Szeptember

Zöld napok

A környezetvédelem célja, hogy
- széles körben felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire,
- elősegítse az együtt gondolkodást és a közös cselekvést,
- terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét.
Az ehhez kapcsolódó fő konkrét célkitűzések: energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, a környezetszennyezés megelőzése.
A hónapban előforduló világnapokat, eseményeket gyűjtöttük egybe. 

Szeptember 13.
Aggtelek a Világörökség része napja

1996-ban, ezen a napon nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangokat. Az Aggteleki Nemzeti Park az első olyan nemzeti park az országban, amely a geológiai értékek védelmére alakult meg. Területén sok védett növény- és állatfaj is előfordul. További érdekességek a A hónap ajánlata – 2013. szeptember című részben olvashatók.

Szeptember 15.
Greenpeace alapításának napja

 

 

 

 

A Greenpeace a világ legnagyobb, független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete, amely aktívan cselekszik a pozitív változásokért, egy élhető és békés jövő érdekében.
Erről olvashat 2020. szeptember A Hónap ajánlata 2020. szeptember menüpontban

Szeptember 16.
Az ózon világnapja

 

 

 

 

Az ózon (O3): három oxigénatomból álló molekula. A Nap legerősebb UV-sugaraitól a Föld felett kialakult, felhőszerű réteg, az ózonpajzs véd meg minket. E nélkül nem is létezhetne élet a Földön.
Erről bővebben olvashat a Gyermekkönyvtár Hónap ajánlata 2019. szeptember havi menüpontban. 

Szeptember 17.
Takarítási világnap

 

 

 

 

A takarítási világnap nem kötődik konkrét dátumhoz. Minden évben, szeptember 20. körüli hétvégén ünneplik. A hagyomány Ausztráliából indult. 1989-ben egy vitorlásverseny során az egyik versenyző, Ian Kiernan, teljesen felháborodott a szemetes óceánon és parton. 
Ennek hatására ő szervezte meg az első takarítást a sydney-i kikötőben és környékén. Magát a takarítási világnapot hivatalosan először 1992-ben hirdették meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja keretén belül.
Jelszava: „Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon!”

Szeptember 22.
Európai autómentes nap

 

 

 

 

Az európai autómentes nap 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott rendezvénysorozat. A rendezvény célkitűzése, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába járókat, hogy az utazáshoz más közlekedési módokat válasszanak. Például közösségi közlekedési eszközöket, kerékpárt. Ezzel járulhatunk hozzá az egészség és az életminőség javításához és a környezet védelméhez. Felelősségteljes, tudatos gondolkodás szükséges ezen a területen is.

Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja

 

 

 

 

A tiszta hegyek napját 2003 szeptemberében indította útnak a dél-koreai Han Wang Yong. Magyarország 2008-ban csatlakozott a minden évben megismétlődő eseménysorozathoz. Számos esemény hívja fel ezen a napon a figyelmet a hegyek szépségére, a világban betöltött szerepük fontosságára, és arra, hogy vigyázzunk rájuk. A tiszta hegyek napja témáról bővebben olvashat a Gyermekönyvtár A hónap ajánlata 2018. szeptember menüpontban. Ehhez a naphoz kapcsolódik A hónap ajánlata 2021. szeptember menü is, melyben hazai hegyeinkről olvashat.