A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2018 november

A Hónap ajánlata

Márton napja


honap ajanlata 2018 november 01

November 11-e Szent Márton napja. Ehhez a naphoz különösen sok babonát, szokást köt a néphagyomány.

 

 

 

 

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria (Szombathely) nevezetű városában született 316-ban vagy 317-ben.

 honap ajanlata 2018 november 02

 

 

 

 

 

A római császár katonájaként szolgáló Márton egy hideg téli estén odaadta melegköpenyének felét egy koldusnak.
Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve pedig fordulat állt be életében: Isten szolgálatába állt.

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2018 november 03

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jóságáról már élete során is legendák keringtek, s püspökké akarták szentelni. A monda szerint, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a ludak óljában bújt el. A szárnyasok azonban gágogásukkal óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Végül Mártont 371-ben püspökké szentelték.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Márton napja, mint időjóslás napja

honap ajanlata 2018 november 04

 

 

Szent Márton napja körül legtöbbször elromlott az idő, és leesett az első hó.

 

 

 

A népi hagyomány úgy tartja, ha Szent Márton „fehér lovon érkezik“, azaz Márton napján esik a hó, akkor enyhe tél lesz, amennyiben „barna lovon nyargalász“, vagyis nem esik hó, akkor kemény, havas télre számíthatunk.
A Márton-napi időjósláshoz kapcsolódik egy olyan hagyomány, mely szerint a ropogósra sült libának a mellcsontjáról óvatosan lefejtették a húst, és szemügyre vették a mellcsontot: ha a sült liba mellcsontja fehér színű és hosszú volt, akkor hosszú, havas, hideg télre számítottak. Ha a mellcsont barna és rövid volt, csak amolyan fekete karácsonyos, locs-pocs, sáros időre lehet számítani.

honap ajanlata 2018 november 05

 

 

 

 

 

November 11-e a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja. Ilyenkor nagy eszem-iszomot rendeztek: asztalra tették az újbort, ettek-ittak, s fenékig ürítgették a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen.

 

 

A Márton-napi lakomák
A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik.
A régi időkben Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat és ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg az évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát.
A hiedelem szerint Szent Márton napján ludat illik enni, mert aki Márton napján nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. A liba húsából szokás volt a papnak is küldeni, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a „püspökfalat“ szavunk is.

honap ajanlata 2018 november 06

 

 

A bornak Márton a bírója“- tartja a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni.

 

 

 

honap ajanlata 2018 november 07

 

 

 

 

Hagyománnyá vált a Márton napi felvonulás is. Ezen elsősorban a gyerekek vesznek részt. Sötétedéskor lampionjaikkal járják az utcákat.