Gergely Ágnes köszöntése

gergely agnes 2013 sm2013.október 7-én este születésnapi könyvbemutatót rendeztek Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. A házigazda, E. Csorba Csilla főigazgató kedves szavakkal üdvözölte a megjelenteket. Az ünnepelttel Két szimpla a Kedvesben című új könyvéről Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főmunkatársa beszélgetett.

Az est folyamán meglepetésvendégek köszöntötték Gergely Ágnest: Lator László laudációja után Fenákel Judit és Ferencz Győző méltatta a költőnőt. Az Európa Könyvkiadó, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Széchényi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendezvényén a hallgatóság soraiban ott ültek a Magyar Írószövetség képviselői, az egykori pálya-és munkatársak, rokonok, barátok, ismerősök. Gyomaendrődiek és Budapesten élő elszármazottak is részt vettek az ünnepségen.

Gergely Ágnes nagyon meghatódott, amikor találkozott a szülőföldjéről érkezett kedves ismerősökkel. Városunk díszpolgárát Várfi András polgármester is köszöntötte, aki az ünnepség végén dedikálta legújabb, önéletrajzi ihletésű könyvét. A memoár az alföldi gyermekkorról, a háborúról és az üldöztetésről, az identitásdilemmákról, a kora ötvenes évek gyári, színi és bölcsészvilágáról, majd a tanári és végül a költői pálya kezdeteiről szól. Gergely Ágnes kötete nemcsak azoknak érdekes, akik átélték a könyvben szereplő történelmi korszakot, hanem a fiatalabb nemzedéknek is segít, hogy jobban megismerhessék a múltat. „Nagyol, csiszol, simít"- e szavakat sulykolta a fiatal gyári munkás, Gergely Ágnes fejébe az esztergályos műhely főnöke. A munkadarab nagy nehézségek árán végül elkészült – ám ez a három szó vezérelte később, az írói-műfordítói-tanári munkássága során is. Könyveit kézbe véve gyönyörködhetünk az elegánsan megszerkesztett, tökéletesre csiszolt mondataiban, verseiben.

 

Képek a galériában