A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5550 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 9 - 17
Szombat:         9 - 12

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

Április

jeles napok aprilis 2020Az április ősi magyar nevén Szelek hava. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni" – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre.

A Jeles napok című részben olvashatsz a napokhoz kapcsolódó fontosabb eseményekről.

A Hónap ajánlatában a húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan érdekességeket tudhatsz meg a húsvéti nyúlról, a húsvéti tojásról, helyi húsvéti népszokásokról. A Tánc Világnapja alkalmából pedig a táncról gyűjthetsz információt. Az Április 2020. Hónap ajánlatában a méhekről, ill. a mézről olvashatsz.

 

ZÖLD TOTÓ – Április

zold toto gyerekNapjainkban központi kérdés a környezet- és természetvédelem. Sok új fogalommal találkozhatsz. Célunk az, hogy mi is ráirányítsuk ezekre a kérdésekre a figyelmet. Havonta közzéteszünk egy totót, amelyet egy-egy könyv alapján állítunk össze. Áprilisi totónkat Piotr Socha: Méhek című könyve alapján állítottuk össze. A totót a könyv nélkül is meg tudod fejteni, mert a Hónap ajánlata Április – 2020 is azzal a témával foglalkozik, amelyből a totót készítettük Ez a téma a méz, a méhek világa. A telitalálatos totókat beküldők között sorsolást tartunk, és a szerencsések nyerhetnek.

A totót itt találod.

Beküldési határidő: 2020. április 19.

Felnőtteknek is készítettünk totót. Itt található.

Szövegelő

  szovegelo fejlec

 

Versenyünk ötödik fordulója rendhagyóan alakult. Bízunk benne, hogy megbirkóztok ezzel a nehézséggel is, hiszen gyakorlatot szereztetek már a távoktatás során kapott feladatok megoldásában.

Először is figyelmesen olvasd végig az egész feladatsort anélkül, hogy bármibe belekezdenél!

A figyelmes elolvasás után láthatod, hogy a feladatok megoldásánál van ahol válaszolni kell, van ahol meg kell jelölni a helyes választ.

Elkészítettük a feladatlapot is, hogy egészben is láthasd mi a feladat. Reméljük ez is segítségetekre lesz a megoldásban. Az adott osztályra kattintva a feladatlap egészében elolvasható. Ezt fogod látni, ha majd a linkre kattintasz.

Ne felejtsd el az utolsó pont kitöltését! Fontos a neved és iskolád megadása.

A feladatlap gondos kitöltésével sokat javíthatsz az eddig elért eredményeiden, vagy éppen megőrizheted jó eredményedet.
Az ötödik forduló feladatait április 30 -ig kell visszaküldeni.

Kitartást, és sok jó gondolatot kívánunk az utolsó erőpróbához!

2. osztály (pdf-ben)

2. osztályos kitölthető feladatlap

3. osztály (pdf-ben)

3. osztályos kitölthető feladatlap

4. osztály (pdf-ben)

4. osztályos kitölthető feladatlap

5. osztály (pdf-ben)

5. osztályos kitölthető feladatlap

6. osztály (pdf-ben)

6. osztályos kitölthető feladatlap

7-8. osztály (pdf-ben)

7-8.osztályos kitölthető feladatlap

Zöld totó- Megfejtések március - gyermek

zold toto gyerekMárciusi Zöld totó játékunk helyes megfejtéseit az alábbiakban olvashatjátok.

A szerencsés megfejtők nyereményeiket a könyvtár újranyitása után vehetik át: Pádi-Klein Boglárka, Pádi-Klein Zoé, Sztvorecz Gréta Napsugár, Szabó Zénó, Takács Sára, Balogh Péter.

Biztatásul jutalmat kapnak: Pádi-Klein Zalán, Paróczai Zoltán, Czeglédi Zétény, Wágner Viktor, Szujó Dániel.

Bővebben ...

A Nap kérdése játék megfejtése – gyerekeknek

kerdojel totoVéget ért a nap kérdése játékunk. A helyes megfejtéseket az alábbiakban olvashatjátok. Gratulálunk a nyerteseknek, akik a nyereményüket a könyvtár nyitása után vehetik majd át!


