A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2018 május

A Hónap ajánlata
A sajtokról

001

 

XX. alkalommal kerül megrendezésre Gyomaendrődön a fesztivál, ahol újraéled a sajtkészítés mesterségének hagyománya, amelyet egy háromnapos rendezvénnyel ünneplünk meg ebben az évben is.

 

 

 

Mit nevezünk sajtnak? A sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel vagy a nélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több százféle sajtot gyártanak.


Története
Egy legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel. Tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, s látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, melyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt.

A rómaiak megtanulták a sajtgyártást. A római birodalom összeomlásával i. sz. 410 körül a sajtkészítés a mediterrán térségen, az Adriai-tengeren keresztül terjedt lassan Dél-Európa és Közép-Európa felé.

honap ajanlata 2018 majus 01

 

 

 

Ahol fejlett volt a sajtgyártás, a hegyes területeken használták a kecskék és a juh tejét is. A Helvéciaiak (Svájc, Alpok) különlegesen magas szintre fejlesztették a sajtkészítés tudományát.

 

 

 

 

honap ajanlata 2018 majus 02

 

 

A középkorban a szerzetesek lettek nagy rajongói a sajtoknak ezért a sajt klasszikus variációi közül sokat nekik köszönhetünk azokból, amelyekből ma a piacon válogathatunk.
A reneszánsz időszak alatt a sajt népszerűségben csökkent kissé, mivel egészségtelennek tekintették. Ez a tévhit a tizenkilencedik század elejéig tartott, majd gyorsan újra közkedveltté vált.

 

 

 

honap ajanlata 2018 majus 03

 

 

Az 1576 John Heywood írta „A hold újsajtból van”.
Bár ezt akkoriban számos ember elhitte, ma már tudjuk, hogy ez ostobaság.
Míg Európában gyorsan terjedt a sajtkészítés tudománya, az amerikai, az afrikai és az ázsiai kontinensen nem volt akkora hírneve.

 

 

 

honap ajanlata 2018 majus 04

 

 

Honfoglaló őseink a tejelő állatok közül a lovat, szarvasmarhát, juhot, kecskét, bivalyt és a tevét tenyésztették és tejüket hasznosították. A honfoglalást megelőző időben már ismerték a tejfeldolgozás néhány ágát.

 

 

 

A kész sajt fő összetevői

  • kazein /A sajt fontos összetevője. Táplálékforrás, aminosavakat, szénhidrátokat, a kalciumot és a foszfort is biztosítja a szervezet számára./
  • zsír
  • víz
  • ásványi anyagok


A sajtokat csoportosíthatjuk a következőképpen

honap ajanlata 2018 majus 05

  • Friss sajtok - Nem érlelik, ezért csak rövid ideig áll el. – Mascarpone
  • Érlelt sajtok –Tihany Camambert
  • Lágy sajtok - Pálpusztai
  • Félkemény sajtok - Edami
  • Kemény sajtok - Parmezán
  • Gyúrt sajtok - Parenyica
  • Belsőpenészes sajtok - Márványsajt
  • Ömlesztett sajtok - Mackó, Medve

 

 

 

Sajtkészítés


honap ajanlata 2018 majus 06 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarországon az első tejgazdaságot a XVIII.sz. végén Tessedik Sámuel létesítette Keszthelyen. A sajtokat kezdetben svájci mesterek készítették.

 

honap ajanlata 2018 majus 07      honap ajanlata 2018 majus 08

 

Modern tejgazdaság

Magyarországon az első tejgazdaságot a XVIII.sz.végén Tessedik Sámuel létesítette Keszthelyen. A sajtokat kezdetben svájci mesterek készítették.

Az utóbbi években egyre nagyobb igény merült fel a házilag előállított élelmiszerekre, így a házi sajtokra is. A házi sajt készítése nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre gondolnánk

honap ajanlata 2018 majus 09Így készül a házi sajt

Hozzávalók:
• 2 liter tej
• 2 ek. jó minőségű, 6%-os alma- vagy fehérborecet
• 2 ek. só

 


A tejet tegyük fel a tűzre, és amikor forr, rakjuk bele a 2 evőkanál ecetet, valamint 2 evőkanál sót, amire a tej összeugrik. Amíg teljesen be nem csomósodik, lassú tűzön kevergessük, majd öntsük le róla a savót, és a megmaradt túrót rakjuk bele egy tiszta vászonba. Az egészet tekerjük össze, nyomjuk ki belőle a benne maradt levet, savót, és legalább 1 órán át hagyjuk lógatva csöpögni. Ez után tegyünk rá egy súlyt, hogy sajt formájúra nyomódjon össze, és 1-2 órán át hagyjuk így. Máris kész a finom, friss házi sajtunk, amely önmagában is nagyszerű étel, de salátákhoz is ajánlom.