A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2022 május

honap ajalnata 2022 1

honap ajalnata 2022 2honap ajalnata 2022 3

 

honap ajalnata 2022 4

 

honap ajalnata 2022 5

honap ajalnata 2022 6

honap ajalnata 2022 7

honap ajalnata 2022 8

 

Minden nemzet visszaemlékezik a háborúkban elesett katonákra. Hazánkban 2001-ben az Országgyűlés május utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánította. Ezen a napon a háborúkban elesett katonákra, civilekre emlékezünk, akik életüket áldozták az országért és annak lakóiért.

A fényképen I. világháborúban harcoló katonák láthatók. Több kép itt látható.

 

 

 

Ennek az ünnepnek történelmi előzményei vannak. Itt olvashatsz erről részletesen. Településünkön nem csak szobrot állítottak a hősök tiszteletére, hanem élő emlékműként a Hősök út fái is az I. Világháborús hősök emlékét őrzik.


1928-ban az akkori a főjegyző és a képviselők javaslata alapján határozták el, hogy fákat ültetnek az I. Világháborús hősök tiszteletére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyomai városatyák 1928-ban egyhangúlag döntöttek a megvalósításról: hogy az akkori Deák Ferenc utcát elnevezik Hősök emlék útjának, s azt mézelő hársfákkal ültetik be. Részlet a 249. közgyűlés. 7679. iktatószámú véghatározatból:


„Gyoma község képviselőtestülete az elöljárói tanács és főjegyző javaslatát egyhangúlag és örömmel elfogadja, ehhez képest a Deák Ferenc utcát elnevezi Hősök emlék útjának... (...) Elrendeli, hogy a Hősök emlék útja tisztán mézelő hársfával ültettessék be.”

 

 

 

 

 

 

 

Az, hogy az emlék utat hársfák szegélyezzék Kner Izidor kezdeményezése volt.


„Egy évtized múlva párját ritkító utcasorunk lesz. Olyan fákkal, amelyek életkorát százakkal mérik. Oly időben mézelő, amikor más eledelt nem lelnek a méhek és virágját a patikában árulják. S illatra minden fa fölé helyezhető.” Kner Izidor

 

 

 

Nem csak elviekben támogatta ezt az ötletet a neves nyomdász, hanem a megvalósításban is tevékenyen részt vett.

„Az ezer hársfát én neveltettem magról és a község tisztán a kitermelés költségén – darabját 8 fillérért – kapta meg. A gondozást intézményesen biztosítottam.” Kner Izidor

 

 

 

 

„Az elhunytak emlékét az élőknek állítják, hogy soha el ne múljon a hála érzete azok iránt, kinek a köz valamit köszönhet.” Kner Izidor

 

 

 

 

 

A Hősök út melletti Kner emléktéren a Kner család emlékére szintén hársfákat ültettek, ezzel is erősítve azt a gesztust, amelyet Kner Izidor és az egykori Gyoma elöljárói a hősök emlékére tettek. A hársfasor természeti, kulturális, történelmi érték. Az élő mementók – városunk egyik látványosságaként – szolgálják az emlékezést és erősítik városunk lakóinak lokálpatriotizmusát.