40 éve együtt Gyoma és Endrőd – Az egyesülés körülményei

40 eve egyutt gyoma es endrod smKönyvtárunk adott otthont annak a beszélgetéssorozatnak, amelyben Babos László irányításával az egyesülés időszakának néhány akkori, vezető szerepet ellátó személye beszélgetve idézte fel a két község: Gyoma és Endrőd egyesülésének történetét. A 40 év összegzésére, felidézésére természetesen kevés ennyi idő, koncentráltan az 1980-1985 év közötti időszakról esett szó. Gyomaendrőd létrejöttének, történetének megismeréséhez hiánypótló program volt. A beszélgetésről tv felvétel készült, amelyet később majd láthatnak a helyi tv műsorában. A beszélgetés résztvevőinek, köszönetül, Toldi Balázs polgármester emléklapot és könyvajándékot adott át. A programban közreműködött Horváth Nikolett a Rózsahegyi Kálmán általános Iskola tanulója.
Toldi Balázs polgármester előszavából: A Kner emlékév részeként emlékezünk meg a nyomdaalapítás 140. évfordulójáról és a Knerek, elsősorban Kner Izidor és Kner Imre településformáló gazdasági, társadalmi és kulturális szerepéről.
Az emlékév másik nagyjelentőségű eseménye a 40 éve együtt Gyoma és Endrőd programsorozat, amelyben a két település, Gyoma és Endrőd egyesüléséről, Gyomaendrőd megalakulásáról emlékezünk meg. A két község 1982-ben történt egyesülése alapot adott ahhoz, hogy Gyomaendrőd 1989-ben várossá válhasson.
Ez is sors-, és településformáló esemény volt, amely gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődést indított el. Ez volt a helyes lépés, amelyet települések akkori vezetői felismertek, és jószándékkal, nem kevés bátorságot tanúsítva megtettek.
Babos László helytörténészt kértük fel, hogy hozzon létre egy kerekasztal beszélgetést. A tények és az akkori körülmények megismerésében segítségére voltak: Fülöp Imréné, Gellai Józsefné, Szilágyi Imre, Jenei Bálint, Hunya Miklós és Gonda Károly.
Köszönöm önzetlen segítségüket, amellyel létrejöhetett ez a tényfeltáró beszélgetés! Ennek az eszmecserének, illetve a megelőző beszélgetéseknek az írásos anyagát szeretnénk majd megjelentetni.

Képek a Galériában