Az olvasás élményét a borús, őszi napok se ronthatják el - könyvajánló

Az újonnan polcra kerülő szépirodalmi köteteink majd mindegyike a különböző családi kapcsolatokat mutatják be, illetve az emberi viselkedés mélységeit és magasságait veszik górcső alá. Fenákel Judit és Gergely Ágnes – a két kitűnő írónő, akik unokatestvérek - Patchwork című könyvükben gyermekkoruk helyszínét idézik fel. Gergely Ágnes Mozdonygyári éjszakák című műve szintén az apró családi részleteket analizáló emlékezésé.

A könyvek által bemutatott élethelyzetek, események okozta érzések, érzelmek – rágalmak, pletykák, előítéletek ellenére az elvárásoknak való megfelelni akarás; szorongás az ember saját hitelességében való kétségei miatt; az ártalanul megalázottak, meggyalázottak fájdalmas bűntudata – elég keservesek és gyötrelmesek. Ványai Fehér József A láncos madár című műve viszont nem csak az élet szomorúságaival, hanem annak nagyszerűségeivel is foglalkozik.

Bővebben ...

Új könyveink az ősz kezdetére

A szépirodalmi művek, amelyeket ajánlunk valamilyen módon a kiútkeresésről szólnak. Légrádi Gergely szereplői kiüresedett életükkel szembesülnek. Mindenki keres valamit: kapaszkodókat, a meg nem élt élet emlékeit. Más azt, hogy hol és mikor romlott el minden. Huxley Visszatérés a szép új jövőhöz című műve a jövőben keresi a megoldásokat. Víziói a jövőről egyre jobban beigazolódnak, ez inkább aggodalomra, mint bizakodásra ad okot. Kortárs lengyel színpadi művek olvashatók a Mennyek és pokol című kötetben A művek többségének középpontjában az ember, a gyermek kiszolgáltatottsága és magánya áll, illetve e magány egyéni és közösségi feldolgozhatóságának lehetősége. 
 Szeptember 7-én Bauer Barbara Most élsz című könyvét mutatja be könyvtárunkban. A könyv megtalálható kínálatunkban.

Ismereterjesztő könyveink változatos témában kínálnak új tudásokat: Kalkuttai Szent Teréz anya életéről és gondolatairól, náci műkincsrablókról, Rommel életéről, Nincs rossz gyerek címen gyerek nevelésről, kertészkedésről, vad tájakról, Trianonról. A tudatos szűlők kalauzolhatják gyermekeiket az érzelmek erdejében.

Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz

Szórakoztató könyvekből bőséges a választék. Olvashatnak modern történeteket, történelmi korokat idéző köteteket, detektívregényeket, fantasyt.

Ifjúsági könyveinkről itt olvashatnak bővebben!

 

Gyomaendrődi Digitális Archívum

gyoma panorama


Üdvözöljük a Gyomaendrődi Digitális Archívumban!

A gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtár gyűjteményének helytörténeti értékeire alapozva azzal a céllal hozta létre a Gyomaendrődi Digitális Archívumot, hogy az állományunkban lévő, a településhez köthető: helytörténeti, irodalmi, kulturális, értéktári és egyéb értékek, értékőrzők minél szélesebb körben, korlátozástól mentesen, minél több használó számára elérhetővé váljanak.

A digitalizált dokumentumok adatbázisba szervezve kereshetők, letölthetők, nyomtathatók saját célokra, a szerzői jogra vonatkozó szabályok betartásával. Az adatbázis – a rendszeresen folyó digitalizálási munka következtében – folyamatosan bővül: könyvek, folyóiratok, képeslapok, fotók, kéziratok, kisnyomtatványok és elektronikus dokumentumok egyre nagyobb számban válnak elérhetővé.

Az Archívumba folyamatosan kerülnek fel a feldogozott dokumentumok.

Első lépésként

került kialakításra.

Ezek elkészülte után az Aranka Babamúzeum gyűjtemény kerül be a Gyomaendrődi Digitális Archívumba.

Reményeink szerint, összefogással a város több gyűjteménye is elérhetővé válik majd a Gyomaendrődi Digitális Archívumban.

