A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A hónap ajánlata - 2018 február

A hónap ajánlata

 
2018. XXIII. Téli olimpia Phjongcshang, Dél-Korea

 

honap ajanlata 2018 februar 01Az ország a Koreai félsziget déli részén helyezkedik el, Japántól nyugatra. Területének nagyjából 70%-át hegyvidék foglalja el, a domborzat már adott, a téli sportokhoz.
A dél- koreai Pjoncsang városa ad otthont a 2018-as XXIII. téli olimpiai játékoknak, melyet február 9. és 25. között rendeznek. A játékokon 15 sportág 102 versenyszámában avatnak bajnokot. A magyar sportolók több számban is érintettek, közülük többen pontszerzésre, akár éremre is esélyesek lehetnek.

 

 


Logó

honap ajanlata 2018 februar 02A logót a koreai abc inspirálta. Megtalálható benne Pyeongchang nevének két első hangja. A ㅍ (p). A ㅊ (ch) egyrészt szimbolizálja a havat és a jeget, másrészt pedig a téli sportok csillagait, azokat, akik kivételesen jól teljesítenek a játékokon. A logó színei egyrészt az olimpiai zászló színei, másrészt pedig Korea öt hagyományos színét mutatják be.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kabalaállat

 

honap ajanlata 2018 februar 03Az olimpia kabalaállata Sooharong, /ejtsd: Szuhoráng/ a fehér tigris. A szervezők olyan figurát kerestek, amely közel áll a koreai mitológiához és kultúrához. Így esett a tigrisre a választás. A koreai hagyományban a tigris a bizalmat, az erőt és az oltalmat jelképezi. A hófehér kabala kifejezetten a téli játékok miatt kapta világos színét.

 

 

 

 

 


Néhány helyszín


Alpensia - Pjongcsang Téli Olimpia Park

honap ajanlata 2018 februar 04

Az Alpensia (Pyeongchang's Winter Olympic Park) Dél-Koreában, Pjongcsang megyében található. A síterep kb. 2,5 óra autózással érhető el Szöulból. A síterep a 2018-as pjongcsangi téli olimpia egyik fő helyszíne, itt rendezik meg a kültéri versenyszámok nagy részét. A síugrás, apesi sí, snowboard, biathlon, sífutás és északi összetett számoknak ad otthont.

Jeongseon Alpine Centre

honap ajanlata 2018 februar 05

A Jeongseon Alpine Centre szintén az olimpia egyik helyszíne. Az alpesi sí versenyeket itt és Yongpyong síterepén rendezik meg. Összesen 10 km sípályával rendelkezik.


Phoenix Park

honap ajanlata 2018 februar 06

A Phoenix Park, a snowboard és freestyle sí versenyek helyszíne. A síterep egy igazi szabadidős központ, golfpályákkal, modern hotelekkel és nem utolsósorban sípályákkal is. Phoenix képét a 28 emeletes Sky Condo hotel uralja. Sípályák nélkül már-már úgy érezhetnénk itt magunkat, mint egy 21. századi nagyváros banki negyedében.


Yongpyong

honap ajanlata 2018 februar 07

A Yongp Pyong (ejtsd: Jongpjong) síközpont a koreai sízés bölcsője.Ez volt az első hely, ahol a távol-keleti ország lakossága először állhatott sílécre. Jelenleg Jongpjong Korea legnagyobb síterepe és itt kanyarog a legszélesebb sípálya az országban: 180 méter széles.


Gangneung Ice Arena

honap ajanlata 2018 februar 08     honap ajanlata 2018 februar 09

A rövidpályás gyorskorcsolya, és a műkorcsolya versenyek helyszíne 12 000 néző számára biztosít férőhelyet.

Olimpiai falu


honap ajanlata 2018 februar 10Két olimpiai falu készült a téli olimpiára.

A jeges sportok versenyeinek otthont adó, tengerparti Kangnungban, illetve a havas sportágak otthonául szolgáló phjongcshangi hegyeknél fekvő két létesítmény összesen 6800 versenyzőt és kísérőt tud fogadni.
A versenyek után a lakásokat eladják, melyekre már megvannak a vevők
Az első beköltöző sportolókat február elsejére várják.

 

Az olimpia érmei

honap ajanlata 2018 februar 11Az érmek Lee Szuk-wo, ipari formatervező elgondolása. Az elülső oldalán futó párhuzamos, csiszolt hatású minta a játékok történelmére, és a sportolók elszántságára utal. A hátsó oldalon pedig egy-egy versenyszám emblémája látható, az olimpiai ötkarika társaságában.
Az érmet tartó szalag sem csak egy szimpla szalag: a hagyományos koreai textil, a gapsa az anyaga, és ezen is találhatóak hangeul / koreai ábácé/ karakterek.
Minden egyes medál 92,5 mm széles, 109 mm hosszú. Az arany- és ezüstérem 99,9 százalék ezüstből készül, a különbség annyi, hogy az első helyezetteknek járó medált 6 gramm arannyal vonták be. A bronzérmek vörös rézből készültek. Az ezüst 580, a bronz 493 gramm súlyú.

 

honap ajanlata 2018 februar 12A magyarok eddig 2 ezüst, és 4 bronz érmet szereztek a téli olimpiákon.
Minden idők legjobb magyar téli olimpiai szereplésére készülnek a korcsolyázók.
A magyar csapatnak most először van reális esélye, hogy megszerezze az ország első téli olimpiai aranyérmét, mégpedig a rövidpályás gyorskorcsolyázók révén.