A- A A+
gyermekkönyvtár

Postacím:

5500 Gyomaendrőd,
Fő út 230.

Nyitvatartásunk:

Hétfő - Péntek: 11 - 17
Szombat: részletek itt!

Telefon / Fax:

+36-66/218-370 

A honap ajánlata - 2020 február

A farsangi fánk

 

honap ajanlata 2020 februar 01

Frissen sül a farsangi fánk,
kívül piros, belül foszlik,
míg a vendég el nem oszlik.
S aki panasszal van bajba,
menjen a sóhivatalba !
József Attila: Étkek áradata- részlet

 

 

 

Az eredetileg hosszúkás alakú finomságot az ókori rómaiak és görögök is fogyasztották, egyes feljegyzések szerint mézzel vagy halszósszal ízesítve.

 

honap ajanlata 2020 februar 02

 

Ha a fánk eredetét szeretnénk felkutatni, egészen az ókori Egyiptomig jutunk vissza:


II. Ramszesz, egyiptomi fáraó (Kr.e. 1290 – 1224) sírjának domborművén már látható afféle „fritőz”, amelyben két rabszolga csiga alakú süteményeket készít.

 

 

 

honap ajanlata 2020 februar 03

 

 

 

 

 

 

A középkorban az arab szakácsok már élesztős tésztát sütöttek olajban, de még ekkor sem tettek bele cukrot, ám sütés után édes szirupba pottyantották, hogy azzal megszívja magát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honap ajanlata 2020 februar 04

A fánk az 1400-as évek óta népszerű Európában. Ekkor a a nyers fánktésztát sós töltetlékkel ( gomba, hús és hasonlók) töltötték, és töltötten sütötték. A fánktészta eredetileg teljesen megegyezett a kalácstésztával, idővel aszalt gyümölcsökkel tökéletesítették, majd olajban sütöttek ki.

 

 

 

 

A fánk eredettörténetét franciák és németek egyaránt magukénak tekintik. Ugyanis két legenda is ismert a süteménnyel kapcsolatban.

 

honap ajanlata 2020 februar 05Az egyik szerint a beignets nevű francia süteményt Marie Antoinette királyné ismerte meg, amikor egy farsangi álarcosbálról megszökve az egyik utcai mézeskalácsmestertől fánkot vásárolt. A mestert aztán magához hívatta, elkérte tőle a receptúrát, a királyi cukrász pedig finomított azon – így vált a lakomák és a nép kedvencévé a sütemény.

 

 

 

 

honap ajanlata 2020 februar 06A bécsiek szerint a farsangi fánk „feltalálója” Cecilia Krapfen, aki idegességében egyes források szerint férjéhez, mások szerint egy vásárlóhoz akarta vágni az éppen formálódó tésztát, amely utat tévesztett, s a forró zsíradékban landolt.

 

 

 

honap ajanlata 2020 februar 07Mátyás király udvarában a fánk már ismert volt. Beatrix, a király felesége hozta magával, és népszerűsítette, az itáliai karneválokról ismert édességet.

A források szerint Magyarországon a XIX. században terjedt el a fánk. Egyre több helyen lett szokássá, hogy
vízkereszttől - hamvazószerdáig tartó farsangkor az asztalra kerüljön.

A farsangi szokáshagyományokhoz tartozó farsangi fánk csábítóan finom édesség, élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban kisütünk, és a tökéletes eredmény érdekében baracklekvárral tesszük tökéletessé.

 

honap ajanlata 2020 februar 08A legismertebb farsangi fánk, a szalagos. Nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét bizonyító fehér csíkról kapja. A farsangi szalagos fánk általában vizespohár nagyságú, aranybarna színű, gömbölyded.

 

 

 

             szalagos fánk

 

honap ajanlata 2020 februar 09
Közkedvelt még a csöröge, vagy forgácsfánk, és a rózsafánk.
A Tiszántúlon hígra készítik a tésztát, nem is hagyják megkelni, hanem merőkanállal körkörösen belecsurgatják a forró olajba – különös alakzatok formálódnak belőle, amelyekből a hozzáértők még jósolni is tudnak, hiszen meglátják a jövőt benne.

 

 


                      csöröge

 

honap ajanlata 2020 februar 10       honap ajanlata 2020 februar 11

rózsafánk                                                                           cseh fánk (tarkedli)

Az eredeti szalagos farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, a forgácsfánk (csöröge) cseh fánk(tarkedli) mind-mind a farsangi asztalok kedvelt csemegéje ma is.


Nem csak mi magyarok szeretjük ezt az édességet, a világ számos pontján imádnak, a nálunk kedvelt finomsághoz hasonlót.

 

honap ajanlata 2020 februar 12

 

 

Könnyen elkészíthető, édesen fűszeres kis fánkcsoda kelesztés nélkül. Csábereje apró méretében és a fánkocskát körülölelő édes szirupban van. Nevét is ez utóbbiról kapta: gulab jamun annyit tesz, mint virágvíz – a szirup ízesítéséhez rózsavizet, narancsvirágvizet használnak.

 

 

 

 

               Gulab (India)

 

honap ajanlata 2020 februar 13

 

 

Igazi kedvenc street food ez a spanyol nyelvterületen világszerte elterjedt hosszúkás fánkféle.

 

 

 

 

 


              Churro(Mexikó)

 

honap ajanlata 2020 februar 14

 

Mindenki ismeri a középen lyukas amerikai fánkot. Nem olyan levegős, mint a mi szalagosunk, kicsit nehezebb a tésztája, és a közepe lyukas.
Egy legenda szerint 1847. június 22-én egy amerikai hajó hatalmas viharba került, és a kormánykerék egy küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit később így sütöttek ki. Látták, hogy a lyukas fánk jó, és azóta így eszik.

 

 

                  Donut(USA)


honap ajanlata 2020 februar 15

Az izlandiak egyik kedvenc fánkja egy, a mi csörögénkéhez hasonló, de zsírosabb, morzsalékos állagú, érdekes formájú fánkocska, a tésztájában sok-sok natúr joghurttal.

 

 


                 Kleinur(Izland)

 
honap ajanlata 2020 februar 16

Ez a falatnyi fánkocska a franciák kedvence. De bármilyen lepkeszerű is a tésztája, azért csak olajban sült ez is, 3-4 darabnál többet ebből sem tanácsos megenni. Ez a csemege nem is a farsangi evőversenyekre készült: ebéd utáni desszertnek vagy egy csésze teához eszik a franciák is.




          Beignet(Franciaország)

 

honap ajanlata 2020 februar 17

 

Az olaszok is szeretik a fánkféléket, az övéik közül talán a bombolini a legismertebb. Az apró, a mi szalagosunknál sűrűbb, rugalmasabb fánkocska neve annyit tesz: bombácska.

 

 

 

 

        Bombolini(Olaszország)

 

honap ajanlata 2020 februar 18

A Zalabiát a Közel-Kelet több országa is a magáénak tudja. Sokfelé fogyasztják, nagyon sokféle formában. (kerekre, lyukacsos hosszúkásra, csigaszerűre sütik)
Különleges ízét az ánizstól kapja, ettől válik igazán keleties hangulatú édességgé.

 

           Zalabia(Közel-Kelet országai)