Gyomaendrődi Digitális Archívum

Indítás

Júliusi új könyveink - 2021

Ebben a hónapban főleg magyar szerzők műveit ajánljuk Önöknek.
Borbély Szilárd egy befejezetlen regényét olvashatják. Gerlóczy Márton Katlan című regénye felteszi a kérdést: Mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, amikor kiderül, hogy alig valami igaz abból, amit eddig magunkról és a családunkról tudtunk, hittünk, gondoltunk?
Molnár Renáta hősének sem olyan az élete, mint amilyennek látszott. Vera egyszer csak otthagyja a jómódot és elmenekül egy világvégi anyaotthonba. Péterfi Gergely Bányató című regénye különös világba kalauzolja az olvasót. Szemben a semmivel, amely törvényes volna, itt minden törvénytelen, ahol a főszereplők a társagalom peremére szorult figurák között próbálnak értelmet vinni a létezésbe. Találkozhatnak még Zalán Tibor Két színpadijáték, Pilinszky János Önéletrajzaim, Závada Péter Gondoskodás című könyveivel. A sokszoros díjnyertes svéd írónő, Sward, Anne regénye A láthatatlan menyasszony a második világháborút és az azt követő korszakot gyermeki szemmel mutatja be, látleletet adva erőszak terhelte világunkról. Aldous Huxley  pedig az elkövetkező „Szép új világunkat” tárja elénk. Ismeretterjesztő könyveink gasztronómiával és hazai utazásokkal hoznak össze minket.

Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz
Tovább a könyvhöz

Válogassanak szórakoztató könyveinkből is.

Itt láthatják, hogy milyen könyveket ajánlunk a gyerekeknek.

A könyvtár szabadon, korlátozástól mentesen látogatható.
Várjuk régi, jelenlegi és leendő olvasóinkat!


Júniusi könyvajánló felnőtteknek - 2021

 

Író nők: Cecilie Enger: Lélegezz, Alice Munro: A Jupiter holdjai, Jesmyn Ward: A csontok megmaradnak.

akiknek irodalmi díjaik: Norvég Könyvkereskedők díja, Irodalmi Nobel-díj, Nemzeti Könyvdíj garanciát jelentenek az irodalmi élményre. Megrázó női sorsok, nők, akik  úton vannak, és szenvedélyesen igyekeznek megfogalmazni a saját történetüket és megtalálni a helyüket.

José Saramago: Vakság regényének víziója a jövőről elég nyomasztó. Titokzatos kór támadja meg az embereket és megvakulnak, lassan elveszítik emberi mivoltukat, de néhányan szembe szállnak a pusztulással.

Petrőczi Éva köteteivel már találkozhattak az érdeklődők. Most összegyűjtött verseivel ismerkedhetünk meg. A helyi értékek között található a Könyörgés márciusi hóban című kötet. Ismeretterjesztő könyveink segítséget nyújtanak a gyász feldolgozásában. Ötleteket kapunk a környezettudatos otthon fenntartásához.

Romsics Ignác könyve a Honmentők/honvesztők hat katonából lett európai államfő életútját mutatja be.
Bőséges a választék a szórakoztató irodalom műfajaiból: romantikus, krimi, misztikus thriller, fantasy, történelmi regény.

Tekintsék át júniusi ajánlókat, böngésszenek katalógusunkban, válasszanak olvasmányt és jöjjenek könyvtárba!

Mindenkit szeretettel várunk!

A gyerekeknek szóló ajánlót itt olvashatják.

Új könyveink májusban felnőtteknek

Mindazok, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal újra látogathatják a könyvtárat. 

Tompa Andrea Haza című könyvében azt járja körül, hogy hol van a haza, annak, aki elment és máshol akar gyökeret ereszteni. Elmenni könnyű, megérkezni nehéz, de hazatérni lehetséges egyáltalán? A főhős oda indul most vissza, ahol már nem várja senki, legfeljebb az emlékek.
Lackfi János #jóéjtpuszijai tűzzel, szenvedéllyel szólnak a hitről. Vidra Szabó Ferenc riportkönyve a nemváltókról szól. Különleges múzeumokat, gyűjteményeket, várakat és kastélyokat ismerhetnek meg az érdeklődők a Hazai Úticélok sorozat köteteiből. A Különleges múzeumok és gyűjtemények Magyarországon című kötetben bemutatják a Gyomaendrődi Aranka Játékbaba Múzeumot is.


Sokszínű választék áll rendelkezésére a szórakoztató irodalom kedvelőinek: romantikus, történelmi történetek, krimik. Böngésszenek az ajánlónkban és a katalógusunkban is. Biztosan találnak kedvükre való olvasmányt.

Minden kedves olvasót szeretettel várunk!  

Könyvajánlónkban részletesen láthatják májusi könyveinket.
Gyerekeknek szóló ajánlatunk itt olvasható. 

 

Impresszum

Honlap üzemeltetője: Határ Győző Városi Könyvtár

Felelős vezető: Dinyáné Bánfi Ibolya

5500 Gyomaendrőd, Fő út 230.

Tel.: +36 66 218-370

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Webtárhely-szolgáltató: Profnet Informatikai Kft., 5553 Kondoros, Hősök út 17/1. sz.

