Magyar Autosex Tyúkgalamb
Gyomaendrődön 2005-ben alakult egy közössé, a Forgács József nevéhez fűződő Magyar Autosex Tyúkgalamb tenyésztésére. Ezek a fajták repülni nem képesek, de húsgalambként és kiállításra egyaránt tenyészthetőek. Az autosex jelleg arra utal, hogy amikor a fiókák kibújnak a tojásból, már jól megkülönböztethetőek a hím és tojó egyedek.
Endrődi káposztás lepény
Endrőd gazdag gasztronómiai hagyományának egyik fontos étele az endrődi káposztás lepény. Endrődön ez a kelt tészta volt a legnépszerűbb. Főleg tartalmas egytál ételek (tartalmas levesek) után fogyasztották, illetve megjelent az ünnepi étrendben is.
Dr. Tóth Elek szilvatermesztő és nemesítő kutató tevékenysége
Dr. Tóth Elek több évtizedes szakmai munkájával, kutatási tevékenységével hozzájárult a szilvatermesztés fejlődéséhez, annak mennyiségi és minőségi vonatkozásában egyaránt. A nevéhez fűződő szilvafajták ma is közkedveltek.
Körösi halászlé Tímár János receptje alapján
A Tímár János receptje szerint készült körösi halászlé Gyomaendrőd egyik emblematikus étele. A népszerű és kedvelt étel, mint helyi gasztronómiai érték jelentős turisztikai vonzerőt képvisel.