MEGHÍVÓ - Nyárvégi Estike V.: Füst – Pokorny Lia zenés estje

pokorni lia plakat smSzállhat egy cigaretta izzó nyomán, születhet akár egy égő avarkupac pattogása mellett egy nedves őszi délutánon.
Kerülhet az égre kormos kémények tömegének baljóslatú hatásaként ugyanúgy, ahogyan egy szál füstölő szelíd lelket melengető gyermekeként.
Beborít, betakar, az érzékeinkre hat, majd feloszlik. Látszólag nyomtalanul, de mégis ott marad a pórusainkban, szinte csiklandozza a bőrt és hosszú ideig érezzük még magunkon. Egyszerre hozhat mámort, elsöprő érzelmeket, érzékiséget és meghitten békés intimitást.
Ahogyan a zene is...

Helyszín: Határ Győző Városi Könyvtár, 5500 Gyomaendrőd, Fő út 230.
Időpont: 2022. augusztus 30. 17 óra.
A részvétel regisztrációhoz és belépőjegyvásárláshoz kötött.

MEGHÍVÓ – Kállai Napok – 2022

kallai napok smKállai Napok 2022. augusztus 18-19-20.

Augusztus 18. (csütörtök) 17 órától

Találkozzunk Kállaival! - A Kállai Napok és a Kállai hagyatékból rendezett kiállítás megnyitója. Köszöntőt mond Toldi Balázs polgármester, a kiállítást megnyitja Dr. Szonda István.

Augusztus 18. (csütörtök) 18 órától

Magda, a Szabó színházi est Mészáros Tibor és Krajcsi Nikolett előadásában.


Augusztus 19. (péntek) 18 órától

Szerelmes rögtönzések Kálloy Molnár Péter, Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter előadásában.

Augusztus 19. (péntek) 20 órától

Közönségtalálkozó és kötetlen beszélgetés színházról, szerepekről, filmekről.

Helyszín: Kállai Ferenc Művelődési központ, Gyomaendrőd Kossuth út 9.

A programokon a részvétel ingyenes, kérjük regisztráljon a 283-524-es, vagy a 218-370-es telefonszámon.

MAGDA, A SZABÓ - színházi est egy felvonásban

magda a szabo sm"Minden bizonytalan, csak a szerelmünk bizonyos."

Írta: Mészáros Tibor, Porkoláb Gyöngyi
Előadja: Mészáros Tibor, Krajcsi Nikolett
Rendezte: Mészáros Tibor
Produkciós vezető: Porkoláb Gyöngyi – Alle Management

Az életrajzi est eddig nem ismert aspektusból közelíti meg és dolgozza fel Szabó Magda, Kossuth-díjas, a legtöbb nyelvre lefordított magyar író életét, munkásságát, házasságát.

Helyszín: Kállai Ferenc Művelődési Központ, Gyomaendrőd, Kossuth út 9.
Időpont: 2022. augusztus 18. (csütörtök) 18 óra.

A programon a részvétel ingyenes, kérjük regisztráljon a 283-524-es, vagy a 218-370-es telefonszámon.

Szerelmes rögtönzések

szerelmes rogtonzesek smKálloy Molnár Péter – Nagy-Kálózy Eszter – Rudolf Péter előadásában.

Fergeteges improvizációs est Nagy-Kálózy Eszter, Kálloy Molnár Péter és Rudolf Péter előadásában. Mindennapi életünkből merített jelenetek, középpontban a szerelemmel. A művészek az óvodában kezdik, és az öregek otthonában fejezik be. Hogy hogyan jutnak el Á-ból B-be, még előttük is rejtély. Egy biztos, a nézők jól fognak szórakozni!

Helyszín: Kállai Ferenc Művelődési Központ, Gyomaendrőd, Kossuth út. 9.
Időpont: 2022. augusztus 19. (péntek) 18 óra.

A programokon a részvétel ingyenes, kérjük regisztráljon a 283-524-es, vagy a 218-370-es telefonszámon.

