A funkcionális élelmiszer
Kényelmesebb vitamin- és étrend-kiegészítő készítményeket szedni, mint egészségesen táplálkozni?
A funkcionális élelmiszer új fogalom
Lényege, hogy aktívan segíti az egészség fennmaradását, vagy helyreállítását. Legjobb példa erre a probiotikus joghurt, ami amellett, hogy finom, az élő, probiotikus flórájával segíti a normál bélflóra helyreállítását. Olyan feldolgozott élelmiszerek, amelyek tápláló jellegük mellett élettanilag kedvező hatású komponenseket tartalmaznak: erősítik a szervezet védekező mechanizmusait, hozzájárulnak betegségek kockázatának csökkentéséhez, javítják a fizikai állapotot és lassítják az öregedést.
A meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem.
Néhány példa a funkcionális élelmiszerekre
A teljes kiőrlésű zabkészítményekben található béta-glükán oldható rost csökkenti a koleszterinszintet.
A szójafehérje csökkenti a koleszterinszintet. Kedvező hatásai közé tartozik egyes daganatok előfordulásának a csökkentése, a csontsűrűség növelése, a menopauza tüneteinek enyhítése.
Az áfonyaitalok csökkentik a húgyúti fertőzések gyakoriságát, a lefolyást enyhítik.
A paradicsom magas likopin tartalmának köszönhetően csökkenti számos rosszindulatú daganat kialakulásának rizikóját.
A nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmazó halhúsok heti két alkalommal fogyasztva csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának rizikóját.
A joghurtok jótékony hatást gyakorolnak az emésztésre, csökkentik a vastag- és végbélrák előfordulását.
Nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a táplálkozás- és élelmezéstudományban is megfigyelhetők különböző trendek, melyek egyszer mindenható csodaszerként tekintenek a máskor pellengére állított élelmiszerre, elég, ha a tojásra gondolunk.
Fekete fokhagyma az egészség megőrzéséért
Világszerte sokan fogyasztanak fokhagymát, hiszen számos kedvező hatása ismert. Ha azonban nyersen eszünk belőle, félreismerhetetlen - és mások számára kellemetlen - nyomot hagy a leheleten, a hőkezelés során pedig az illata megváltozik ugyan, de az élettanilag előnyös tulajdonságai is csökkennek. A fekete fokhagyma egészségesebb, mint a nyers változat, ráadásul kellemes aromával rendelkezik
A fokhagyma évezredeken át egyetlen gyógynövény receptgyűjteményből sem hiányozhatott. Egészségmegőrző és öregedést lassító hatása a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Így például antioxidáns tartalma tízszerese, kalcium tartalma hétszerese a fehér változatnak, és összességében véve lényegesen táplálóbb. Jó szolgálatot tesz a szívbetegségek megelőzésében, a koleszterinszint helyreállításában, erősíti az érrendszert, és vértisztító hatása is van.
Zöldülő konyha
Egy átlagos konyha „nagy forgalmat" bonyolít: sütés, főzés, befőzés, élelmiszertárolás és -beszerzés, ünnepi ebédek... nem mindegy hát mekkora konyhánk környezetterhelése - vagy ha úgy tetszik, „ökológiai lábnyoma" - nap mint nap.
Itt van rögtön példának az élelmiszerpazarlás témaköre! De nézhetjük az energiapazarlás, vagy épp a mosogatóvíz kérdéskörét... egy jó háziasszony jó szokásokkal sokat letehet a környezetvédelem asztalára.
NÉHÁNY TIPP
Csökkentsd
ökológiai lábnyomod!
Tanácsok hétköznapi környezettudatossághoz
Az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy egy ember a bioszféra mekkora területének erőforrásait terheli meg életszínvonalának folyamatos fenntartásához.
Sajnos minden háztartásban előfordul, hogy a főzéshez használt olaj a lefolyóban landol.
Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet! De ha nem is kerül élővízbe, a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéktárolókban.
A MOL kutak átveszik, a használt olajat!
Örömmel tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy könyvtárunk bővítette a folyóiratok számát, szeptembertől már olvashatják is az új lapszámokat. Reméljük, örömmel veszik majd kézbe a kertészeti, gasztronómiai témájú és az egészséges életmóddal kapcsolatos újságokat. A kézimunkázni szeretők minden bizonnyal haszonnal forgathatják majd a Kreatív horgolást és a Kreatív kötést.
Ifjabb olvasóinknak és szüleiknek ajánljuk a Halló Baby! és a Szitakötő című újságokat, tini olvasóinknak pedig a Joy-t. A lapok mindegyike kölcsönözhető.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a könyvtár június- július- augusztus hónapokban szombatonként nincs nyitva.
Nyári szünet 2016. augusztus 15-19 között lesz.
A könyvtár hétfőtől-péntekig 9-17 óra között várja a látogatókat.
A könyveiről, televíziós műsorairól ismert Ugron Zsolnával találkozhattak olvasóink könyvtárunkban június 9-én. Az erdélyi származású írónő mesélt életéről, munkájáról, terveiről, könyveinek megszületéséről, az írói szabadságról. Megtudhattuk, milyen komoly kutatómunka előzi meg egy-egy könyvének megírását, és hogy a könyveket hogyan fogadták a történészek, a hazai és az erdélyi olvasók. Elmondta, hogy az interjúkra is mindig nagyon alaposan felkészült: az őszinte érdeklődés, a tisztelet, az elfogódottság érzése járta át, amikor a nemzet színészeivel, kiváló kutatóival volt alkalma beszélgetni.
Az idei ünnepi könyvhétre jelent meg az Úrilányok Erdélyben című könyvének második, javított kiadása. Könyvtárunkban megtalálják korábbi Szerelemféltők, Erdélyi menyegző, A nádor asszonyai című köteteit is.
Képek a Galériában.
A nyár remélhetőleg a pihenés, kikapcsolódás és a feltöltődés ideje lehet. Megjelent Gergely Ágnes legújabb kötete. A címe Viharkabát. A versválogatás meghitt és személyes találkozás a költővel. Vámos Miklós szerint a kisregény „emberközelibb ábrázolásmódokkal él". Az Álmaimban valahol című kötet négy kisregényt tartalmaz. Grecsó Krisztián legújabb regényének címe Jelmezbál. Gaarder munkája a Sofie világa ma már klasszikusnak számít.
Nádas Péter Párhuzamos történetek című művét is olvashatják érdeklődő olvasóink. Lackfi János Milyenek a magyarok című munkája megjelent angolul Homo Hungaricus címen. Olvasása jó alkalom a nyelvgyakorlásra és önmagunk kikacagására.
Ismeretterjesztő köteteink a magyar- és világtörténelem sötét oldalait lapozzák fel.
55. oldal / 83