Zöld november

zöld logo

Zöldnapok

Novemberben az alábbi környezet, - és természetvédelmi eseményekre hívjuk fel a figyelmet:

November 6.  A környezet háború és fegyveres konfliktus során történő kifosztásának megelőzéséért vívott küzdelem nemzetközi napja

November 8.  Ne Égesd el! világnap

November 13. Kedvesség világnapja

November 19-27. Európai Hulladékcsökkentési hét

November 25. Nemzetközi „Ne vásárolj semmit!” nap

Az év természeti értékei hazánkban 2022

A környezetvédelemre, az őshonos növények és állatok élőhelyének megőrzésére, a fajok védelmére szervezetek és magánkezdeményezések hívják fel a figyelmet. Évente több kategóriában hirdetnek év élőlénye győztest. Vannak kategóriák, ahol szakemberek három fajt javasolnak és a nagyközönség szavazatai döntenek. Például az év madara, fája, rovarja kategóriában. És vannak olyan fajok, amelyeket szakemberek választanak, hogy minél szélesebb körben megismerhessük ezeket a védett élőlényeket. Például az év emlőse és az év hüllője/kétéltűje csoportnál.

Hazánk természeti értékei 2022-ben ezek a fajok lettek

Bemutatjuk az őshonos magyar kutyafajtákat

A pásztorkodó életmód embert és állatot egyaránt szélsőséges viszonyok között edzett szívóssá és kitartóvá. A jó pásztorkutyák nagy segítséget jelentettek az embereknek. Nemcsak a jószág terelésénél játszottak nagy szerepet, hanem a nyájak védelmét is biztosították.  A magyar vadászkutyáknak is sokféle természeti környezethez kellett alkalmazkodniuk, ezért náluk is a kitartó, kemény munkára való képesség volt a legfontosabb szempont a tenyésztésnél. A magyar kutyafajták rendkívüliek, sokoldalúságuk, alkalmazkodóképességük bizonyítja, hogy helyük van a megbecsült nemzeti értékek között. Generációk óta élnek mellettünk.

Itt láthatja a kutyafajtákat.