Gyűjtsük szelektíven a háztartásban keletkező hulladékot! Amit lehet, hasznosítsunk újra!

szelektv A legtöbb hulladék újrahasznosítható, de a feldolgozásuk csak úgy lehetséges, ha eleve szelektíven gyűjtjük ezeket, hiszen más lesz az útja például a komposztálható hulladéknak és más a műanyag palackoknak. A különböző újrahasznosítható hulladékok ne kerüljenek a vegyes kukába, mert a legtöbb hulladék újrahasznosítható, vegyesen viszont csak növeli a szeméthegyet.

Néhány hasznos tudnivaló a szelektív gyűjtéshez:

Papír:
A papír ne legyen szennyezett, zsíros. Nem kerülhet a papírgyűjtő konténerbe például füzetborító, ragasztószalag
Üveg: Tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált üvegek.
Fehér üveg; Színes üveg:
Az üvegekről távolítsuk el a fém kupakokat!
Fémek:
Fém csomagolódobozok (üdítős, sörös, konzerves stb.) és a háztartási kis fémhulladékok (például evőeszközök stb.) gyűjtésére szolgál.
Műanyag
Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.) háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.) dobhatunk bele.

kocsi viraggalVannak az újrahasznosítás szempontjából értékes nyersanyagok. A használt papírból különféle papír-, karton-, kemény- vagy hullámpapír csomagolóanyagokat készítenek.
A tiszta üveget felaprítják, 1600 fokon újra beolvasztják, majd újra üveget gyártanak belőle.

 

A már nem használt műanyag csomagolóanyagokból új termékeket is elő tudnak állítani. Az állati vagy növényi eredetű, biológiailag lebomló hulladékokat értékes, jó minőségű komposzttá alakítják, vagy biogáz előállítására használják.