Vintage Dolls Akusztik koncert

vintage dolls akusztik sm Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórus Alapítvány ajándék koncerttel kedveskedett a város zeneszerető közönsége számára, melynek helyszínéül könyvtárunkat választották.
A Vintage Dolls énekes trió és kísérőzenekara az 1930-as és ’40-es évek híres amerikai többszólamú dalait, valamint a múlt század Magyarországának ismerősen csengő slágereit hozta el a hallgatóság számára. Előadásuk által ezt a régi, már-már elfeledett időszakot, zenei világot idézték meg a korra jellemző megjelenésbeli elemekkel ötvözve. A dalok – a Vintage Dolls-ra jellemző – három szólamú vokál átiratait Munkácsy Eszter készítette.
A jóhangulatú esten nem csak a hölgyek énekeltek. Műsoruk annyira magával ragadó volt, hogy egy-egy számba a közönség is becsatlakozott – vagy énekkel, vagy a most hiányzó ritmusszekciót helyettesítő csettintéssel, lábdobogással.
A csapatot ragyogó, nemzetközileg is elismert énekesnők - Munkácsy Eszter, Nagy Lili és Szász Ágnes -, valamint virtuóz zenészek Bögöthy Ádám (nagybőgő), Szabó Illés (gitár) - alkotják.
A remek, fiatal, tehetséges művészek nagyszerű koncertet adtak, amely nagy sikert aratott a közönségnél. Köszönjük az alapítványnak a lehetőséget és a kitűnő programot.

Képek a Galériában

Kner Izidor, Kner Imre és Kner Izidor nyomdájának kiadványai

apro lurkosagok smA Gyomaendrődi Digitális Archívumban teljes szövegű feldolgozással tettük nyilvánossá azokat a dokumentumokat, amelyek könyvtárunk állományában találhatók és Kner családhoz kötődnek.
A Kner Izidor írásai, a Kner Imre dokumentumok, ahol Izidor és Imre, mint szerző szerepel, illetve az ő nevükhöz kötődik.

Kner Izidor nyomdája dokumentumok – egy teljesebb, nagyobb gyűjtemény. olyan kiadmányokkal, amelyek Kner Izidor nyomdájához kötődnek.

Ha megnézik a gyűjteményt, láthatják, hogy változatos dokumentumokat tudtunk közzé tenni: ilyen pl. Kner Izidor levele a hársfákkal kapcsolatban, Kner Imre éves kelendőségi statisztikái, vagy a zsidótörvény miatt készített leltárjegyzék, vagy éppen a Könyv a könyvről című kiadvány eredeti kiadása. Az állományunkban megtalálható dokumentumok számát folyamatosan gyarapítottuk antikvár beszerzésekkel, ez továbbra is szándékunk. Mint ahogyan ezek folyamatos közzététele is.

Jó olvasást, hasznos böngészést kívánunk!

Kner Izidor írásai
Kner Imre dokumentumok
Kner Izidor nyomdája dokumentumok

Gyomaendrődi Hírmondó

gyomaendrodi hirmondo 2022 juniusMegjelent a Gyomaendrődi Hírmondó júniusi száma

A tartalomból:
     Kner emlékév cikkei
     Polgármesteri tájékoztató
     Lakossági tájékoztatók
     Óvodai és iskolai hírek
     Sport beszámolók
     Programajánlók

A lapot itt olvashatja

Nyári olvasmányok mindenkinek is

Tovább

Júniusban újabb „könyvcsomaggal” örvendeztetjük meg olvasóinkat és reméljük, hogy könyveink sokakat csábítanak majd olvasással egybekötött kikapcsolódásra. 


Szakkönyveink fókuszában a vállalkozások versenyképes tevékenységéhez szükséges tényezők, fogások állnak, de találhatnak kedvükre való kötetet a történelem kedvelői és a makramé szerelmei is.

Szépirodalmi könyveink között Hartay Csaba több kötete is megtalálható, valamint Murakami Haruki hét virtuóz történetet tartalmazó novellakötete, melynek főszereplői elhagyott férfiak. A szerző ezeknek a férfiaknak az érzéseit írja körül a maga jellegzetesen visszafogott, talányos stílusában.

Szórakoztató könyveinkből rendkívül bőséges a választék. A romantika vagy épp az izgalom és borzongás kedvelői ebben a hónapban is több kötet közül választhatnak, válogathatnak.

Bővebben ...