A szerencsés megfejtők: Farkas Lara Martina, László Martin, Pádi-Klein Zalán, Paróczai Zoltán, Szabó Zénó, Tóth Kornél, Tóth Noel, Zádori Zoé

Bővebben ...

Március

jeles napok marcius rozsakMárcius az év harmadik hónapja. Nevét Marsról, a háború istenéről kapta. Mars hadisten emléke már rég kiveszett a március hó fogalmából, de a tél elmúlásának, a tavasz megszületésének ünnepét még mindig a március fogalmához kapcsolja az emberiség. A népi kalendárium böjt máshavának (vagy másképpen böjtmás havának) nevezi.

A Jeles napok a hónap érdekesebb napjairól mesél. A Hónap ajánlatában az erdőkről olvashatsz.

 

 

Februári gyermekkönyv ajánló 2020

Tovább

Hogy kerül egy mesekönyvbe a fogszabályzós sárkány? Miért hagyja faképnél a seprű a boszorkányt? Fogós kérdések! A szerző, M. Kácsor Zoltán másképp, a megszokottól eltérő, vicces helyzetekben mutatja be a népszerű, klasszikusnak számító mesealakokat. A három lányból álló nyomozó csapat két ügynek is a végére jár. A mozi után könyvben is találkozhattok Elzával, Annával és a többiekkel.

Tovább
Tovább
Tovább

Bővebben ...

Február

jeles napok februar hoviragFebruár (régiesen Februárius) az év második hónapja. Szabályos években 28 napos, szökőévekben pedig 29 napos. A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel.

Február a farsangi mulatságok ideje. Minden városban, de a kisebb településeken is ünnepelnek az emberek, bálakat rendeznek, mulatságokat, így búcsúztatják a hosszú, megunt telet, és örömmel várakozással tekintenek a közelgő tavasz felé. Hazánkban az egyik legismertebb télűző rendezvény a Mohácson megrendezett Busójárás. Erről érdekes dolgokat olvashatsz a Hónap ajánlata részben/2013/. De nemcsak erről, hanem a farsangról is, valamint a hozzá köthető népszokásokról is hasznos tudnivalókra találhatsz. Az idei év Hónap ajánlata a farsangi fánkról szól.

Január

jeles napok januar hovihar autoJanuár az év első hónapja. Ősi magyar nevén Fergeteg hava. Hónapneveink latin eredetűek. Római hagyomány szerint a hónapoknak – márciustól decemberig – a városalapító Romulus király adott volna első ízben nevet. Ez az első római naptár csak a mezei munkák szempontjából számba vehető 10 hónapot vette figyelembe. A fennmaradó téli holt időt –Bak és Vízöntő havát – az i.e. 700 körüli naptárreform idején iktatták be az új 12 hónapos holdnaptárba Ianuarius és Februarius néven.

A Jeles napokban a hónap érdekességeivel ismerkedhetsz, a Hónap ajánlatában az öröktél birodalmáról, az Antarktiszról olvashatsz.

Decemberi könyvajánló gyerekeknek (2019)

Tovább

Klasszikus és modern mesékkel készülhetünk a karácsonyra. Az ünnepi forgatagban is találjunk időt egy kis olvasásra.

Tovább
Tovább
Tovább
Tovább

Bővebben ...

December

jeles napok december telikepDecember az év tizenkettedik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Neve a latin decem ('tíz') szóból származik, utalva arra, hogy eredetileg ez volt a tizedik hónap, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A magyar népi kalendárium karácsony havának nevezi.

A Jeles Napok megemlékezik december nevezetes napjairól.
A Hónap ajánlatában a karácsonyi ünnepkör tudnivalóit foglaltuk össze.

Novemberi könyvajánló (2019)

Tovább

Ha szeretitek a kuflik történeteit, vegyétek kézbe Dániel András: A kuflik és a máshogyoszkóp című legújabb könyvét. Megérkezett Berg Judit és Agócs Írisz legújabb, Sári a Vadasparkban című kötete is. A népszerű Hupikék Törpikékről három kötetet is találtok, és a Marvel rajongók is találkozhatnak kedvenceikkel. A 101 dolog, amit jó ha tudsz… sorozat kötetei a tudomány, a találmányok, az állatok, az emberi test, a vonatok, és a foci világából adnak hasznos információkat. Ha német nyelvet tanultok, segítenek ebben a kétnyelvű kötetek.

Bővebben ...