Kezdőlap

Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Verseny

halfozo verseny 4 

Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Verseny

 

Értéktárba kerülés ideje:

2020. Gyomaendrődi Értéktár

 

Előterjesztő:

Határ Győző Városi Könyvtár

 
1998. augusztus 21-én rendezték meg első alkalommal Gyomaendrődön a Nemzetközi Halfőző Versenyt. Ötletgazdája Tímár János vendéglős volt, szakértelmének, széles ismeretségi körének és kapcsolati tőkéjének köszönhetően a halfőző verseny hazai és nemzetközi érdeklődést keltett, a versenyekre több országból érkeztek.

A régi piacteret (mai Kner teret) ellepték a bográcsok, a főzők és az érdeklődők. A profik és az amatőrök három kategóriában: dunai, tiszai-körösi típusú halászlé és vegyes halételek készítésében mérték össze tudásukat.
A halfőző verseny 2002-ben került át az endrődi Népligetbe és része lett a Szent István napi programnak. A rendezvény kulturális programokkal egészült ki, és továbbvitte az első szervezők színvonalas munkáját. Az évek során sok szervezője, több helyszíne is volt a versenynek. A testvérvárosi kapcsolatok ápolásában is fontos szerepet töltött be, kedvelt rendezvény volt. A Gyomaendrődi Nemzetközi Halfőző Versenyt városunk önkormányzata nagyrendezvényként tartja meg minden évben, hogy a gasztrokultúra megőrzésével színesítse Gyomaendrőd kulturális életét és növelje a város turisztikai vonzerejét.

 

halfozo verseny 3   halfozo verseny 5

halfozo verseny 1   halfozo verseny 2

 

Előterjesztés