Gyomaendrőd Kultúrájáért kitüntetést kapott Dr. Szilágyiné Németh Eszter

dr szilagyine nemeth eszter oklevel smA könyvtár korábbi, ma már nyugdíjas vezetője Dr. Szilágyiné Németh Eszter Gyomaendrőd Kultúrájáért Elismerő Oklevélben részesült, az endrődi és környéki helytörténeti, történelmi, néprajzi értékek gyűjtésében, megőrzésében, dokumentálásában és széles körű közzétételében kifejtett munkásságáért. Az oklevelet a tiszteletére rendezett kis ünnepségen adta át Toldi Balázs polgármester.

 

 

 

A stúdióbeszélgetést a Körösmenti Néptáncegyüttes szervezte. Könyvtárosi, tanári hivatásáról, könyvtárvezetői munkájáról, a helytörténeti kutatásról és a gyűjtőmunkáról szólt Eszter néni élete. Legszebb, legérdekesebb pillanatainak töredékét sikerült csak feleleveníteni. A rendkívül érdekes és informatív, hangulatos beszélgetést Weigetné Gubucz Edit vezette. Közreműködtek a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola tanulói, a Körösmenti Néptáncegyüttes tagjai és a Suttyomba zenekar.


Dr. Szilágyiné Németh Eszter nevéhez kötődik az Endrődi Füzetek sorozat, illetve a Gyomaendrődi Ki-Kicsoda kiadása, a Városunk Gyomaendrőd című havilap elindulása. Ma már fel sem mérhető mennyiségű munka az, amelyet a gyűjtéssel, kutatással, rendszerezéssel, szerkesztéssel a kiadás szervezésével eltöltött. Munkássága olyan pótolhatatlan és páratlan értéket képvisel, amelyek nélkül kulturálisan nincstelenek lennénk.

Szíves figyelmükbe ajánljuk, hogy honlapunk legnépszerűbb digitalizált anyaga az Anyakönyvek, Eszter néni segítségével jutottak birtokunkba. Az Adatbázisban szereplő Digitalizált anyagok egy része az ő, illetve az általa vezetett Honismereti Egyesület (Alapítvány) ajándéka Gyomaendrőd polgárai számára.


Honlapunkon megtalálható a Gyomai könyvtár története is, amelyet ő írt meg.
Hamarosan közzétesszük anyagunkat az Endrődi Füzetekről megjelent kritikákról.
Az idén elkezdi könyvtárunk az Endrődi Füzetek első, ma már nem kapható köteteinek digitalizálását és közzétételét.

 

Felhívjuk figyelmüket az Endrődi Füzete korábbi, még kapható köteteire

- Népszokások Endrődön
- Az endrődi kézműipar, kereskedelem és a közlekedés a századfordulótól
- Föld nélkül...
- Endrőd helynevei
- Endrődi tájszótár
valamint a legújabb kötetre: Tanulmányok Gyoma és Endrőd történetéből, amelyeket a könyvtárban megvásárolhat.

 

dr szilagyine nemeth eszter oklevel 1

 

dr szilagyine nemeth eszter oklevel 2

 

dr szilagyine nemeth eszter oklevel 3

 

dr szilagyine nemeth eszter oklevel 4

 

dr szilagyine nemeth eszter oklevel 5

 

dr szilagyine nemeth eszter oklevel 6

 

dr szilagyine nemeth eszter oklevel 7

 

dr szilagyine nemeth eszter oklevel 8

 

Fotó: Megyeri László