A Határ Győző emlékévről

hatar gyozo smA tavalyi esztendő egyik kiemelt évfordulója Határ Győző születésének centenáriuma volt. Könyvtárunk névadója 1914. november 13-án született Gyomán, 2006. november 27-én hunyt el Londonban. A 2013 novemberében kezdődött Határ Győző Emlékévben több rendezvény valósult meg budapesti és gyomaendrődi helyszíneken.

A jubileum kapcsán több szó esett Határ Győzőről, művei nagyobb nyilvánosságot kaptak, ismertebbé váltak, közelebb kerültek az emberekhez. Nagy örömünkre könyvtárunk állománya is gazdagodott további Határ Győző kötetekkel. Helytörténeti gyűjteményünkben teljességre törekvően gyűjtjük névadónk műveit, könyveinek kiadásváltozatait és a róla szóló irodalmat. Az elmúlt évben többek között az Anibel, az Alapigazságaink, a Bábel tornya, A fontos ember, a Hajszálhíd, a Haza a magasföldszinten, az Intra muros, a Karkasszban, a Plasztikzacskó, a Szentföld a föld című kötetekkel, valamint Határ Győző A-T breviáriumával és róla szóló bibliográfiával gyarapodott gyűjteményünk.

 

 


A Határ Győző emléknapok keretében a budapesti elődöntő után 2013. november 15-én Gyomaendrődön került megrendezésre a Kárpát-medencei szavalóverseny döntője. Másnap, könyvtárunk adott helyet annak a konferenciának, ahol neves irodalomtörténészek méltatták Határ Győző életművet. Oláh Mátyás készítette el Határ Győző mellszobrát, melyet augusztus 20-án avattak fel városunkban a Kolmann lakótelep előtti parkban. 


A Gyomai Szülőföld Baráti Kör képviselői és a könyvtár munkatársai megkoszorúzták Határ Győző sírját a budapesti Farkasréti temetőben. Az emlékév egy ősbemutatóval zárult, 2014. november 15-én a Térszínház előadásában Gyomaendrődön láthatta a közönség Határ Győző Ravatal című morbid bohózatát.

 

01 annibel     02 alapigazsagaink     03 babel tornya     04 a fontos ember    

05 hajszallhid     06 haza a magasfoldszinten      07 intra muros       08 a kakasszban    

09 plasztikzacsko   10 szentfold a fold     11 a t breviarium     12 hatar gyozo bibliografiaja

.