Janikovszky Éva – A lemez két oldala

janikovszky eva a lemez ket oldala smAz ünnepi könyvhét 93 éves ebben az évben. A könyv, az irodalom szerepe és jelentősége változatlan. A gyerekeknek szóló kiadványok cím- és példányszáma lendületesen növekszik, az ismeretterjesztő kötetek rekordszámban találnak olvasóra. A szépirodalom tartja magát, a költészet terjed. A hazai könyvkínálat rendkívül sokszínű.

2022. június 8-án A lemez két oldala című előadással intézményünk is csatlakozott ehhez az olvasásnépszerűsítő programhoz. Janikovszky Éva azonos című könyvéből a színpadi szövegváltozatot készítette és az előadást rendezte – Tollár Mónika. A lemez A oldalán Kovács Patrícia színésznő, B oldalán pedig Horváth Lili Jászai Mari-díjas színésznő voltak hallhatóak.

A nézőtéren valószínűleg sokaknak ismerős volt egy-egy helyzet, amit két különböző „társszereplővel” – például az édesanyánkkal és a saját gyerekünkkel – másként reagálunk le. Az előadás célja volt, hogy gyorsan magával ragadja a közönséget, az elragadtatottság állapotában nehéz színlelni, így a nevetés feloldja azokat a gátlásokat, amik ezekben a helyzetekben rakódnak ránk.

Janikovszky Éva azonban túl jó megfigyelő, a megengedő humor nem fedi el, hogy ezek bizony mi vagyunk. Tehát az est valamiféle felszabadító nevetést hozott számunkra, amiből kevés van az életünkben, és emellett minden más módszer hatástalannak tűnik az élet nagy kérdéseinek kezelésére.

Képek a Galériában

A Kner Emlékév – 2022 és a 40 éve együtt – Gyoma és Endrőd programsorozat keretében meghirdetett pályázatok díjátadója

kner 2022 dijatado saly saraGyomaendrőd Város Önkormányzata három típusú pályázatot hirdetett a Kner Emlékév – 2022 és a 40 éve együtt – Gyoma és Endrőd programsorozat keretében: digitális fotó, rajz- és irodalmi pályázatot, melyek lebonyolítója könyvtárunk volt.
A felhívásokra több száz pályamű érkezett, melyeket első körben előválogatott a zsűri, majd második körben értékelte azokat. Ennek megfelelően 3 értékelési fokozat született – emléklap, elismerő oklevél és különdíj. Utóbbi két fokozat alkotói szerény ajándékot is kaptak oklevelük mellé.
A program rövid értékelése után a díjakat Toldi Balázs polgármester és Dinyáné Bánfi Ibolya intézményvezető asszony adták át a megjelenteknek.

Minden alkotónak szeretettel gratulálunk és köszönjük, hogy munkájukkal megtisztelték pályázatunkat!
A díjazott munkákat itt tekinthetik meg: https://opac3.hgy-museum.monguz.hu/.../0/433/importDate/DESC

 

 
Saly Sára alkotása        Képek a galériábanA Kner Emlékév – 2022 és a 40 éve együtt – Gyoma és Endrőd programsorozat keretében meghirdetett pályázatok eredményei

kner emlekev eredmenyhirdetes plakat smGyomaendrőd Város Önkormányzata három típusú pályázatot hirdetett a Kner Emlékév – 2022 és a 40 éve együtt – Gyoma és Endrőd programsorozat keretében: digitális fotó, rajz- és irodalmi pályázatot, melyek lebonyolítója könyvtárunk volt.

A pályázatokra szép számmal érkeztek pályaművek – a három kategóriára közel 300 alkotás készült, melyek majd mindegyike más szemszögből láttatja, mutatja be és illusztrálja a könyv, az olvasás szeretetét, a Kner család emlékezetét, illetve városunk ismert vagy épp kevéssé ismert helyszíneit, épületeit. Sok pályamunkából érezhető a településhez való személyes, érzelmi kötődés, számos értékes alkotás született.

Az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjátadóra 2022. június 7-én (kedden) 16 órakor kerül sor a Határ Győző Városi Könyvtárban.


kner emlekev eredmeny foto sm
   kner emlekev eredmeny irodalom sm  kner emlekev eredmeny rajz 1 sm

kner emlekev eredmeny rajz 2 sm  kner emlekev eredmeny rajz 3 sm  kner emlekev eredmeny rajz 4 sm