Adatvédelem

AZ ADATKEZELŐ AZONOSÍTÁSA


Az adatkezelési tájékoztató tartalmáért a Határ Győző Városi Könyvtár, mint Adatkezelő felelős. Az Adatkezelő fenntartja magának a jogot, hogy a tájékoztatót szükség szerint módosítsa, és a módosított szöveget a könyvtári olvasószolgálatnál, illetve a fent megjelölt honlapján közzé tegye. Az adatkezelési tájékoztató megállapítása és módosítása a Határ Győző Városi Könyvtár, mint Adatkezelő, intézményvezetőjének hatáskörébe tartozik.

Adatkezelő adatai:

Neve: Határ Győző Városi Könyvtár
Székhelye: Gyomaendrőd, Fő út 230.
Elérhetősége: 66/218370
Képviseli: Dinyáné Bánfi Ibolya
Elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap elérhetősége: https://hgyvk.hu/
Facebook oldal elérhetősége: https://www.facebook.com/Hat%C3%A1r-Gy%C5%91z%C5%91-V%C3%A1rosi-K%C3%B6nyvt%C3%A1r-126597904080876
Adatvédelmi tisztviselő: Dr. Becsei Attila
Elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatvédelmi Szabályzat (pdf)

Kiegészítés a Könyvtárhasználati Szabályzathoz (pdf)

Munkavállalókra vonatkozó adatkezelési szabályzat (pdf)

Tavaszi könyvajánló 2021

Könyvtárunk visszavárja olvasóit. Szorgalmasan vásároljuk és dolgozzuk fel az új könyveket. Tavaszi ajánlatunkban találhatják Bereményi Géza új kötetét. Hatos Pál történelmi munkáit is figyelmükbe ajánljuk. 
Bőséges választék van szórakoztató könyvekből, skandináv krimikből.
Gondoltuk tini olvasóinkra is. Amikor újra jöhetnek hozzánk, sok jó könyvet talál minden korosztály.

A mielőbbi viszontlátásra!

Könyvajánlónkban részletesen láthatják tavaszi könyveinket.
A gyerekeknek szóló ajánlót itt található. 

Új könyveink

 A könyvtárak még mindig nem látogathatók szabadon, de új könyveket folyamatosan vásárolunk. A hazai és nemzetközi irodalom képviselőitől kínálatunkban az érdeklődők regényeket és elbeszéléseket olvashatnak Mécs Annától és Kis Tibor Noé-tól is.
Szórakoztató könyvekből bőséges a kínálat. Találhatnak romantikus sorozatokat, ismerős szerzők munkáit és nálunk még új írók könyveit is. Tini olvasóink és a krimi kedvelők sem maradnak újdonságok nélkül. 
Részletesen a Könyvajánlóban tájékozódhatnak februári kínálatunkról.

A legkisebbeknek mesés- és verseskönyvet vásároltunk. A nagyobb gyerekek érdekes történeteket olvashatnak. 
Tekintsék meg a mese és ifjúsági könyvajánlónkat is! 

Bővebben ...

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00565

top 565A Határ Győző Városi Könyvtár a TOP-7.1.1-16-H-ESZA kódszámú felhívás keretében megvalósuló TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00565 azonosító számú ”Nekem szülőhazám: helyi hagyományőrzés a Határ Győző Városi Könyvtárban című pályázat a Széchenyi 2020 program keretében 100 %-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt célja: A helytörténeti értékek tudatosítása. Figyelemfelkeltés, értékközvetítés. A 16 alkalommal megvalósuló rendezvény várható eredménye: a hagyományok átörökítése és ápolása; a kulturális élet fejlődése, az egyén boldogulásának életminőségének javítása; identitás erősítése és a kultúra bázisán szerezhető ismeretek növelése.

Projekt összköltségvetése: 3,06 millió Ft.

A projekt befejezésének dátuma: 2021. 12. 31.

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00313

top 313A Határ Győző Városi Könyvtár a TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00313 azonosítószámú „A helyi Eszközbeszerzés, infrastrukturális fejlesztés a Nekem szülőhazám: helyi hagyományőrzés a Határ Győző Városi” című pályázata a Széchenyi 2020 program keretében 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A projekt keretében megvalósult a közösségi kompetenciafejlesztést célzó programok megvalósításához nélkülözhetetlen eszközök beszerzése: 2 db számítógép+monitor, laptop, fényképezőgép, tárgyfotó szett, multifunkciós fénymásoló-szkenner, beltéri, érintőképernyős kioszk a helyi értékek bemutatására, Windows 10, MS Office Business, Acrobat Pro szoftverek. Megvalósult egy olyan, egyedi kialakítású szoftver beszerzése, amely alkalmas a könyvtár által feldolgozott helyi értékek, helytörténeti dokumentumok, valamint az Aranka Babamúzeum kereshető adatbázisban történő feldolgozására, közzétételére, valamint a könyvtári állomány Hunéka rendszerben történő kezelésére, összekapcsolására a helytörténeti adatbázissal.

Projekt összköltségvetése:12 191 848 Ft.
A projekt befejezésének dátuma: 2021.03.31.

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.