Kner dokumentumok könyvtárunkban

digdok szemelyek kner csalad keserves kenyerGyoma történetében meghatározó szerepet töltött be a Kner család. Településünkön meghonosították az ipart, nyomdájuk révén ismertté tették Gyoma nevét itthon és külföldön.


1854-ben költözött át Szarvasról Gyomára Kner Sámuel könyvkötő. Gyermekei között 1860-ban születetett Izidor nevű fia, aki 1882-ben nyomdát alapított. Színvonalas munkának és jó üzleti érzékének köszönhetően egyszemélyes vállalkozása fejlődésnek indult és egyre több embert alkalmazott. Az első világháborút megelőző években már 150 alkalmazottja volt. A nyomda gazdasági alapját a közigazgatási, ügyviteli nyomtatványok készítése jelentette. Knerék napi kapcsolatban álltak a közigazgatás szakembereivel, a megrendelhető nyomtatványokat mintatárakban tették közzé. A hivatalok teljesebb körű kiszolgálása érdekében irodaszereket is forgalmaztak. Neves művészeket nyertek meg a művészi báli meghívók illusztrálásához.

A bálok megrendezéséhez szükséges meghívókat, plakátokat, belépő- és tiszteletjegyeket, táncrendeket a Röpke Lapok című kiadványokból lehetett megrendelni. A magánszemélyek, cégek merkantil nyomtatványait is gondos tervezéssel és színvonalas minőségben készítették Gyomán. A könyvkiadás a kezdetektől fogva jellemezte a nyomdát, ám a művészi tipográfia Kner Imre nevéhez köthető. 17 évesen lett a nyomda művészeti vezetője, az 1920-30-as években készült barokk és klasszicista tipográfiájú könyvek a világ élvonalába emelték a gyomai nyomdát. Rendszeresen részt vettek hazai és külföldi szakkiállításokon, konferenciákon, számos írás jelent meg velük kapcsolatban magyar és idegen nyelven. A közigazgatás szakemberei mellett kapcsolatban álltak koruk íróival, művészeivel, közéleti személyiségeivel, a nyomda és rokonszakmák vezetőivel, képviselőivel.


Az elegáns, szép tipográfia, a kiváló minőség, a jó üzemszervezés, gyors szállítás, a megfelelő reklám valamint az üzleti partnerek és a nyomda alkalmazottainak megbecsülése és a velük ápolt jó kapcsolat korunkban is példaértékűvé teszi a Kner család munkásságát. Kner Izidor gyermeki és leszármazottai közül többen alkottak maradandót a nyomdászat, könyvkötészet, könyvtervezés terén. Lehetőségeik és kapcsolataik révén sokat tettek Gyoma fejlődésért is. Munkahelyet teremtettek, biztos megélhetést és rangot jelentett a Kner-nyomdánál dolgozni. Aktívan bekapcsolódtak a város kulturális, sport és közéletébe, támogatták a helyi egyesületeket, szegény családokat. Kner Izidor alapította és tartotta fenn Gyoma első futball csapatát, az ő kezdeményezésére ültették a háborúkban elesett katonák emlékére a Hősök úti hársfákat. Gyoma virilise, a helyi társasági élet egyik meghatározó személyisége, a Gyomai Dalárda díszelnöke és több fejlesztés elindítója, szervezője volt. Az alapító 1935-ben halt meg, családjából többen a holokauszt áldozataivá váltak. Ma már senki sem él városunkban a családtagok közül, de számos helyszín, legenda, történet őrzi emléküket


Reméljük, szívesen fogadják a gazdag kneri életmű digitalizált dokumentumait, amelyek a könyvtár helytörténeti gyűjteményében találhatók.