a napon, útban Southamptonból New Yorkba 2200 utassal a fedélzetén jéghegynek ütközött és elsüllyedt a Titanic.
További érdekességek a 2012. évi áprilisi Hónap ajánlatában.

 

 

 

 

Április 22. - A Föld Napja

 

jeles napok aprilis fold napja

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

Az 1970-től eltelt évek alatt a Föld napja világméretű megmozdulássá vált: több mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen környezeti eseményen ezen a napon.

A nemzetközi Föld Napja Hálózat 174 országban több mint 15 000 szervezettel dolgozik.

 

 

Április 24. - Rendőrség napja

13 honap ajanlata 2013 aprilis rendorsegA kormány határozata alapján 1992-től Szent György napján, április 24-én rendezik meg Magyarországon a Rendőrség napját. Ezen a napon kapnak érdemeik elismeréseként jutalmat, kitüntetést ennek a szakmának jeles képviselői.


Szent György kis-ázsiai keresztény katona és vértanú volt: a katonák, a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák, vándorlegények, s utóbb a cserkészek és földművelők védőszentje.

 

 

 

 

 

Április 27. - A vakvezető kutyák világnapja

 

jeles napok aprilis vakvezetoA Nagy-Britanniában működő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetsége kezdeményezésére 1994. április 27-e óta világszerte ezen a napon hívják fel a figyelmet a vakvezető kutyák munkájának fontosságára. Bővebben olvashatsz róla a Hónap ajánlata című részben.

 

 

 

 

  Április 28. - A zaj elleni küzdelem világnapja

jeles napok 2021 zajEgyre zajosabb a világ. Gépek zaja uralja mindennapjainkat az otthoni porszívótól az irodai légkondik vagy a parkok fűkaszáinak zaján át a közlekedésig. A zaj erősen befolyásolja jóllétünket és egészségünket, erre hívja fel a figyelmet 1996 óta a zajszennyezés elleni világnap, amelyet április utolsó szerdáján tartanak minden évben.

 

 

 

 

 

Április 29. - A Tánc Világnapja

 

jeles napok aprilis tanc2

Városunkban is szép hagyományai vannak a tánctanulásnak.

Büszkék lehetünk a néptáncot vagy társastáncot tanuló fiatalokra, akik számos rangos verseny helyezettjei. Műsoraikat örömmel nézzük városunk rendezvényein. Bővebben olvashatsz a táncról 2019. Hónap ajánlatában

 

 

 

 

 

 

 

 

Április 30 - Méhek napja

 

jeles napok aprilis mehMÉHEK NAPJÁ-t 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. E napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, játszóházzal várják a méhészek az érdeklődőket.